Darijo Srna, Marin Pušić i Mario Stanić

 DAMIR KRAJAC Cropix
DARIJO SRNA ZA SN

‘Gattuso je lud, dere se, baca, a ima sve u životu. Kalinić? Čujem da je nakon 10 dana dobio temperaturu 39...‘

Velikan vatrene prošlosti danas je sportski direktor ukrajinskog Šahtara
Piše: Toni RoićObjavljeno: 08. srpanj 2024. 22:53

U dobru je lako biti dobar, ali na muci se poznaju junaci. Stara je to poslovica koje se držao i Darijo Srna (42), koji se nije uplašio ruskih bombi, već je i nakon početka agresije na Ukrajinu u veljači 2022. ostao čvrsto vezan za klub gdje je nakon transfera iz Hajduka 2003. proveo većinu igračke karijere.

Šahtar iz Donjecka je Srnin život, u njemu je postao legenda još za igračkih dana, a nakon kraće trenerske epizode na klupi sad je njegov sportski direktor, moglo bi se reći i njegov prozor u svijet, budući da nema toga o čemu se njega ne pita u Šahtaru.

Život daleko od doma

Srna je doista čovjek od apsolutnog povjerenja predsjednika Rinata Ahmetova, takozvanog “kralja čelika” i najbogatijeg Ukrajinca na Forbesovoj listi...

Kako su Rusi okupirali skoro cijelu regiju Donbasa, rudnim bogatstvima jednu od najvrednijih na svijetu, Šahtar kao i brojni drugi ukrajinski sportski kolektivi živi u izbjeglištvu. Baza im je u Kijevu, ali kad krene Liga prvaka prebacit će se u Lviv zbog veće sigurnosti tamošnjeg aerodroma. Domaćini utakmica će, pak, biti u njemačkom Gelsenkirchenu na stadionu Schalkea.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Trener najveće pojačanje

Pripreme za novu sezonu ukrajinski velikan, koji je od 2002. osvojio 15 naslova prvaka, započeo je prije desetak dana u slovenskom Kranju, gdje će boraviti punih mjesec dana. Kako se i Hajduk priprema u obližnjem Bledu, bila je to idealna prilika da se susretnu dva Srnina kluba u pripremnom ogledu koji se i odigrao u subotu na stadionu nogometaša Triglava.

Završilo je s miroljubivih 1:1, čime su treneri Marino Pušić i Gennaro Gattuso mogli biti zadovoljni. Pušić i njegov pomoćnik Mario Stanić u svakom poluvremenu su koristili po jednu jedanaestoricu, dok je Hajduk početni sastav počeo mijenjati od 60. minute.

- Jako mi je drago što je Šahtar odigrao protiv Hajduka i moram priznati da je Hajduk u prvom poluvremenu bio fizički moćniji i agresivniji. Želim mu puno sreće u sezoni koja dolazi, a najveće pojačanje već je tu - trener Gennaro Gattuso. Sad ga treba slijediti jer ne može Hajduk sebe dovesti u situaciju da stalno mijenja trenera - kazao je Srna.

Iznimno cijeni talijanskog stručnjaka...

- Doveden je pravi trener, koji ima iskustvo i znanje, a kad je već uloženo toliko vremena, truda i novca da Gattuso dođe, onda ga sad treba pratiti u njegovim idejama i zamislima. Isto vjerujem da je i Šahtar još ranije doveo pravog trenera Marina Pušića i pomoćnika Marija Stanića - naglasio je Srna, a pobjeda nad Barcelonom u Ligi prvaka već je dosta toga i potvrdila.

Hajduk se, pak, ne namjerava zaustaviti na treneru, u planu su i Ivan Rakitić i Edin Džeko?

- Ne treba uopće pričati o njima kao igračima i što mogu donijeti Hajduku, a s Gennarom sam bio na večeri ovdje u Sloveniji i rekao mi je da su mu najvažnija moderna krila i da bi dvojicu odmah potpisao. Bez takvih ne možeš biti opasan, a pitao je i može li mu skautska služba Šahtara pomoći, na što sam mu odgovorio da sam na to uvijek spreman.

Na usluzi Kaliniću

Što bi Hajduku još trebalo da bude bolji?

- Kao što sam već rekao, ako nemaš u modernom nogometu dva krila koja rade razliku, onda nisi opasan, predvidljiv si, dok u politiku i ideju trenera Gattusa ne bih ulazio. Ja mu želim sve najbolje kao svakom treneru Hajduka i želim da postanu prvaci. No, pričajući kao navijač Hajduka, ne možemo se dovesti u poziciju da svake godine pričamo jednu te istu priču i na kraju završimo s tom istom pričom, koja je postala dosadna svima nama. Osvajanje Kupa je lijepo, ali Hajduk mora udariti na puno veći cilj, a to je osvajanje prvenstva - jasan je Srna.

