ANTE CIZMIC Cropix
STIPE U GOSTIMA

Gdje je to otišao Hajdukov dragulj? Stadion je manji od Poljuda, dijelit će svlačionicu s legendama

Donedavna zvijezda Bijelih je postao četvrti najvrjedniji igrač svojeg novog kluba
Piše: Ivan Renić/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 30. prosinac 2022. 22:38

Ma, di je to otiša naš Stipe? U Ameriku! Kod aktualnih prvaka! Los Angeles FC njegov je novi klub. Grad ne treba posebno predstavljati. Grada Anđela smo se nagledali, barem na filmovima. A što znamo o klubu? Osnovan je 2014. Mladi je, novi klub, star samo osam godina. Ehh, kad samo usporedimo to s našim „starcem”..., piše Slobodna Dalmacija.

Ma i stadion im je manji od Poljuda. Igraju na zdanju naziva Bank of California koje prima 22.000 ljudi. Istražujemo dalje i dolazimo do nove činjenice. Los Angeles je, baš kao Hajduk, osvojio i Kup! Prošle sezone otišli su do kraja poput Bijelih u tom natjecanju. Koji je njihov nadimak? Crno-zlatni!

Što se titula tiče, uz ovosezonski naslov prvaka, imaju i dva Supporter‘s Shielda. To je trofej koji se dodjeljuje najboljoj momčadi u regularnom dijelu sezone. Navedeni trofeji su im pripali 2019. i 2022. Riječ je, dakle, o jednom od najuspješnijih klubova u američkom MLS-u u proteklih nekoliko sezona.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Kakav im je roster? Spektakularan! Biuk više neće dijeliti svlačionicu s Markom Livajom, ali zato hoće s nekolicinom drugih zvijezda. I to onih svjetskog glasa. Za LAFC igraju legendarni Velšanin Gareth Bale i proslavljeni Talijan Giorgio Chiellini. To su dva zvučnija imena, ali legenda kluba je Carlos Vela. Meksički napadač je 2019. godine osvojio MVP titulu, a iste godine pripala mu je i zlatna kopačka. Prvi je strijelac u povijesti kluba sa 77 pogodaka. Pamte se i njegovi okršaji sa Zlatanom Ibrahimovićem u gradskom derbiju protiv LA Galaxyja. Za one koji ne znaju, riječ je o dva različita kluba.

Ukupna vrijednost momčadi je 63 milijuna eura što je za 17 više nego što vrijede hajdukovci. Najskuplji „eksponat” im je Kolumbijac Jose Cifuentes s 12 milijuna. Biuk sa svojih pet automatski postaje četvrti najvrjedniji igrač kluba. Stipe „piza” više od Balea, Chiellinija i Vele.

Kako rekosmo, početkom studenoga osvojili su prvenstvo. Najbolji su bili prvo u regularnom dijelu, a onda i u doigravanju. U finalu su nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca pobijedili upravo gradske rivale LA Galaxy.

Nova sezona u MLS-u počinje 25. veljače. Stipe im se priključio taman uoči početka priprema.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 13:53