Gennaro Gattuso

 VOJKO BASIC Cropix
STRESNA SITUACIJA SPLIĆANA

Gattuso vježba strogoću na svojeglavoj zvijezdi? Talijan hvalio talente, ali njega nije ni spomenuo

Uoči susreta sa Slaven Belupom traže se igrači za tri pozicije
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 20. listopad 2024. 11:14

Navijači Hajduka su u stresnom raspoloženju. S velikim se zanimanjem iščekuje utakmica u Koprivnici protiv Slaven Belupa, posljednje momčadi na tablici, ali po mnogim pokazateljima ne i najslabijeg prvoligaškog sastava. "Prgavu familiju" posebno intrigira sastav momčadi koja će u dvoboj ući s pobjedničkim gardom, znači s namjerom da se osvoje sva tri boda.

Ta neizvjesnost se svodi na tri pitanja: tko će na stopera umjesto ozlijeđenog Dominika Prpića (navodno je u autu najmanje tri tjedna, što praktično znači do sljedeće stanke zbog obveza reprezentacije); zatim hoće li Dario Melnjak još jednom ostati na pričuvnoj klupi (ili možda u ofenzivnoj ulozi lijevog bočnog); te što se događa s mladim Amerikancem Rokasom Pukštasom?

‘Nitko nije daleko od prvog sastava‘

Trener Gattuso se drži svojih postulata, a to je da bira prvu jedanaestoricu koja bi mu trebala donijeti prevagu na terenu, s tim da će tijekom utakmice biti prostora za zamjene, čak svih pet mogućih.

- Nitko nije daleko od prvog sastava - rekao je Gattuso: - I to zato što na svakom treningu vidim da se svi trse, treniraju ozbiljno, trude se pokazati svoju spremnost.

Kod talijanskog trenera, ipak začudo, ne postoji termin standardnosti, premda je svima jasno da su Marko Livaja pod broj jedan, zatim vratar Ivan Lučić, kao i tandem Rakitić-Krovinović, te stoper Uremović, kao i Anthony Kalik, doslovno betonirani u udarnu postavu, kao i da su u prednosti dva bočna igrača, Šimun Hrgović odnosno Ismael Diallo, tako da se traže još trojica...

image

Marko Livaja

DUJE KLARIC Cropix

Zanimljiva je opservacija talijanskog trenera da su se navodno njegovi kolege iz sastava prvaka svijeta 2006., kada su se s boležljivim Misterom Marcellom Lippijem našli u Viareggiu, u hotelu Principe Piemonte, čudili otkud "tri mlada igrača Hrgović, Prpić i Durdov igraju na tako visokoj razini". Gattuso se na neki način pohvalio tom činjenicom, ali je interesantno da on nije niti u jednom trenutku spomenuo Pukštasa. Vježba li Gattuso strogoću s izgleda hirovitim, prilično svojeglavim Rokasom jer je nedvojbeno da za tog igrača postoji stanovit interes talijanskih klubova.

Onda, koja se rješenja mogu očekivati za popunu prvog sastava? Logično bi bilo da Zvonimir Šarlija uskoči na mjesto stopera premda je trener onako usput istaknuo Josipa Eleza:

- Kad na treningu vidim Zvonu i Eleza, siguran sam da će na terenu dati svoj maksimum.

Sportski direktor putuje odvojeno od momčadi

Čini se da bi za ovu priliku u Koprivnici, jer se očekuje žestok dvoboj, na dva boka mogli osvanuti igrači iz drugog plana, vjerojatno Abdoulie Sanyang (Bruno Durdov je bio na pet utakmica uzastopno u prvih jedanaest plus utakmice za U-19), te Leon Dajaku (prije nego Stipe Biuk).

- Uvjeren sam da je svima jasno da je ovo za nas važna utakmica - rekao je Gattuso: - Jer ako postoji i najmanja primisao da ćemo do bodova stići šetnjom, bolje je da ne putujemo u Koprivnicu.

I za kraj, u pogledu putnika za Koprivnicu, sportski direktor (bez licence) Francois Vitali, u pomalo napuhanoj ulozi "direktora nogometnih operacija", neće u autobus sa stožerom i igračkim kadrom, nego će osobnim automobilom. To je najavio trener, a ostaje otvoreno pitanje je li to nastavak prakse bivšeg Mindaugasa Nikoličiusa ili je posrijedi nešto drugo, navodno su sva mjesta u autobusu popunjena...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. listopad 2024 11:14