VOJKO BASIC Cropix
DETRONIZACIJA

Gdje se srušio Jakobušićev projekt: Tri su ključna trenutka. Sjećate li se što se dogodilo krajem siječnja?

Golema očekivanja prešla su u još veća razočaranja i predsjednik je platio pogrešne poteze
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. travanj 2024. 16:20

Velika očekivanja donose multiplicirana razočaranja, stara je izreka koju je često koristio "trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević. Hajduku i njegovom bivšem predsjedniku Lukši Jakobušiću dogodio se sudar krajnosti, golema očekivanja koja su prešla u još veća razočaranja. Jasno je i gdje se srušio projekt koji je Jakobušića koštao smjene. Izbor trenera, odnosno, podilaženje želji igrača, te populistička priprema najvažnije utakmice sezone, siječanjskog jadranskog derbija na Poljudu.

Mislava Karoglana dovodio je dvaput, u prvom mandatu kao prijelazno rješenje do angažmana "kapitalca" kojeg je pronašao u Ivanu Leki, da bi potom upravo Leku ponovno zamijenio Karoglanom. Javna je tajna, po želji igrača. Krenulo je dobro, Hajduk je uzeo jesensku titulu, ali prvi alarm došao je na proljetnoj premijeri, na utakmici s Rijekom. Hajduk je izgubio, Karoglan je odigrao jednu od uobičajenih defenzivnih utakmica, ali taj poraz stigao je prije svega kao nespremnost kluba na titulu. Jadranski derbi, najvažnija utakmica sezone, ključni dvoboj u kojem se Rijeci moralo otići na "plus šest" ako se ozbiljno razmišljalo o tituli, izgubljen je u do tada nikad viđenom ozračju.

Utakmica je imala obilježje prave pučke fešte, slavlja za navijače predstavljanjem Perišića i Brekala, koji u tom trenutku još nije ni potpisao za Hajduk, a već je prezentiran na centru igrališta pred punim Poljudom. Stvorila se atmosfera u kojoj titula prvaka dolazi sama od sebe, kao po defaultu. Međutim, Hajduk je poražen u još jednoj utakmici bez igre. Bez obzira na tu jasnu činjenicu, vjerovalo se da će se tijek zbivanja okrenuti u pozitivnom smjeru. Sam od sebe. Pogrešno!

Drugi alarm bio je remi u Varaždinu, gdje je Hajduk s igračem više kroz cijelo drugo poluvrijeme ostao u remiju. Umjesto da se okrene svojim problemima, pronađe trenera koji će podići momčad, Jakobušić se okrenuo prema sudačkoj organizaciji. Vrijeme je pokazalo da su Splićani dobili ono što su željeli, dobili su strane suce, ali ne i pobjede.

Treći, praktički i posljednji trenutak u kojem se mogla zaustaviti silazna putanja, jest poljudski poraz od Lokomotive. Reprezentativna stanka, dva tjedna do Dinama na raspolaganju, idealno vrijeme da se napravi promjena atmosfere. Ali, ni tada Jakobušić nije reagirao, vjerovao je treneru i igračima da mogu iznijeti teret. I još jednom pogriješio u procjeni. Tri poraza koji su uslijedili stavili su pečat na razočaravajuću sezonu, a Jakobušiću potpisali smjenu.

- Zahvaljujem svim ljudima u klubu, svima s kojima sam u protekle tri i po godine surađivao, a posebno navijačima na ljubavi i strasti. Kao svaki hajdukovac, podržavam sve odluke u interesu kluba - istaknuo je Jakobušić na odlasku.

Što je ostalo iza njega nakon 1256 dana koliko je vodio Hajduk? Dva osvojena Kupa, nikad brojnije članstvo s preko 107.000 ljudi, čak 20.000 pretplatnika i velika praznina zbog neosvojenog naslova prvaka. Svatko će ga pamtiti po osobnom afinitetu, netko će mu na površinu izbaciti pluseve, a netko samo gledati u zadnji neuspjeh. Činjenice su ipak nesporne, kako u pozitivnom, tako i u negativnom segmentu. Što će pritom ostati u financijskom dijelu, znat ćemo kada nasljednik stupi na Poljud...

