TOM DUBRAVEC Cropix
TO IM JE TREBALO

Golijada protiv Belupa otvarila je nove horizonte na Poljudu! Sada je jasno - ne mora sve biti na Marku Livaji

Livaja je razigravao, mnoštvo akcija je prošlo s njegovim dodirom, a pogotke su zabijali suigrači iz prednje linije
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. rujan 2022. 07:05

Što je najveći dobitak Hajduka osim tri boda protiv Belupa? Zgodici napadača i činjenica da nije sve na Marku Livaji. Toliko puta smo slušali konstatacije da igra samo Livaja, da je Hajduk previše oslonjen na svoju “desetku”. Ali, s Belupom nije zabio Livaja, a Bijeli su postigli pet zgoditaka. Od tih pet, tri zgoditka potpisali su napadači. Nikola Kalinić dva, Mlakar jedan. Tri pogotka s autorizacijom dvojice napadača.

Prije 11 dana Liverpool je deklasirao Bournemouth s povijesnih 9:0, a pritom nijedan zgoditak nije potpisao Mo Salah. Najbolji strijelac Redsa imao je u tom dvoboju nekoliko sjajnih prigoda i možemo samo zamisliti kako bi izgledao konačni rezultat da je Egipćanin imao više sreće i preciznosti. Isto se može kazati i za Livaju u dvoboju s Belupom. Imao je prigoda, branio je Matković, blokirala je obrana, a na kraju je Livaja ostao na jednoj asistenciji.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Niz pehova

Međutim, Livaja je razigravao, mnoštvo akcija je prošlo s njegovim dodirom, a pogotke su zabijali suigrači iz prednje linije. Trebala je Hajduku jedna golijada poput prošlonedjeljne, a tek napadačima Bijelih...

Nikola Kalinić nije zabio četiri mjeseca. Zadnji je pogodak postigao protiv HD-a krajem travnja. Od tada se više borio s ozljedama nego s protivničkim stoperima. Viroza za finale Kupa, pa ozljeda u Superkupu, udarac u glavu protiv Villarreala u Valenciji. Nanizalo se peha, a onu skromnu minutažu koju je imao na travnjaku iskoristio je tek za jedan izboreni kazneni udarac.

Belupo bi trebao biti početak Kalinićeva golgeterskog niza, jer na proljeće je u 11 prvenstvenih dvoboja došao do četiri pogotka. Više se očekivalo, ali s obzirom na seriju ozljeda, alibi je realan. Ove sezone ima tek tri nastupa, a već dva pogotka. Međutim i Kalinić je sigurno svjestan da se u Hajduk vratio s puno višim ciljem. Nije došao zabijati u dvobojima gdje protivnik čeka kada će kraj utakmice. Dva pogotka Belupu su ohrabrenje, ali za sada nisu pokazatelj povratka u očekivanu formu. Međutim, rujan je pun utakmica u kojima oporavljeni Kalinić može zabijati u seriji.

Povratak u reprezentaciju

Isto kao i Mlakar koji ima i dodatni motiv s povratkom u reprezentaciju Slovenije. Igrao je za Deželu prije godinu dana protiv Hrvatske na Poljudu, ali od tada više nije dobio poziv Matjaža Keka. Propustio je 10 utakmica, međutim vraća se u kadar za rujansko izdanje Lige nacija. U reprezentaciju bi se očito vratio i bez pogotka Belupu koji nije presudan u karijeri 23-godišnjeg napadača, ali može biti važan poticaj. Nakon 15 mjeseci postigao je premijerni zgoditak za Bijele na Poljudu, a sedam je mjeseci proteklo od zadnjeg pogotka slovenskog reprezentativca za Hajduk. Zadnji je zabio još na gostovanju u Velikoj Gorici početkom veljače.

image
VOJKO BASIC Cropix

Mlakarov golgeterski post i Kalinićev skromni proljetni učinak dovoljno govore kako je napadački funkcionirao Hajduk prošle sezone.

Nova šansa

Livaja je zabio fascinantnih 28 zgoditaka u HNL-u, iza njega su bili Mlakar (7), Krovinović i Sahiti (po 5) te Kalinić s četiri pogotka. Tako je izgledao kvintet najboljih strijelaca Hajduka. Više je zabio Livaja nego četvorica ostalih zajedno. Je li dvoboj s Belupom otvorio neke nove horizonte, vraćaju li se i ostali napadači na golgetersku scenu? Nećemo žuriti s odgovorom, stiže Šibenik, već u petak je nova šansa za dokazivanje “špiceva” Bijelih. Da ne brojimo opet koliko je mjeseci prošlo od posljednjeg pogotka i ne pričamo o tome kako je Hajduk oslonjen samo na Livaju. Jasno, nismo pritom zaboravili Biuka, Sahitija i Krovinovića koji također trebaju pružiti bonus u ovom segmentu. Ali, Mlakar i Kalinić su klasične “devetke” od njih se najviše očekuje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 00:02