ZELJKO PUHOVSKI Cropix
S PRESICE

Gattuso: Neću otići, a Livaji sam produžio karijeru; Jakirović: Znate li što mi je nejasno?

Treneri zagrebačkog i splitskog sastava još su se jednom osvrnuli na derbi
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 13. rujan 2024. 23:32

Pred novinare je najprije došao Hajdukov trener, Gennaro Gattuso. Iako nije imao osmijeh na licu, iz njega je zračilo zadovoljstvo...

- Znali smo kakva nas utakmica čeka, sučelio nam se protivnik velikog talenta, jaka momčad. Znali smo da ćemo patiti, ali nismo se predavali, igrali smo presing, tražili smo posjed lopte i dosta smo riskirali u dodavanjima, jer nemamo igrače koji mogu iznijeti loptu 60 metara. Imali sreće i hrabrosti i na kraju smo pobijedili. Morali smo biti oprezni, da ne izgubimo loptu, jer je Dinamo jak u "kontri". "Zaplivali" smo dva-tri puta, ali ispravili smo te pogreške – rekao je Gattuso.

Koliko vam ova pobjeda znači u psihološkom smislu?

- Važna je ovo pobjeda. Nije bilo poteškoća oko pripreme momčadi za utakmicu, dečki odlično treniraju i zaslužili su ovu pobjedu. Kad me dovodio, Nikola Kalinić mi je rekao da je Hajduk religija, da ga slijedi milijun navijača i zbog Kalinića sam ovdje. Ovu pobjedu posvećujem njemu, imao je veliku karijeru, veliki je "hajdukovac" i za njega se može reći sve,osim da je – lažljivac! Imam 400 utakmica iza sebe u velikim klubovima, imam iskustva i osjetio sam da su mi igrači dali svoje srce i neću ih razočarati i neću otići. Kad ovako rade i trude se osjećao bih se kao govno od čovjeka! Ako to osjetim, onda ću radije šetati pse, nego raditi nešto što ne volim.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Kako ste doživjeli Kalinićevu konferenciju za novinare?

- O Nikoli mogu reći samo sve najbolje i zatvorimo ovu temu. Moji su igrači zasluženo pobijedili i uživamo u ovom trenutku.

Je li trenutačno Hajdukova momčad korak iznad uprave?

- Gledajte, pobijedili smo, poštujemo naše navijače, oni nas guraju. Cilj mi je usmjeriti ovaj brod u dobrom smjeru. Ja sam trener, to je moj posao, želim poboljšati neke stvari. Ne želim nametati velike ciljeve, nego trudom i radom nešto poboljšati, pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići. Znamo tko je naš predsjednik i tko je naša uprava, poštujemo proračun kojeg imamo. Ne želim rat, svatko mora raditi svoj posao, trener, igrači, predsjednik i uprava, kako ne bismo gubili energiju na prepiranja i svađe. Svatko mora raditi svoj posao. I to je jedino ispravno.

Strahujete li možda od otkaza, niste na istoj valnoj dužini s predsjednikom Bilićem?

- Ne bojim se otkaza, bojim se samo smrti. Volim živjeti, volim ovaj posao koji me zadovoljava. A mogu i bez njega, zaradio sam dovoljno novca za život. Ne, ne strahujem od otkaza...

Gattuso je rekao nekoliko rečenica i o Marku Livaji...

- Za ovu pobjedu cijela momčad zaslužuje pohvale, a Marko je presudio pobjednika. Skinuo je 7-8 kilograma, lider je, trči, gura naprijed cijelu momčad. Čini mi se da sam Marku produžio karijeru. Dio svoje karijere bacio je u koš, a ovo mu je prilika da stavi stvari na svoje mjesto. Za razliku od mene, priroda mu je dala talent, a ja taj talent nisam imao, nego sam uspio zahvaljujući teškom radu i upornom treniranju. Marko je lider ove momčadi i treba tako nastaviti – govorio je Gattuso i na kraju istaknuo:

- Bila je ovo čarobna noć i ispisana je važna stranica u klupskoj povijesti. Moramo nastaviti ovako, nema laganih tekmi, u kupu moramo biti opet pravi, tamo se igra na teškom, grbavom terenu i nadam se da neće biti ozljeda – govorio je Gattuso.

Dinamov trener, Sergej Jakirović, bio je potišten, jasno je da ga je ovaj poraz pogodio...

- Teška večer za nas. Kontrolirali smo utakmicu, iako nisam u prvom dijelu bio zadovoljan protokom lopte i kretanjem bez lopte. Mogli smo neke situacije bolje razigrati. U nastavku smo uveli drugoga napadača, imali smo neke situacije, a pogodak smo primili iz neopreznosti. Nejasno mi je kako je Livaja ostao sam u 16-ercu... Imali smo šanse Roga, Kulenovića i Pjace, nismo ih realizirali i izgubili smo zbog te jedne neopreznosti. Svaki poraz boli, pogotovo u derbiju. Upozoravao sam danima, stvorila se euforija nakon ulaska u Ligu prvaka, samo se govorilo o Bayernu. A nama je prvenstvo važnije od svega. Stoga možda nije ni loše da smo dobili ovu pljusku kako bismo se spustili na zemlju - rekao je Jakirović.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Kako ste vidjeli igru Theophilea?

- Moram još jednom vidjeti utakmicu kako bih sve analizirao. Nije samo Theophile bio ispod željene razine, imali smo dosta neraspoloženih pojedinaca. I to se osjetilo u našoj igri. Sve ćemo to interno analizirati.

Jeste li možda previše oprezno ušli u utakmicu?

- Ne znam je li bilo preoprezno, nedostajao je fluid u našoj igri i napadanje praznoga prostora.

Da se sutra igra utakmica, što biste drukčije napravili?

- Eh, lako je biti general poslije bitke! Moram pogledati utakmicu kako bih dobio širu sliku. Odlučio sam se za ono što mi se činilo najbolje, ali vjerojatno bih, s ovim iskustvom, nešto zarotirao u sastavu.

U dva derbija osvojili ste samo jedan bod...

- Da, to je premalo. No, imali smo protiv Hajduka nekoliko pravih prilika, nismo ih zabili i pretrpjeli smo poraz, iako nas Hajduk nije nadigrao. Nedostajalo nam je više energije, više kretanja – rekao je Jakirović.

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. rujan 2024 09:56