GORAN SEBELIC Cropix
ANTON MAGLICA

Hajdučki junak derbija: ‘Gospodin u špici bit će ključan na Maksimiru, ali vjerujem u još jednog igrača‘

‘Ma kakvi favoriti? Ovakve utakmice pobjeđuju oni koji pokažu više htjenja‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. prosinac 2023. 20:20

Među hajdučke junake derbija bez ikakve dvojbe “ukrcao” se i Anton Maglica. Napadač iz Bijele pored Brčkog stavio je točku na maksimirsku utakmicu prije deset godina, njegovim pogotkom Hajduk je uzeo bod u zagrebačkom derbiju.

- Kako se ne bih sjetio tog dvoboja!? Odigrali smo 2:2, zabio sam u posljednjim trenucima utakmice. Pašalić je šutirao, Kelava odbio, a ja spremno zakucao u mrežu ispred sjeverne tribine za naš veliki bod. Još sam se i ozlijedio, uganuo sam gležanj i nisam igrao Kup u Maksimiru tri dana kasnije - ispričao nam je 32-godišnji Maglica, koji od početka rujna igra za mostarski Zrinjski.

Bogatu je karijeru imao Maglica, počeo je u Osijeku, nastavio u Hajduku, igrao od Cipra preko Kine, Turske do Rumunjske, ali u hrvatskom medijskom i navijačkom prostoru najviše se, i gotovo isključivo, pamti po igrama u bijelom dresu. Te jeseni prije deset godina bio je akter jake splitske momčadi, koja se predvođena trenerom Igorom Tudorom također borila za naslov prvaka.

- Nekoliko tjedana smo bili i na prvom mjestu, ali počeli smo padati nakon remija u Koprivnici.

Sve je na njima

Nanizala je tadašnja momčad seriju od 18 utakmica bez poraza, ali upravo su neriješeni ishodi koštali Tudorov sastav većeg upliva u šampionsku utrku, pogotovo u nastavku sezone. Aktualni Hajduk je pred derbi s Dinamom također odigrao remi, ispustio dva boda protiv Lokomotive. Kakve će posljedice taj rezultat imati na Bijele uoči dolaska na Maksimir?

- Nikakve! Momčad je svjesna da je sve opet u njihovim rukama. Premda Dinamo ima puno zaostalih utakmica, neće ni Zagrepčani sve dobiti. Istina je da Hajduk mora pobjeđivati utakmice poput Lokomotive, ali treba reći da je i Lučić jako dobro branio. Dapače, vrhunski!

image

Marko Livaja

RONALD GORSIC Cropix

Nakon šest pobjeda u nizu došla je, zakonom velikih brojeva, i jedna pogreška.

- Očekivano i to stoga što nitko ne može pobjeđivati u velikim serijama. U svim ligama, i kod najvećih klubova, dolazi do zamora. Nisu loše igrali hajdukovci, iako su imali i boljih izdanja. Možda je i teren utjecao, čim je Žaperu pukla loža rekao bih da je travnjak bio jako težak.

Nema filozofije

Uoči derbija sigurno su i Dinamu “narasla krila” poslije Hajdukovog remija u Kranjčevićevoj.

- Hajduk je trenutno prvi i svi samo razmišljaju kako će stići Bijele. Gdje god pogriješiš netko se raduje, ali tako je kada si prvi. Svi u tebe gledaju, međutim, nema tu velike filozofije. Treba nakon Kranjčevićeve dignuti glavu i smireno izaći na Maksimir.

Kakav Dinamo očekujete u nedjelju?

- Veći je pritisak na izazivaču, ovog puta Dinamu. Igra na svom terenu, hvata zaostatak na tablici i logično je očekivati da će pokušati napasti od prve minute. Zato Hajduk treba biti strpljiv. Žele Bijeli biti prvaci, a s tim ciljem moraš biti najbolji kada je najteže. I neriješeno je, dakako, sasvim dobro, a s pobjedom u Maksimiru puno bi riješili.

image

Marko Livaja nakon Lokomotive

RONALD GORSIC Cropix

Hajduk već ima dvije pobjede u ogledima s Dinamom ove sezone, čime je stekao prednost u međusobnom omjeru. Koliko su recentne pobjede važne pred novi ogled?

- Nikad nije dobro kad te netko pobijedi dvaput u kratkom vremenu. Psihološka je prednost svakako na strani Hajduka, međutim, s druge strane porazi pružaju i Dinamu veći motiv. Držim da su obje momčadi zaboravile što je bilo, ali Hajduk je u boljoj poziciji jer najmanje jedan neriješeni pruža mu plus u međusobnom omjeru.

Gospodin u špici

Tko je ključni igrač Hajduka za nedjelju?

- Gospodin u špici! Da, Marko Livaja, od njega sve kreće. I kad ne zabija, svaka je akcija njegova. Primi dugu na prsa, asistira. Uvijek ima neki vrhunski potez. U Hajduku o njemu najviše ovisi, a time što ga protivnici više čuvaju pružio je suigračima mogućnost većeg prostora.

image

Rokas Pukštas

IVAN PERIC Cropix

Ako je Livaja ključni, tko je čovjek odluke?

- Po meni Pukštas. Riješio je i zadnji maksimirski derbi, mogao bi ponoviti. Stalno je u šansi, opasan je pred vratima u svakoj akciji. Vjerujem u Pukštasa.

Ima li derbi favorita?

- Ma, kakav favorit!? Ne može derbi u ovakvoj situaciji imati favorita. Tko bude više želio pobjedu, tko pokaže više htijenja, taj će dobiti. Ako Hajduk bude igrao opušteno, bez pritiska, onda je svakako na dobrom putu prema pozitivnom rezultatu.

Koliko je Hajduk spreman za naslov pokazat će upravo zadnja utakmica jeseni, ali Maglica smatra da su Bijeli danas u puno boljoj situaciji nego li je bila momčad od prije deset godina.

- Imali smo jaku ekipu, ali ne može se situacija u klubu usporediti s današnjom. Hajduk je posloženiji danas, ali koliko je spreman uzeti titulu morat će potvrditi na terenu. Od Maksimira pa dalje do kraja prvenstva... - podvukao je Maglica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 15:18