IVAN PERIC Cropix
PRAVA SIMBIOZA

Godinama se tragalo za hajdučkim bedemom, za mnoge Gattuso sada ima najbolji stoperski par HNL-a

Splitski dvojac srednjih braniča na terenu ima gard, karakter i vokalnost
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 30. srpanj 2024. 08:03

Mnogi će nogometni stručnjaci reći kako je najvažniji segment jedne ekipe obrambeni dio. Poznata je u nogometnim krugovima izreka kako obrana donosi titule. Često priče idu u smjeru kako sigurnost cijele momčadi kreće od obrambene četvorke i vratara. A danas je poznat i termin “uža obrana”, koja se odnosi na dvojac stopera.

Upravo stoperi su godinama bili problem Hajduka. Mučili su se svi treneri pronaći pouzdani stoperski tandem. Ti igrači bi trebali biti koordinirani, interpretirati razumijevanje na terenu, koje se onda prenosi i na preostalih devet suigrača na terenu. Pravi, kvalitetan stoper, u današnjem nogometu znači kompletan igrački paket. To ne podrazumijeva samo nogometne kvalitete, koje jesu osnova, već je potrebno da takav igrač posjeduje i karakter, da ima osobine lidera i vođe.

Brojna lutanja

Možda i najvažnija komponenta današnjeg sporta, a koja je pomalo zanemarena, jest komunikacija. Ta razmjena informacija tijekom igre je od nepresušnog značaja. Ni jedna ozbiljna momčad danas ne može egzistirati bez igrača koji su glasni. Ne odnosi se to na decibele koji su usmjereni na adresu sudaca, već bi stoperi trebali usmjeravati svoje suigrače.

image

Ramon Mierez, Zvonimir Šarlija, Filip Uremović

IVAN PERIC Cropix

Momčad koja ima stalni stoperski tandem, ima i pravo blago. Sezonama su treneri na Poljudu lutali s pronalaženjem stoperskog para iako su, ruku na srce, postojale ere standardnih prvotimaca na tim pozicijama. To su u bližoj prošlosti, recimo, bili Maloča i Milović, koji su imali neke od gore nabrojenih karakteristika, a pokušalo se i s Milovićem i Nižićem. Nitko od njih nije uspio doći do željenog cilja, a to je titula. Nije Hajduk uspio stvoriti granitnu obranu, fokus je većinom bio na efikasnosti.

Bilo je ipak trenera koji su svoju egzistenciju na Poljudu bazirali na granitnoj obrani. Jedan od takvih, koji je to radio vrlo uspješno, bio je Talijan Paolo Tramezzani, današnji trener Istre 1961. Bilo je to razdoblje kad je Hajduk zaglavio na sredini tablice i trebalo je kroz jednu polusezonu doći do plasmana u Europu. Činjenično stanje je tada bilo da Hajduk pobjeđuje utakmice s 1:0. Obrana je funkcionirala, a Tramezzani je kasnije ipak otišao drugim putem.

Ako pričamo o obrani, ne možemo zaobići Ivana Leku, koji je uspio stvoriti hajdučki zid. Za to je najzaslužniji tandem Zvonimir Šarlija i Filip Uremović, dvojac koji je pristigao u ljeto 2023. godine. Taj dvojac definitivno posjeduje sve karakteristike pravih stopera, ako se uzima u obzir paket osobnosti i karakteristika koje se pridodaju nogometnim kvalitetama. Oni su u kratkom periodu uspjeli stvoriti simbiozu u kojoj jedan bez drugog ne funkcioniraju najbolje.

image

Filip Uremović

DUJE KLARIC Cropix

Zna se da Hajduk teško prima golove dok su Šarlija i Uremović na terenu. Oni se neće libiti napraviti pametni prekršaj, a ni zariskirati žutim kartonom ako je potrebno. Sve u cilju čiste mreže. Na terenu imaju gard, karakter i vokalnost. Čine idealnu kombinaciju i za mnoge su najbolji stoperski par u HNL-u.

Da se tu radi o simbiozi, dovoljno je usporediti Šarlijine performanse sa i bez Uremovića. Kad se Slavonac ozlijedio, Šarlija je djelovao pomalo izgubljen na terenu i griješio više no obično. Taj period se ipak dogodio u polusezoni u kojoj je u Hajduku zavladao raspad na svim razinama, pa se ni obrani neće uzeti za zlo. Nije tada baš bio fokus na izvedbama na terenu.

Dojmljiva karijera

Stigla je u tom tonu jedva dočekana nova sezona pod kormilom Gennara Gattusa. I njegov stoperski par čine Šarlija i Uremović, a oni su vjerojatno jedini gotovo sigurni članovi udarne postave, naravno, uz Livaju.

