Gennaro Gattuso i Marko Livaja

 DAMIR KRAJAC Cropix
NEKI NOVI HAJDUK

Gattuso u dvije riječi objasnio kako će Hajduk igrati sljedeće sezone: Evo što znači ‘Palla coperta‘

Remi protiv Šahtara otkrio je pozitivne strane Gattusove taktike
Piše: Toni RoićObjavljeno: 09. srpanj 2024. 08:37

Za razliku od izgubljene utakmice s Radomljem (0:1), Hajduk je u drugoj pripremnoj utakmici u Sloveniji pokazao dosta toga dobrog i obećavajućeg u remiju 1:1 protiv Šahtara, čiji je cilj ponovni plasman u skupine Lige prvaka.

Splićani su u Kranju od prve minute zaigrali odlučno i hrabro, bez ikakvog respekta prema klubu, koji glavne igrače dovodi za 10 ili 15 milijuna eura, a takav pristup ubrzo im je donio i vodstvo pogotkom Emira Sahitija. Šahtaru je dozvoljeno malo ili ništa, ali nedovoljno dobra obrambena reakcija u prekidu igre donijela je Ukrajincima izjednačenje nakon pola sata dvoboja golom glavom Traorea.

Gattuso je bio zadovoljan prikazanim, a taktika iz prvog dijela utakmice ogledalo je onoga što bi Hajduk trebao prikazivati u novoj sezoni. Trka, agresivnost i što jači ritam igre, sa što bržim rješenjima s loptom na prvom mjestu, a ako dođu planirana pojačanja više kvalitete, onda će to biti i nešto daleko bolje od naoko “radne momčadi” s jednom ili dvije ekstra klase (Livaja, Perišić).

Skrivena lopta

Hajdukov strateg je pred novinarima upotrijebio talijanski izraz palla coperta, što na hrvatskom znači skrivena lopta, pa treba pojasniti i značenje tog termina. Treba i još reći da je suprotni izraz palla scoperta ili neskrivena, nepokrivena lopta. To su dvije situacije koje se razmatraju u nogometnoj teoriji, a Talijan inzistira na ovoj prvoj, premda se u utakmici često primjenjuju obje.

image

Gennaro Gattuso

DAMIR KRAJAC Cropix

Što je, dakle, skrivena lopta ili palla coperta?

Prije svega riječ je o presingu na loptu većine igrača jedne momčadi u kojem se obrambena linija može pomaknuti prema naprijed i pridonijeti pokušaju povratka u posjed, dok s nepokrivenom loptom obrana mora trčati prema vlastitom šesnaestercu skupljajući se zajedno kako bi pokrila centar. Pokreti obrambene linije naprijed-natrag tijekom utakmica upravo su iz tog razloga.
Sad će svima biti mnogo jasnija i izjava Hajdukova stopera Zvonimira Šarlije nakon dvoboja s Radomljem, kad je na pitanje što novo donosi Gattuso za njega odgovorio “mi braniči morat ćemo u igri preuzimati više rizika”.

Temeljni cilj palle coperte je pritisnuti igrača u posjedu lopte tako da mu se oduzima prostor i vrijeme za igru i točne reakcije. Takvim presingom omogućuje se momčadi koja se brani da ima kontrolu nad situacijom. Onaj tko ima loptu je ili spriječen ili u svakom slučaju mu je otežano da igra loptom prema naprijed, pa obrana može imati agresivniji stav i krenuti naprijed, skraćujući manevarski prostor suparniku. To očito olakšava povratak lopte u posjed, što se može dogoditi na različite načine kao iznuđivanjem tehničke pogreške, usmjeravanjem lopte u povoljan prostor ili odabirom slanja protivnika u zaleđe. Općenitije gledano, tko može doći u situaciju skrivene lopte, drži protivničku momčad podalje od vlastitih vrata i daje obrani vremena da se organizira za kontrolu (protu) napada.

Najbolji primjer za ono što Gattuso traži je baš vodeći pogodak Hajduka u 13. minuti. Zajedničkim presingom na zadnju liniju Šahtara oduzeta je lopta u zadnjoj trećini, Capan je uposlio Livaju, a on Sahitija, koji je iz šesnaesterca sigurno loptu usmjerio u mrežu. Palla coperta je pokazala pravi put i samo tako Bijeli moraju nastaviti...

Vidio sam odličnu momčad Hajduka

Mostarac Marino Pušić i njegov pomoćnik Mario Stanić, nekadašnji Hajdukov direktor sportskog sektora, sada vode Šahtar, ali splitski klub nisu uspjeli svladati.

- Jako zanimljiva utakmica u kojoj sam vidio odličnu momčad Hajduka, koja nam je zadala mnogo problema u prvom poluvremenu i tek u nastavku uspjeli smo se stabilizirati - kazao je Pušić, koji se i prije i poslije utakmice zadržao u srdačnom razgovoru sa strategom Splićana.

- Gattuso i ja dugo se znamo, prijatelji smo i jedan drugoga maksimalno podržavamo. Veliki je privilegij Hajduka što je doveo takvog trenera i uvjeren sam da će s njim samo napredovati - naglasio je Pušić. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. rujan 2024 19:12