Gennaro Gattuso

 Fred Tanneau/afp/profimedia
NEVJEROJATAN POSAO

Gattuso je prije dolaska u Hajduk odbio bogatstvo. Novac ga ne zanima, evo zašto je potpisao za Bijele

Legendarno lice slovi za trenera koji ne priznaje prepreke i nikada ne odustaje
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. lipanj 2024. 20:46

Gennaro Gattuso! Na prvu zvuči doista nevjerojatno. Nikad veće ime nije došlo u hrvatski nogomet. Gattuso je bio igrač onog najvećeg Milana u vrijeme kad je vladao Europom, igrao je tamo punih 13 godina, osvojio dvije Lige prvaka. Posljednje četiri destinacije u trenerskoj karijeri bile su Milan, Marseille, Napoli i Valencia. Kakav poker moćnih i velikih klubova! I za peti je odabrao Hajduk. Nevjerojatno!

Gattuso je već imao spremne kofere za Saudijsku Arabiju u kojoj je trebao preuzeti jedan klub. Kažu nam da mu je bila ponuđena plaća od 6 milijuna eura. Odbio je to, Gattusa novci ne zanimaju, zaradio je milijune još kao igrač, a te je novce navodno sjajno uložio u neke poslove. U Hajduk nije došao zbog novca, došao je zato što o hrvatskom nogometu zna jako puno, što je normalno, ali nije baš uobičajeno da zna puno i o našoj ligi.

Gattuso je na glasu kao iznimno pošten čovjek i trener, pravedan i iskren prema svima s kojima radi, najviše prema igračima. Igračima će dati i srce i dušu, ali ako ga ne slijede uzet će im sve što imaju.

Pamtimo ga kao igrača koji je bio nevjerojatan radnik i trkač, a takav je i nogomet koji gaji kao trener. Ne oslanja se previše na napadačku kreaciju, nego najviše inzistira na velikoj disciplini i trci. Zna se da igra 4-5-1, čvrst, možda i pomalo defenzivan, ali vrlo uredan. Svaki igrač mora maksimalno raditi za momčad, bez takvog odnosa nitko nema što tražiti na terenu.

image

Gennaro Gattuso

Federico Pestellini/imago Sportfotodienst/profimedia

Gattuso je - dakle - dobro upoznat s našom ligom, pa i s Hajdukom. Koliko je svjestan da su kapaciteti i kvaliteta Hajdukovih igrača ipak na bitno nižoj razini od onog što je imao vodeći Milan, Napoli, Valenciju i Marseille tek ćemo doznati. Sigurno je da nije izabrao Hajduk samo zato da nešto radi, negdje je već pripremio plan.

Gattuso je na glasu i kao trener koji ne priznaje prepreke i koji nikada ne odustaje. U Hajduku će dati sve trenersko i ljudsko što ima u sebi, jer drugačiji pristup za njega ne postoji. I nikada neće odustati ili pobjeći.

Dolazak takvog trenera u Hajduk žestoko će odjeknuti Europom. Kad smo prije 10-ak dana pisali o tome da ga je Kalinić kontaktirao, te da mu se zahvalio, mislili smo kako Hajdukov sportski direktor ipak puca previsoko. Međutim, ispalo je da nije tako.

Gattuso će vjerojatno na svoje ime i autoritet koji uživa diljem Europe na Poljud vjerojatno dovesti i pokojeg igrača. Vremena ima jako malo, jer pripreme mu počinju za nekoliko dana. Svaki njegov korak pomno će se pratiti od prvog treninga. Ne samo u Splitu i Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi...

Gattuso je sjajna vijest za kompletan hrvatski nogomet. Kad trener takvog rejtinga pristane doći u ligu, onda to znači da je vidio nešto posebno u Hrvatskoj i da ta liga ima vrijednost.

Svaka čast i Nikoli Kaliniću. nakon što je na onakav način ostao bez Ivana Jurića nije se predao, nego je krenuo još žešće. Neće Jurić - hoće Gattuso!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. lipanj 2024 22:35