Malo se do sada pričalo o Filipu Uremoviću, a to je čovjek koji sve svoje suigrače čini boljima, što je odlika klasnih igrača. Nije Uremović neki “liliputanac”. Dokazan je to igrač u inozemstvu, pa čak i u reprezentaciji. Bio je u poznatim europskim klubovima, a gotovo u svakoj momčadi došao je do kapetanske trake, što puno govori o njemu. Imponira stavom, vokalnošću i karakterom, a ako se dogodi neki problem, on ga nazove pravim imenom “bez rukavica”. To će potkrijepiti i izjava koju je Uremović nedavno dao u kontekstu prošle polusezone, kazavši kako je svatko imao pravo na svoje mišljenje, a to ne postoji ni u jednom ozbiljnom klubu. Neće se on libiti ni povikati na suigrača, ali to radi samo ako je baš potrebno. Nitko mu od suigrača to ne uzima za zlo jer se od milja zvani Ure isprofilirao kao jedan od vođa na terenu.

image

Zvonimir Šarlija

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Važan dio aktualne priče

Novu sezonu je otvorio zgoditkom protiv Torshavna, koji je zaokružio njegovu sjajnu izvedbu. On je kompletan stoper i izgleda da je Hajduk napokon u njegovom liku uspio naći temeljca svoje obrane. Uremović gura naprijed i Šarliju, koji uz svog slavonskog kolegu izgleda dojmljivo.

Često se od navijača Hajduka može čuti kako baš Uremović i Šarlija čine tip igrača koji je u Hajduku poželjan. Bijeli dres nosi brojne izazove i obveze, a ovaj dvojac je pokazao da se s tim može nositi. Uremović i Šarlija, brojevi 25 i 31, mogli bi doista biti važan dio aktualne hajdučke ere.

Emir Sahiti će morati davati mnogo više

Ako na stoperskim pozicijama dvojbi nema, jedna od pozicija gdje su one prisutne jest - krilna. U prvoj utakmici sezone jedan od onih koji su pokazali najmanje bio je Emir Sahiti. Kod njega energija nikada nije bila upitna, a ima i dobar voljni moment. Od povratka u Hajduk on je standardan prvotimac, ali ne može se ne primijetiti određeni pad performansi na terenu u posljednje vrijeme. Dojam je da Sahiti puno toga pokušava, ali mu malo toga pođe za rukom.

Neku vrstu kritike je nakon utakmice na njegov račun uputio i Gennaro Gattuso, kazavši kako je Sahiti bio dekoncentriran, ali mu znači da je igrač dao sve kako bi ispravio pogreške. Te riječi bi mogle ukazivati da Sahitijevo mjesto u udarnoj postavi i nije tako sigurno. Pogotovo što konkurenciju ima u vidu Ivana Perišića, a na krilu se najbolje snalazi i Sanyang Bamba. Bruno Durdov je na pripremama iskoračio i pokazao da se na njega može ozbiljno računati. U poljudskoj utakmici protiv Farana na krilu je igrao Anthony Kalik i bio ponajbolji pojedinac susreta, ali je teško za očekivati da će on na toj poziciji egzistirati u budućnosti iz prostog razloga što to nije njegova pozicija.

Vidjet ćemo što nosi Sahitijeva budućnost u Hajduku, nemali broj puta je otvoreno isticao da se nada transferu i da je spreman za taj iskorak. Hoće li se to doista i dogoditi i u kojoj će Sahiti mjeri participirati kazat će idući period.

U prodaji dodatni kontingent od dvije tisuće pretplata

Uprava HNK Hajduk donijela je odluku o puštanju u prodaju dodatnog kontingenta od maksimalno dvije tisuće pretplata za aktualnu sezonu “uvažavajući brojne upite navijača koji nisu uspjeli doći do pretplatničke iskaznice”. Hajduk je preko svojih stranica obznanio sljedeće...

“Podsjetimo, od 1. do 15. srpnja bila je moguća isključivo obnova pretplata iz prošle sezone za svih 20 tisuća pretplatnika. Tada smo javnost obavijestili kako za slučaj da svi pretplatnici iz prošle sezone ne iskoriste mogućnost obnove pretplate, klub će ostatak pretplata pustiti u slobodnu prodaju, ali maksimalno do 15 tisuća prodanih pretplata zbog najavljenih radova na krovištu stadiona tijekom sezone. S obzirom na to da je do 15. srpnja obnovljeno nešto više od 15.500 pretplata, nakon navedenog datuma obustavili smo daljnju prodaju pretplata.

U proteklim danima Uprava kluba odradila je dodatne razgovore s predstavnicima Grada Splita, koji su Hajduku izašli u susret te su radovi na krovištu, koji su inače bili predviđeni za kraj ožujka ili početak travnja, sada prolongirani za kraj aktualne sezone.

Prodaja dodatnog kontingenta od dvije tisuće pretplata kreće u ponedjeljak 29. srpnja u 12 sati i trajat će do srijede 31. srpnja u 23:59 sati. Kao i do sada, pretplate je moguće kupiti online te u Odjelu za članstvo na Poljudu”. (ha)

117

tisuća članova kluba uskoro bi mogao imati poljudski klub

BIJELI START SEZONE

KVALIFIKACIJE ZA KL 25/07/24.

Hajduk - HB Torshavn 2:0

KVALIFIKACIJE ZA KL 01/08/24.

HB Torshavn - Hajduk 21.00

PRVENSTVO 04/08/24.

Hajduk - Slaven Belupo 21.00

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. kolovoz 2024 20:01