Gennaro Gattuso i Bruno Durdov

 JAKO PRKIC Cropix
GENNARO IMA IDEJU

Gattuso je napravio nešto što navijači čekaju godinama, a igra Hajduka zbog toga nimalo ne pati

Na svoje su došli svi ljubitelji bijele boje, a “dica” pokazuju da su itekako sposobna igrati ozbiljan nogomet
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 01. listopad 2024. 11:49

Prvi jadranski derbi sezone na Rujevici nije ponudio previše od nogometa. Bilo je to 90 minuta šahovske partije i nadmudrivanja Gattusa i Đalovića, a na kraju nismo dobili pobjednika. Nismo dobili niti golove, a ni previše izglednih prigoda. Primarni cilj je očito bio ne izgubiti, a on je sudeći po izjavama aktera nakon susreta ostvaren.

Ono što može radovati hajdučki puk jest nekolicina mlađarije u prvih 11 na derbiju. Na stoperu je, sada već standardno, bio Dominik Prpić, a desno Šimun Hrgović koji je tom stranom ordinirao s Brunom Durdovom. Na klupi je bio Rokas Pukštas, ali on je u normalnim okolnostima član udarne postave Bijelih. Svoju je priliku čekao i dočekao Niko Sigur. To je samo dokaz kako se Gattuso drži svega onog što kaže. Za njega u nogometu ne igraju godine, igra onaj tko se pokaže na treningu. Ono što je oduševilo jest zrelost partija nabrojanih mladića, a prije svih se to odnosi na 16-godišnjeg Bruna Durdova kojemu je u taktičkom smislu ovo bila jedna od najzahtjevnijih utakmica. Momak koji je vjerojatno dan nakon utakmice bio u školskoj klupi, impresivno je odgovorio na sve izazove.

image
JAKO PRKIC Cropix

Imponira njegova odlučnost i odvažnost. Sve je zatvorio, a stigao je i zaprijetiti. Isto se može reći i za Šimuna Hrgovića koji kontinuirano igra na desnoj strani, suprotno od njegove prirodne pozicije. Mladi Vukovarac potpisnik je najbolje prigode Hajduka na utakmici, a praktično siguran gol spriječio je Devetak blokom u posljednjem trenutku. Odigrao je 85 minuta, imao 86 posto točnih dodavanja i tri precizne duge lopte.

Mogu samo rasti

Prpić je bio nešto nesigurniji u posjedu, ali je djelovao skladno s Uremovićem, a Hajdukovi stoperi su odoljeli svim naletima Riječana. Bit ove priče je da Hajdukova igra nije patila u niti jednom segmentu što znači da se ipak može igrati s miksom mladosti i iskustva. Ne čudi što su ovi igrači pozitivno odgovorili jer su to sve redoviti članovi mladih reprezentacija. Ovakvi rezultatski bitni derbiji i taktičke utakmice će sigurno obogatiti opus njihove igre i bit će sve bolji i bolji.

Gennaro Gattuso očito nema problema s kontrolom mladih igrača i zna se nositi sa svim mogućim preprekama toga pakiranja. Nakon utakmice je također na plastičan način objasnio kako je zadovoljan s Durdovom i Hrgovićem, ali i da oni jako dobro znaju što se od njih očekuje. Lako će ih, kaže, držati pod kontrolom, ako treba, bit će i “pleski”. Naravno, sve u pozitivnom kontekstu. U svakom slučaju, Rujevica je pokazala da Hajduk ima pravih nogometaša, a da ne mora brinuti za budućnost, zna se odavno. Minutaža mladih igrača ovisit će samo o njima samima jer ih se Gattuso ne libi ubaciti u vatru.

Trenutno je čak pet igrača iz trofejne juniorske generacije, plus još mlađi Durdov, u najužim kombinacijama Talijana, a to je i više nego dovoljno. Na svoje su tako došli svi ljubitelji bijele boje, a “naša dica” pokazuju da su itekako sposobna igrati ozbiljan i odgovoran nogomet. Dalje će granice postavljati isključivo sami sebi. Pod Gennarom Gattusom mogu samo rasti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. listopad 2024 11:58