Martin Baturina

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
PITANJA UOČI SUPERKUPA

Gdje su nestali Dinamov i Hajdukov dragulj, tko će se od ove sedmorke nametnuti Daliću i što donosi Europa?

Mladić koji je Split zamijenio Zagrebom, sudeći po pripremama, bit će daleko od statusa prvotimca.
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 07. srpanj 2022. 18:59

Prestiž prije svega, no ovo otvaranje Superkupa u subotu ipak ima više značenja. Prije svega pokazivanje mišića, isticanje ambicija, rano otvaranje šahovske partije koja će trajati sve do kraja sezone...

Usto će derbi matineja nove hrvatske nogometne svakodnevice odgovoriti na neka pitanja, ili barem postaviti određena pitanja na koja će oba kluba, odnosno njihovi igrači, treneri i uprave imati prilike donijeti zaključke u mjesecima koji slijede.

1. Pitanje mladih talenata

Dugo već u nogometnim kružocima kola tema po kojoj je rezultatska neizvjesnost ponajprije u "veliku četvorku", ali i mahom klubove koji se prije svega bore za ostanak, donijela promjenu narativa domaćeg nogometnog okruženja. Znali smo često tu temu načeti i s nažalost pokojnim Mladenom Frančićem, čija se posvećenost HNL-u ogledala u redovitim posjetima ligaških utakmica.

- Znaš koji je glavni problem - znao bi upitati.

Znali smo, jer smo i sami dolazili do sličnog uvjerenja. S neizvjesnošću, naime, stigao je i sve veći oslonac na iskusnije igrače, koji priječe put mladim igračima da se dokažu i stave na širu scenu.

- Mi smo godinama dobro radili s mladima i priključivali ih prvoj momčadi, ali smo malo zastali zbog ‘panike zbog rezultata‘, ali najviše zbog pandemije - reći će u intervjuu za SN i Tomislav Butina, maksimirski šef Škole.

Zadnji derbi u posljednjem kolu minulog prvenstva, odlučio je, primjerice, Martin Baturina, momak kojeg će Damir Krznar opisati kao igrača koji je predodređen da postane novi Dinamov kreator i detonator, momak u kojeg se isplati uložiti novac da će od talenta postati igrač. Ušao je krajem utakmice i asistencijom te pogotkom odveo "modre" do pobjede (3-1), zbog čega je danima kasnije postao priča.

image

Martin Baturina

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

"Sljedeće sezone mora dobiti mnogo veću minutažu", bio je unisoni zaključak stručnjaka, ali i ljudi iz Maksimira.

Baturina, kako vidimo, neće početi ovu utakmicu, a i serija izvještaja s priprema nije donijela priču po kojoj bi taj 19-godišnji veznjak, još jedan od onih koji su Split zamijenili Zagrebom, uskoro trebao postati prvotimac, s toliko potrebnim minutama koje bi razvijale nadarenost. S druge strane, u početnom sastavu Hajduka bili su Marin Ljubičić i Stipe Biuk. Prvi je otišao u LASK, a drugi opet kreće iz drugog reda. U ovim novim okolnostima dojam je da bi proizvodnja reprezentativnog kadra mogla patiti, kao i punjenje blagajne. Ako analiziramo najavljene postave - gdje je Dinamo bez ozlijeđenog dvojca - najmlađi domaćoj postavi trebao bi biti došljak Ljubičić (22 godine), a u gostujućoj kompoziciji Sahiti (23). Prosjek godina suprotstavljenih, najjačih snaga, uostalom, bliže je brojci 30 nego 20...

image

Stipe Biuk

JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

2. Pitanje borbe za reprezentaciju

Ako pitanje mladih najveći HNL-klubovi u ovome času rješavaju preko posudbi (slučaj Šutalo, Sahiti ili Beljo), pa zauzvrat dobiju potvrđene vrijednosti, pitanje reprezentacije morat će rješavati igrači sami. A ovom utakmicom, nema dvojbe, kreće konačna HNL-audicija za mjesto u rosteru Zlatka Dalića za Mundijal u Kataru.

Premda je u Dinamovu kadru apsolutno siguran Dominik Livaković, blizu tome je i Hajdukov Marko Livaja, a statusu "beton" približio se nakon lipanjske akcije Josip Šutalo, u ovome času još je mnogo otvorenih pitanja s obje strane.

Recimo, Lovre Kalinić nije odustao od ambicije da bude dio vratarske "kvote 3", i pritom za to ima argumenata, a želja da skrenu pozornost na sebe ništa manje ne tinja kod Darija Melnjaka i Filipa Krovinovića, koji je u lipnju bio na pretpozivu, što mu je ulilo dodatno motiva u rezervoare da avanzira na veće kote do rujna i nastavka Lige nacija.

S bijele strane, ostali su u drugom planu, no zato je kod Dinama prilično uzbudljivo. Luka Ivanušec, prije svih, do prošlogodišnjeg Europskog prvenstva je bio sigurno "unutra" i njegove igre nisu budile skepsu, no nakon lipnja dionice su mu pale i 23-godišnjak je svjestan da ih na Dalićevu "Wall Streetu" mora podići.

Slično je i s Mislavom Oršićem, koji je definitivno najbolji igrač Dinama, no u okviru reprezentacije nikako da konačno zacementira status, premda po svemu pripada hrvatskoj nogometnoj eliti.

Posljednji je, naravno, najintrigantniji. Bruno Petković dvije sezone praktički vegetira, no ako je suditi po pripremama, napokon grize. Serija takvih partija sigurno bi ga vratila u krug kandidata, i to mu mora biti motiv, pogotovo jer je i na Euru ostao, blago rečeno, nedorečen. A Petković u pravoj formi sigurno je "vatreni" materijal.

3. Pitanje europske spremnosti

Bit će zanimljivo vidjeti novi ogled Čačića i Dambrauskasa, jer obojica nemaju kompleks velikih utakmica i rivala, no kroz taj trenerski krešendo moći će se, za razliku od pripremnih utakmica, vidjeti i što su kadri napraviti u europskim natjecanjima, koja kreću ubrzo s jasnom i nedvosmislenom ambicijom ulaska u Ligu prvaka, odnosno u skupine Konferencijske lige.

Jasno, forma se u ovom dijelu sezone i tempira za euro okršaje, stoga u subotu i nije za očekivati vatromet, no trenerima će upravo i ovaj ogled dati smjernice što još popraviti ili se nadograditi za put prema sigurnim eurima i teškim iskušenjima. Oba kadra praktički su nepromijenjena u odnosu na svibanj, stoga nema mjesta pričama o vremenu za uigravanje novih igrača, tek taktičkih okvira u smislu poboljšanja same igre. Čačić i Dambrauskas mogli bi nam dosta toga otkriti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 11:30