Marko Livaja

 VOJKO BASIC Cropix
TRENER SA STAVOM

Gattuso je napravio nešto što se u Hajduku rijetko viđa, potez s Livajom jasno pokazuje principe Talijana

Hajdukov kapetan utopio se u sivilo momčadi te se nije uspio istaknuti
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 11. kolovoz 2024. 11:47

Gennaro Gattuso od dolaska na klupu Hajduka govori kako za njega nema nezamjenjivih igrača te kako će svaki tjedan kroz trening biti borba za pozicije u momčadi. Iako mu je momčad puna sjajnih imena, u nogometu ne igraju imena, nego prikazano na zelenom travnjaku. Talijan je i kroz karijeru bio poznat kao igrač sa stavom, a ništa drugačiji nije i kao trener. Od početka govori kako mu je najvažnija disciplina u ekipi. Tako je, primjerice, Sahiti kašnjenje na ručak platio gledanjem utakmice na Farskim Otocima putem malih ekrana. Iako u momčadi postoje standardni i rotacijski igrači, kod Gattusa nitko nema zagarantirano mjesto.

Tako dolazimo do 75. minute utakmice protiv Ružomberoka. Taj se trenutak ne bi trebao posebno isticati da nije zamijenjen Marko Livaja umjesto kojeg je ušao Durdov. Doista su rijetki trenuci u kojima je Hajdukova "desetka" napuštala travnjak, to se čak nije događalo niti kada je bio ozlijeđen. Jedno od nepisanih pravila u nogometu kaže da se majstore poput Livaje nikada ne vadi iz igre jer jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Tako vjerojatno misli i Gattuso, ali kod njega prevladava pravilo o terenu kao jedinom mjerilu. Ako s nekim nije zadovoljan, mijenja ga ma kako se on zvao. Ne robuje imenima, pa mu tako nije problem ostaviti na klupi Perišića ili Rakitića, a vidimo ni zamijeniti Livaju.

image

Marko Livaja

DUJE KLARIC Cropix

Protiv Ružomberoka se Hajdukov kapetan utopio u sivilo cijele momčadi i nije se posebno istaknuo, niti napravio što opipljivo. To je Gattuso primijetio i izvadio ga van uz kasnije objašnjenje da mu svi trebaju na najvećoj mogućoj razini i da čeka Lokomotiva. Vjerojatno je istina negdje između, iako je pred vratima nova utakmica, trener Bijelih nije bio zadovoljan performansom Livaje i cijelog napada. Nedavno je Gattuso pričao kako u nogometu postoji pet zamjena i da je moguće tijekom utakmice promijeniti gotovo pola momčadi. Nije se često viđalo da netko u Hajduku tijekom 90 minuta promijeni cijelu napadačku liniju, a Gattuso je napravio upravo to.

Kad je Livaja u pitanju, statistika kaže da je u najdražem mu dresu odigrao 134 utakmice. U njih 129 je startao, 5 puta je ušao s klupe, samo u par slučajeva kad je bio "načet". U tolikoj količini nastupa zamijenjen je tek 21 put, a odigrao je 108 cijelih utakmica. Treba reći kako je Livaja veliki dio prošle sezone igrao ozlijeđen, što je utjecalo na njegova izdanja, a propustio je nekolicinu utakmica u završnici sezone baš zbog ozljede. U novu sezonu ušao je potpuno spreman i prilagođen šefu poput Gattusa.

Talijan ne odstupa od svojih principa, a to je pokazao i vađenjem Livaje iz igre. Čak ni kapetan nije preživio slovačkih 90 minuta. Ako mu ne ide, Gattuso će ga odmoriti, ali ne sumnjamo da će Livaja započeti utakmicu protiv Lokomotive i vjerojatno će Talijan dobiti pozitivnu reakciju svog najboljeg igrača.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. kolovoz 2024 11:47