Gennaro Gattuso

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
BIJELI U PROBLEMIMA

‘Gattusu treba šest pojačanja da bi imao konkurentnu ekipu. A vidim da je Livaja dosta smršavio...‘

Trener koji je dosta godina proveo u Hajduku analizira aktualnu postavu Bijelih
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 15. srpanj 2024. 11:40

Točno je deset dana ostalo do Hajdukove prve službene utakmice u novoj sezoni. Suparnik će u četvrtak, 25. srpnja (21.00), u prvoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige, biti HB Torshavn s Farskih otoka. Naravno da Hajduk te utakmice čeka kao izraziti favorit...

Međutim, trener Gennaro Gattuso ima vrlo skučen kadar igrača za tu utakmicu. Hajduk je na pripremama već gotovo mjesec dana, a još uvijek nije doveo niti jedno pojačanje, premda je u odnosu na proljetni dio sezone ostao bez devet igrača (Odjidja, Čuić, Mikanović, Benrahou, Dajaku, Ferro, N. Kalinić, Brekalo i Kleinheisler). Kad na to još dodate Žapera (vraća se tek za proljetni dio sezone), Sigura i Trajkovskog (neće igrati još dva do tri tjedna), ispada da je Gattuso ostao bez skoro pola momčadi.

- Nikola Kalinić je odmah po preuzimanju funkcije sportskog direktora javno rekao da će na Poljud dovoditi samo klasne igrače i velike talente. Naravno da apsolutno podržavam takav stav, ali u ovom trenutku Hajduk realno ima puno igračkih problema - kazao nam je Marko Lozo, trener koji je dosta godina proveo radeći u Hajduku.

- Svi smo svjesni da je klasne igrače teško dovesti jer velika većina ne želi doći u našu ligu ili u Hajduk. Talente, pak, treba prepoznati, a onda opet probrati one koji bi htjeli doći. Kalinićev put je ispravan, ali težak, iziskuje puno vremena, a znamo koliko je Hajduk proteklih godina bio nestrpljiv po pitanju stvaranja momčadi. Na Poljudu moraju jako promijeniti te navike ili će opet biti turbulencija.

Hajduk za deset dana igra prvu službenu utakmicu. Gdje u ovom trenutku vidite najveće probleme za Gattusa?

- Sigurovom ozljedom Hajduk je ostao bez jedinog zadnjeg veznog jer je već prije ostao bez Žapera. To je vrlo osjetljiv problem. Mladi Capan teško može pokriti tu poziciju, realnije je da će Hajduk morati igrati s dva zadnja vezna kako bi donekle sakrio problem. Gattuso je sam rekao da hitno treba dva krilna igrača, sigurno je da treba u napadu zamjenu za Livaju. Hajduk ima i manjak stopera, a dok se Melnjak ne vrati u punu formu, ima problem i lijevog beka. Računam da će Rakitić doći, pa hajdemo reći da će pokriti manjak igrača u veznom redu. Naravno, očekujem da će Rakitić biti pravo pojačanje, da će kao rasni veznjak voditi Hajdukovu igru.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Puno pozicija ste nabrojali?

- Hajduk treba barem šest pojačanja da bi Gattuso imao konkurentnu momčad. Sezona je duga i donosi ozljede i kartone. Gattuso već ima problem što cijelo vrijeme trenira bez tih pojačanja, koja će svakako morati dovesti. Nije mu lako, ali vidim da se dobro drži i da je vrlo pozitivan.

Biste li voljeli vidjeti Edina Džeku u dresu Hajduka?

- Napravio bih apsolutno sve što je moguće da ga dovedem jer je i dalje fenomenalan igrač i strijelac, što je u prošloj sezoni pokazivao igrajući za Fenerbahče. Znam da ima 38 godina, ali to se u njegovoj igri malo vidi. Bio bi istinska prevaga u našoj ligi.

Perišić se tek priključio, je li realno da bude starter protiv Torshavna?

- Mislim da će biti starter. Igrao je Perišić na Euru, tako da je u solidnom natjecateljskom ritmu, a znamo kakav je on profesionalac i da je sigurno došao tjelesno jako dobro pripremljen. Druga je stvar što ne znamo koliko će mu trebati vremena da uhvati punu formu, ali vidim ga odmah kao startera.

image

Marko Livaja

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Kakav vam se čini Livaja?

- Vidim da je dosta smršavio, što je dobro za njega. Samo, trebat će vremena da se tijelo adaptira na novu kilažu, a i trebat će mu vremena da se osvježi nakon tako teških priprema. No, kad uhvati pravu formu, Livaja bi trebao biti bolji nego ikad.

Je li vas netko od mladih igrača zaintrigirao na pripremama?

- Taj Bruno Durdov je svakako igrač koji zaslužuje veliku pažnju. Ima tek 16 godina, ali po svemu što sam vidio spreman je za seniorski nogomet, samo treba stati iza njega. Dečko je vrlo konkretan, uvijek mu je pogodak u glavi, tako da ima karakter za pravog igrača. Ima i nekih manjkavosti, ali tko ih sa 16 godina nema? Meni je i veznjak Luka Jurak jako potentan. Gledao sam ga u juniorima, također mi izgleda kao igrač koji je spreman za seniorski nogomet, a vidim i da mu Gattuso daje dosta prostora. Jurak je “box tu box” igrač, takvih inače imamo malo.

image

Bruno Durdov

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Kako god, Hajduk s dosta briga čeka početak sezone?

- Izgubio je puno važnih igrača, a nitko nije došao. rekao sam da podržavam Kalinićev stav, samo svi u Hajduku moraju znati da im neće biti lako u novoj sezoni, te da se moraju naoružati s puno strpljenja. Gattuso mi sve po svemu dopada, znam da ima žestoke treninge, da ne odstupa od svoje ideje nogometa te da je pravedan prema igračima, što je uvijek važno. Međutim, Gattuso ne igra, nego su na terenu igrači, a on ih trenutačno nema dovoljno. Usprkos tome on je pozitivan, što znači da vjeruje u svoj rad. Važno će biti da svi u klubu vjeruju u to što on radi i da mu daju dovoljno vremena.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. rujan 2024 14:24