Ivica Puljak, Lukša Jakobušić i Vinko Radovani na promociji Leksikona Hajduka

 VLADIMIR DUGANDŽIĆ/Cropix
NEPOTREBNO PRETJERIVANJE

‘Hajdučka Biblija‘ zaslužuje sve pohvale, ali nakaradno je da se klub na obljetnicu kiti lažnim tvrdnjama

Po svojoj jedinstvenoj povijesti, značaju i trofejima, splitski klub ne treba dodvoravanja
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 16. veljača 2023. 09:17

Hajduk je u povodu 112. rođendana dobio prelijepi dar: leksikon o splitskim "bijelima", klupskog autora Jurice Gizdića, koji za svoj zaista rudarski rad zaslužuje sve pohvale. To je i za Gizdića bio opsežan zadatak, baš kako je na promociji rečeno, "posao za cijeli život". Hajduk, kao rijetko koji sportski klub, drži do svoje prošlosti, do obilježavanja brojnih jedinstvenih osoba i događaja, premda se ponekad zbog nekih, najviše političkih razloga, pojedine obljetnice znaju uzdignuti ili s druge strane, ispustiti.

U nekim istupima klupskih dužnosnika zna se nepotrebno pretjeravati, pa se, bez obzira na nesigurne izvore ili interpretacije događaja, Hajduku uvijek nastoji dati posebnu dimenziju.

Objavljena je tako u naslovima medija, na društvenim mrežama, tvrdnja s prezentacije leksikona, s pravom nazvane Hajdučka biblija, kako takav leksikon nemaju drugi klubovi, pa čak ni oni najveći, kao što su Real i Barcelona. Štetna je ta praksa Hajduka da se kiti na nakaradan, pa i falši način. I nepotrebna, jer splitski klub po svojoj jedinstvenoj povijesti, značaju, trofejima, uspjesima, igračima, trenerima i drugim dužnosnicima, u krajnjoj liniji i po svojim navijačima, ne treba takva dodavanja.

image

Leksikon Hajduka autora Jurice Gizdića

VLADIMIR DUGANDŽIĆ/Cropix

Evo, taj primjer kad se neprovjereno i brzopleto tumači kako je leksikon Hajduka jedinstven, najbolje ilustrira pretjeranu želju da se bude bolji i originalniji od svih drugih. Barcelona je izdala svoj leksikon (doživio je više izdanja), istina naslovljen kao "Diccionari del Barca" (na katalonskom jeziku) u kojem su praktično, pa i na još bolji način, tretirani ljudi i fakti iz njezine povijesti. U tom Rječniku, između 3700 podataka, iz izdanja 1999. godine, zapisana su imena Roberta Prosinečkog i Gorana Vučevića, pa i Stojka Vrankovića, s opisima i statističkim podacima o njihovom igranju u dresu Barcelone.

Leksikon Hajduka u brojkama (2000 imena): Osnivači, tvorac imena Hajduk i potpisnik "Akta o osnutku"- 8; igrači prve momčadi - 1464; predsjednici kluba, Skupštine i Nadzornog odbora - 72; treneri seniorske momčadi - 82; trofejni treneri mlađih uzrasta - 6; treneri koji su najmanje 9 godina trenirali mlađe uzraste - 7; tajnici i direktori - 56; članovi uprava š.d.d. - 5; sportski direktori - 25; voditelji škole nogometa (Akademije) - 28; posebne legende - 29.

image

Leksikon Barcelone

ZDRAVKO REIĆ

image

Odlomak o Robertu Prosinečkom

ZDRAVKO REIĆ

image

Odlomak o Goranu Vučeviću

ZDRAVKO REIĆ

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 17:54