Ivan Nevistić

 DAMIR KRAJAC Cropix
DESET PORAZA U 12 DVOBOJA

Golman Dinama nema dobrih iskustava sa Splićanima, nitko mu nije zabijao više od hajdukovaca

Ivan Nevistić nema dobra sjećanja na susrete sa splitskim Hajdukom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. ožujak 2024. 20:47

Livaja ili Petković, Baturina ili Krovinović, Mišić ili Brekalo... Kad se god igra El Croatico, tako je bilo uvijek, tako je i sada, u prvi plan se kroz medije, javnost ili u navijačkim krugovima najviše guraju priče o najvećim vedetama najžešćih suparnika. Tko će biti igrač odluke, tko će biti heroj derbija, tko donosi prevagu... Klasika, standardno i očekivano pred takve okršaje Modrih i Majstora s mora. Ipak, često su važne karike svojih momčadi u vječitim borbama bili i vratari. Hoće li ovoga puta u "utakmici svih utakmica" oni biti junaci svojih momčadi?

Kad se radi o Hajduku, zapravo je zanimljivo pitanje hoće li svoju avanturu na golu nastaviti Ivan Lučić ili će možda priliku dobiti Lovre Kalinić? S Poljuda još o toj odluci Mislava Karoglana nema definitivne informacije. S druge strane, jasno jest da će na vratima Modrih biti Ivan Nevistić. On se izborio za status prvog vratara, tako da Jakirović tu nema nikakvih dvojbi. Interesantno je svakako da su u tri ovosezonska derbija Modrih i Bilih na vratima zg-kluba branila - tri vratara! Onaj prvi, koji je tada Bišćanova momčad na Maksimiru izgubila s 1:2 branio je Dominik Livaković, na Poljudu je u drugom, kad je Hajduk dobio s 1:0 branio Ivan Nevistić, a u onom trećem, u prosincu prošle godine Danijel Zagorac, završilo je 0:0. Dakle, od tri Dinamova vratara ove sezone u HNL-u, samo Zagi nije otišao po loptu u mrežu.

Nevistić sa statusom prvog vratara na Veliku subotu postaje vratar Modrih koji će ove sezone najviše puta braniti protiv Majstora s mora. Dva puta... Ako ćemo za prijateljicu uzeti statistiku, onda to ne bi trebala biti dobra vijest za Dinamo. U svojoj dosadašnjoj karijeri, Nevistić je najviše pogodaka primio upravo protiv - Hajduka! Čak 28 puta razni strijelci Majstora s mora uspjeli su "probušiti" Nevu. Ne samo to, Nevistić je protiv Splićana branio 12 puta, a od toga, 10 puta su njegove momčadi bile poražene. Ivan je Hajduk uspio pobijediti jednom kao vratar Varaždina (3:2) na Poljudu u lipnju 2020. godine, te u prosincu te iste godine s Rijekom (2:1), također u Splitu. S Lokomotivom i Dinamom, Neva je od četiri utakmice, ubilježio - četiri poraza. Tri puta s Lokosima i jednom s Modrima... Najviše pogodaka od Hajduka primio je u četvrtfinalu Hrvatskog kupa krajem studenog 2021. godine, u Kranjčevićevoj su dečki iz Splita dobili Lokose sa 6:3.

Kad seciramo po klubovima, onda je Nevistić u dresu Varaždina gubio tri puta od Hajduka (dva puta 0:3, jednom 0:2), u dresu Rijeke također tri puta (dva puta 0:1, jednom 2:3), s Lokomotivom opet tri puta (0:1, 0:4, 3:6), te jednom s Modrima (0:1)... Da, ova statistika zaista je loša po Nevistića, čak pomalo i nevjerojatna. Hajduk je za njega najveća enigma u karijeri, Splićani su njegova rak-rana. Međutim, iako priča o Nevistiću i Hajduku izgleda užasno po njega, ima tu dobrih vijesti pred splitski derbi. Obje utakmice u kojoj je kao vratar slavio bile su na Poljudu, one s Varaždinom i Rijekom. Konačno, s Dinamom je izgubio samo jednom... Istina, samo jednom i jest branio protiv Majstora s mora u plavom dresu.

Sve ovo što smo napisali naravno ne treba značiti ništa kad se radi o subotnjem derbiju. Znate onu da je statistika kao bikini, otkriva mnogo, ali sakriva najvažnije. Za Modre će biti najvažnije da Nevistić na Poljudu bude u formi koja mu je izborila povjerenje Sergeja Jakirovića. I naravno, da ostatak momčadi bude na visokoj razini koja neće dozvoliti Hajduku da dolazi u situacije kao što je dolazio PAOK u Solunu, kad je Neva bio na streljani, kad je Dinamova obrana izgledala poput "kamenih svatova".

Nevistićeva statistika

Najviše primljenih golova

28 - Hajduk (12 utakmica)

24 - Gorica (15)

20 - Osijek (15)

18 - Istra 1961 (13)

17 - Rijeka (11)

Najviše upisanih poraza

10 - Hajduk (12 utakmica)

6 - Rijeka (11)

5 - Gorica (15), Osijek (15), Istra 1961 (13), Dinamo (10)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. ožujak 2024 20:48