Nikola Kalinić je postao sportski direktor ovoga ljeta, tko bi vas mogao zamisliti u tim ulogama prije 20 godina?

- Čujem da je Kalinić nakon 10 dana dobio temperaturu 39, “prigorio je”, kako se kaže - sa smiješkom će Srna, a onda opet ozbiljno:

- Čestitao sam mu odmah, a čuli smo se i danas iako je otišao za Split. Ako mu treba bilo kakva pomoć ili poznanstvo - ja sam tu. Pričali smo, na vezi smo i možemo preko skautinga Šahtara staviti Kaliniću na raspolaganje našu bazu igrača i nadam se naći nekog igrača kojeg može dovesti. Što se tiče naše prošlosti, znate je i nećemo ulaziti u detalje, ali ljudi se mijenjaju. Kada dobiješ djecu, čovjek odraste i postane ozbiljan. Sve u svoje vrijeme.

Život s bombama i sirenama

Još jedan prijatelj iz mladih dana Mario Carević dobro se probija na nogometnoj sceni?

- Pokazao je da ima štiha i sa Šibenikom je ušao u prvu ligu. Jedan je od mladih trenera s potencijalom u Hrvatskoj. Dolaze novi, mladi, ambiciozni. Ali, pogledajte Gattusa. Lud, dere se, baca se, a čovjek ima sve u životu. Ja to volim, kad je čovjek gladan uspjeha... - zaključio je Srna.

Život u Ukrajini je od 2022. jako težak i tužan, Rusi ne prestaju s napadima, patnja, strepnja i neizvjesnost su na svakom koraku, nitko nije siguran da će živ dočekati sljedeći dan.

- Živimo s bombama i sirenama, navikli smo već na to i svi čekamo pozitivan rasplet. Što to znači ja ne znam, ali čekamo kraj rata i najbolji mogući scenarij, naviknuti na sve patnje oko nas - otkriva Srna.

- U ukrajinskoj ligi igraju 94 stranca, 12 ih je samo kod nas. Unatoč ratu svi oni Šahtar vide kao odskočnu dasku. Marlon, koji je igrao protiv Hajduka, plaćen je 16 milijuna eura, Kevin nešto manje, 14 milijuna eura, a vraća nam se i Pedrinho, kojeg smo od Benfice kupili za 18 milijuna eura. Šahtar je veliko ime i Liga prvaka - podvukao je Darijo Srna.

Srna za Hajduk ima mladog Brazilca, ali još nije trenutak za transfer

Ima li u Šahtaru igrača koji nisu u prvom planu, a Hajduku bi mogli biti pojačanja?

- Imamo jednog Brazilca, ali moramo sačekati hoće li biti šanse da ode u Hajduk. Trenutačno je ozlijeđen i treći je winger, a moramo najprije vidjeti tko će sve doći, a tko otići, ali ja sam uvijek tu na dispoziciji Hajduku i koliko god neki mislili da nije tako, moje je ipak hajdučko srce - naglasio je Srna.

Igrač na kojeg je mislio zove se Newerton. Ima 19 godina, visok je samo 165 centimetara, a doveden je iz Sao Paula. Poznat je kao jako dobar dribler, prošle sezone je odigrao 15 utakmica i postigao jedan gol, a u sjećanju mu ostaje i još jedan protiv Barcelone, koji je bio poništen. Treba podsjetiti i da je Hajduk sa Šahtarom ove zime pregovarao oko dovođenja Oleksija Kaščuka, koji ipak nije došao, ali sada je slobodan igrač, što je možda nova prilika za akciju.

- Oko Kaščuka sam sve bio dogovorio s Hajdukovim bivšim predsjednikom Lukšom Jakobušićem, ali nije se ostvarilo. No, izuzetno cijenim Jakobušića i s njim imam odličan odnos. Žao mi je što nije ostvario bolji rezultat, ali javno zahvaljujem njemu i cijelom Hajduku što su primili Akademiju Šahtara, dali joj mogućnost treniranja i da se ona održi živom u ratnim vremenima u Ukrajini.

Daliću pljesak a ne kritika, ali pouku bi trebalo izvući

Kao negdašnjem kapetanu reprezentacije Hrvatske neizbježno je pitanje o ispadanju već u skupini ovogodišnjeg Europskog prvenstva u Njemačkoj.

- Kao što je rekao i Ivica Olić, ako nemaš ni jednu pobjedu u skupini, ne zaslužuješ proći dalje. Imali smo taj peh da smo primili gol dvaput u dvije zadnje minute, ali iz toga treba izvući pouku. Ne bih kritizirao izbornika Zlatka Dalića, već bih mu pljeskao na rezultatima u zadnjih šest-sedam godina. Skidam kapu igračima i Daliću, jedini normalan potez je da on ostane i vodi ovu reprezentaciju i dalje - podvukao je Darijo Srna. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. srpanj 2024 22:57