Marko Livaja

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
POGLED UNAPRIJED

Hajduk bez Livaje ne pobjeđuje, a zna se tko bi ga trebao zamijeniti u velikom derbiju i borbi za trofej

Kako će hajdukovci u Superkupu bez svog suspendiranog najboljeg nogometaša
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. lipanj 2023. 19:16

Bez Marka Livaje kreće Hajduk u novu sezonu. Superkup je dvoboj koji će odgledati s tribina maksimirskog stadiona jer Livaja i kada nije u kadru uvijek putuje sa splitskom momčadi. Nema spora da će tako biti i 15. srpnja kada Bijeli stignu u Zagreb sa željom osvajanja prvog trofeja u novoj sezoni.

Tko će mijenjati Livaju uvijek je zanimljivo pitanje s kojim se vole zabavljati navijači i analitičari, ali tema baš i nema nekih opcija. Odgovor se krije u liku Jana Mlakara, slovenskog reprezentativca koji je i prošle sezone mijenjao Livaju.

Nova epizoda

U dva susreta koja je propustila “desetka” Bijelih jednom je uskočio Mlakar na mjestu centarfora, u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive. U drugom dvoboju, s Rijekom na Rujevici, Livaju je mijenjao Nikola Kalinić, ali vjerojatno nitko nije propustio seriju napisa o njegovom isteku ugovora, statusu u kojem se samo čeka službeni oproštaj od Hajduka i nogometa.

U trećem susretu, kojeg je Livaja započeo s klupe, Mlakar je ponovno dobio ulogu isturene špice u Koprivnici protiv Belupa. To je jedini dvoboj u kojem je Livaja kroz protekle dvije i pol godine među Bijelima ušao iz pričuve, ali i jedini kojeg su Bijeli dobili, a da pritom nisu krenuli s Livajom u startnoj postavi.

Hajduk ne pobjeđuje bez svog najboljeg igrača. Priča koja se već toliko puta medijski detaljno obradila sad traži novu “epizodu” s obzirom na novonastale uvjete. Šest utakmica odigrali su Bijeli lišeni pomoći Livaje i pritom su zabilježili dva remija i četiri poraza, a maksimirski Superkup bit će sedma prigoda da se sruši tradicija.

Prve polusezone Hajduk je bez Livaje odigrao samo derbi u Maksimiru, gdje je zabilježen poraz (0:2). Već na ljeto je stigao i najveći debakl u igri bez Livaje i jedina utakmica koju je centarfor propustio radi ozljede. Nožni prst je nastradao prije puta u Kazahstan, a Hajduk je pokazao da je bez Livaje sasvim druga ekipa.

- Da je samo bio na terenu, nije trebao ni potrčati, ali Hajduk bi bio sasvim druga ekipa - bile su rečenice koje su dopirale iz okruženja njegovih suigrača.

Bez Livaje je Hajduk do kraja sezone izgubio u Šibeniku, upisao remi u Koprivnici. U oba navrata odrađivao je suspenziju tri žuta kartona. Prošle sezone ponovno su javne opomene bile kobne. Zaradio je treći žuti karton protiv Istre, odnosno, Gorice, u dva susreta s protivnicima gdje ne bi smio sebi dopustiti takav luksuz. Zbog toga je propustio utakmice s Lokomotivom i Rijekom, gdje su Bijeli uzeli tek jedan bod.

Na kraju, zbog učinjenog nakon osvojenog Kupa, Livaja novu sezonu otvara gledanjem Superkupa s tribina.
Hajduk bez Livaje nikada nije bio ista momčad. Nije slučajno česta navijačka usporedba Hajduka i njegovih suparnika sažeta u rečenici “jači smo za Livaju”. Ali, morat će Mlakar zamijeniti najjačeg aduta Bijelih.

Ako je neka utjeha, u dva susreta koja je Mlakar započeo umjesto Livaje na “devetki”, Slovenac je oba puta poentirao. U Koprivnici, u pretposljednjoj utakmici sezone, ponio je i kapetansku traku.

Šansa za Dajakua

Premještaj Mlakara na poziciju centarfora otvara i šansu za debi Dajakua, klasičnog lijevog krila. Bude li Dajaku spreman i adaptiran na igru Hajduka nema dvojbe da bi Lekina momčad u Maksimiru mogla krenuti sa Slovencem centarforom i marokanskim režiserom s kosovskim krilima. Najveći hendikep za Bijele ipak nudi velike šanse ostalima. Nudi prigodu za dokazivanje, nudi šansu da se vidi koliko zaista vrijedi Hajduk bez Livaje. Koliko se samo puta naglašavala priča pod naslovom “Livaja i 10 hajduka”. U Maksimir će doći 11 hajduka bez Livaje, momčad željna dokazivanja, željna rušenja mita da Bijeli ne mogu pobjeđivati bez svog najboljeg igrača. U sedmom pokušaju, u četvrtoj sezoni s Livajom u momčadi.

ANKETA SN

Čak 65% anketiranih misli da je trebao dobiti puno veću kaznu

Što o javnost misli o Livajinoj kazni otkrila je anketa Sportskih novosti. U očitovanju je sudjelovalo preko deset tisuća ljudi, a prema rezultatima dostupnima u trenutku pisanja ovih rečenica njih 65% je ustvrdilo da je trebao dobiti puno veću kaznu. Također, 24% je konstatiralo da je Livajina kazna prevelika, dok ih svega 11% izrečenu sankciju smatra poštenom. Dakle, ovako su se anketirani na stranicama SN izjasnili o pravorijeku Disciplinske komisije HNS-a:

Trebao je dobiti puno veću kaznu 65%

Pa kako mu ovo rade? Kazna je prevelika 24%

Kazna je poštena 11%

Hajduk bez Livaje

SEZONA 2020./2021.

Dinamo - Hajduk 2:0.

SEZONA 2021./2022.

Tobol - Hajduk 4:1

Šibenik - Hajduk 2:0

Slaven Belupo - Hajduk 0:0

SEZONA 2022./2023.

Lokomotiva - Hajduk 2:2

Rijeka - Hajduk 2:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. rujan 2024 01:49