TRI KLJUČNA TRENUTKA PADA

1) 28. siječnja 2024.

- unaprijed pripremljena fešta u porazu od Rijeke na Poljudu u trenutku kada Hajduk na prvom mjestu bježi tri boda Sopićevoj momčadi.

2) 24. veljače 2024.

- remi u Varaždinu i okretanje prema sudačkoj organizaciji, umjesto rješavanja unutarnjih problema struke i igrača.

3) 16. ožujka 2024.

- poraz od Lokomotive, zadnja šansa za promjenu trenera i ukupnog ozračja pred tri utakmice s Dinamom i Rijekom

PLUSEVI

Dva trofeja - osvojeni kupovi ostat će zabilježeni u mandatu Jako bušića, nakon devet godina Hajduk je vratio "trofejnu patinu" osvojivši Kup na Poljudu, a sljedeće godine ponovio je isti uspjeh u Rijeci.

Liga prvaka mladih i rekordni transfer Vuškovića - u povijesti će ostati zapisano da je Hajduk u njegovom mandatu igrao finale Lige prvaka mladih, a Luka Vušković ostvario rekordni klupski transfer od 10 milijuna eura prelaskom u Tottenham.

Rekordni broj članstva i pretplatnika - klub je napustio u trenutku kad Hajduk ima 107.400 članova i 20.000 pretplatnika, što je rekord kojeg će sigurno "juriti" i njegovi nasljednici.

MINUSI

Neosvojeni naslov prvaka - čekalo se 19 godina na novi naslov prvaka, svibanj 2024. bio je projiciran kao datum proslave, ali nije uspio Jakobušić ostvariti svoj ključni rezultatski cilj i po tome će ga mnogi pamtiti.

Česte promjene trenera - od Vukasa kojeg je zatekao, pa privremenog Primorca, zatim Tramezzanija, Gustafssona, Dambrauskasa, Leke i dvaput Karoglana. Sedam je trenera prodefiliralo u tri i pol godine.

Najskuplja momčad - sve je stavio na osvajanje naslova prvaka i nije uspio, a pritom je zajedno sa sportskim direktorom stvorio jednu od najskupljih, ali i najstarijih momčadi Hajduka koja nije opravdala svoje postojanje.

Brbiću je obećanje također bilo pretežak kamen

Bez obzira na to što se rezultat ponekad smatra samo pukim trendom, rezultati su na Poljudu smijenili drugog predsjednika u nizu. U ljeto 2019. godine obećao je tadašnji predsjednik Marin Brbić da se Bijeli moraju domoći drugog mjesta u sljedećoj sezoni jer tada je i druga pozicija donosila kvalifikacije Lige prvaka. Ali, Hajduk je godinu dana poslije završio na petom mjestu, a Brbić nije ispunio obećanje.

- Poštovani navijači Hajduka, prijatelji kluba i poslovni partneri, suradnici, igrači i treneri, unatoč neupitnoj podršci Nadzornog odbora nisam povukao ostavku želeći na Glavnoj skupštini vidjeti kakav je stav vlasnika kluba. Bio sam spreman preispitati svoju odluku da sam dobio povjerenje vlasničke strukture prihvaćajući zajednički artikuliranu potrebu za toliko željenim kontinuitetom. Budući da na navedenoj Skupštini nisam dobio podršku drugog najvećeg dioničara kluba - Udruge Naš Hajduk, odlučio sam ostati pri svojoj prvobitnoj odluci da podnesem ostavku - poručio je 22. srpnja 2020. godine.

Do izbora novog predsjednika nastavio je voditi klub, još tri mjeseca i osam dana bio je na čelu Hajduka kad ga je zamijenio njegov bivši suradnik, Lukša Jakobušić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:54