Gennaro Gattuso

 ANTE CIZMIC Cropix
PODSJETIO NA DAMBRAUSKASA

Gattuso se vratio ‘core businessu‘, ali jedan eksperiment Talijana ostaje za jednokratnu upotrebu

Dinamov stručnjak ima dovoljno materijala za razmišljanje nakon derbija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. rujan 2024. 21:24

Livaja je zabio, Hajduk izbio na prvo mjesto, ali najveći dobitnik je čovjek s klupe. Gennaro Gattuso je pravi pobjednik zagrebačkog derbija. Hajduk je slavio, Gattuso potom briljirao u razgovoru na maksimirskom TV studiju i jasno je tko je neprikosnoveni idol navijača poslije pobjede. Dok predsjednik kluba ne može ući u svlačionicu čestitati igračima na pobjedi u najvećoj utakmici SHNL-a, Gattuso se ne može obraniti od čestitki,.Ali, takav je Talijan, ima obraza. Ima dostojanstvo na koje smo zaboravili kroz odnose s ljudima koji ga okružuju.

Šator za predstavu

U tjednu gdje je Hajduk postavio veliki šator za predstavu, ali ne nogometnu nego cirkusku, Gattuso nas je vratio "core businessu". Vratio nas je nogometu pobjedom u derbiju. Postavio je igru baš kako smo i očekivali. Klasično talijanski. Često je TV reporter tijekom prijenosa znao reći "puno je igrača u malom prostoru". Ali, to je Gattusov plan. Kompaktne, uske linije povučene na svoju polovicu s ciljem da se napravi "gusti promet". Dinamo se nije razigrao u tom zagušenom prostoru. Modri se nisu raširili po krilima, nisu iznijeli loptu iz te gužve koju im je kao zamku namjestio Gattuso.

image

Gennaro Gattuso

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Hajduk se u Maksimir došao obraniti, utakmica je svojim tijekom silno podsjetila na pobjedu Dambrauskasa iz prosinca 2021. godine. Dva bljeska tandema Elez Livaja donijela su tada Bijelima 2:0 na Maksimiru. S Gattusom je slično izgledalo. Tvrdo u obrani, kompaktno u sredini i potom duga lopta na Livaju koji "killerskom" egzekucijom rješava utakmicu. Identična dobitna kombinacija, samo što je ovog puta ulogu asistenta Eleza preuzeo Prpić. Hajduk je neutralizirao Dinamo, uspio je Modre svesti na dvije prigode Roga što je jasan pokazatelj i Jakiroviću.

Kada glavni napadači poput Petkovića i Kulenovića ostanu bez velikih prigoda, onda je jasno da igra nije donijela očekivani efekt. Zabrinuo je pritom Gattuso i trenera Modrih. Morat će dobro Jakirović promisliti kako se provukao protiv Qarabagha, uzeo pobjedu u nadoknadi protiv Osijeka, remizirao s Rijekom i na kraju izgubio od Hajduka. Ima dovoljno materijala za razmišljanje, a Gattuso je Modrima poslao veliko upozorenje.

Otvorio brojna pitanja

Više je Gattuso pobjedom u Maksimiru otvorio neka pitanja za Dinamo, nego li je ponudio posebne novosti glede igre Hajduka. Bijeli će i dalje imati problema sa kreativnom igrom u susretima gdje se protivnik zatvara. Eksperiment s Melnjakom na desnom beku ostat će za jednokratnu upotrebu, Biuk je bitno opasniji od Durdova na krilu, a Kalik i dalje nije krilni napadač. Ništa se nije promijenilo u svim analitičkim razmišljanjima, ali Hajduk je imao protivnika po Gattusovoj mjeri.

image

Sergej Jakirović

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Ono što se talijanskom karizmatičnom treneru mora priznati jest činjenica da je iz momčadi izvukao karakter. Tri dana prije derbija ostao je bez sportskog direktora koji ga je doveo u klub, dan uoči susreta klub je imenovao njegovog nasljednika i sve je upućivalo da bi Gattuso uskoro mogao otići s Poljuda. Ali, Gattuso ne odustaje lako, a pobjedom u Maksimiru učvrstio je svoju ionako jaku poziciju u navijačkim očima.

Gattusa nije poljuljao ni odlazak Perišića ni ispadanje od Ružomberoka. Navijači mu vjeruju i kada gubi i kada pobjeđuje. U njemu su prije svega prepoznali iskrenog čovjeka. Da, Gattuso je u Hajduku zbog ugovora, ali njegov temperamentni karakter, njegov nastup prepun emocija donio mu je obožavanje tribina. Tri mjeseca je tek na Poljudu, toliko je teških situacija prošao, ništa nije osvojio, ali navijači ga obožavaju. Daje svoj maksimum, govori istinu, ima hrabrost. Ima "cojones" što bi rekli Španjolci, a tu osobinu navijači Hajduka tako silno obožavaju. Gennaro, uno di noi. Jedan od nas.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 22:36