Fran Tudor

 NIKOLA VILIC Cropix
PET KLJUČNIH AKTERA

Hajduk čeka novog ‘junaka iz sjene‘: Zadnje pobjede u derbijima na Poljudu režirali su neočekivani heroji

Tek se za Nikolu Kalinića može kazati da spada u red onih od kojih se očekivao velik doprinos derbiju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. ožujak 2024. 07:38

Ugodna je statistika Bijelih posljednjih sezona u najvećem derbiju na Poljudu, ali ipak ne toliko uspješna koliko bi pomislili na prvu. Činjenica je da Bijeli nisu poraženi u zadnjih šest splitskih HNL ogleda s Dinamom, međutim, rijetke su pobjede bilježili kroz posljednja dva desetljeća. U zadnjih dvadeset godina imaju tek devet slavlja u 32 utakmice, ali da ne idemo toliko daleko, ovog puta smo se fokusirali isključivo na posljednjih pet pobjeda ostvarenih od rujna 2013. U zadnjih deset godina hajdukovci imaju pet junaka, uglavnom neočekivanih, redom igrača iz sjene. Tek se za Nikolu Kalinića može kazati da spada u red onih od kojih se očekivao ključni doprinos derbiju jer već je i prije znao zabijati Modrima.

Večer za pamćenje

Mario Pašalić najmlađi je Hajdukov junak derbija recentnog doba. S 18,5 godina predstavljao je i najveće iznenađenje u ulozi glavnog aktera. Ali ne samo za javnost, vjerojatno i za sebe samoga...

- Prošli tjedan sam igrao za juniore, a onda sam dobio priliku krenuti od prve minute u derbiju - pričao je nakon utakmice dvostruki strijelac Mario Pašalić.

image

Mario Pašalić

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

- Napravili smo večer za pamćenje, trenutke kad su me navijači dočekali ispred kuće u Kaštel Gomilici nikada neću zaboraviti - dodala je “osmica” Bijelih.

Dvaput je iz kuta ubacio Haris Bukva, debitant u bijelom dresu, a dvaput je zabio igrač koji je upisao trinaesti nastup. Pašalić je za Bijele debitirao u proljeće 2013., a šest mjeseci kasnije već je bio čovjek za naslovnice.

- Sretan sam što sam ostao na Poljudu, što nisam zadnjeg dana prijelaznog roka prihvatio ponudu.

U dva tjedna okrenula se karijera Marija Pašalića. Odbio je ponudu Catanije, postao junak Bijelih u derbiju, skrenuvši svojim igrama pozornost najvećih europskih klubova. Nije isključivo radi derbija, ali sigurno je da su i zgodici kontra Dinama bili pokretač velike karijere danas 29-godišnjeg veznjaka Atalante.

Drukčija vremena

Pašalića su zgodici iz derbija promovirali u Hajdukovu veličinu, ali te sreće nije bio Fran Tudor. Drukčija su i vremena bila. U ožujku 2016. Hajduk je zgoditkom 20-godišnjeg krila/beka došao do pobjede koja je tih dana imala obilježje “utješne”. Hajduk je četiri dana prije pobjede u HNL derbiju na Poljudu izgubio prvo polufinale Kupa (0:2). Uspjeh u prvenstvu ponudio je novu nadu.
- Zaslužili smo pobjedu, mogla je biti izražena i s više razlike. Sušić me odlično pronašao, a ja sam iskoristio priliku - tako je gol opisao Fran Tudor.

image

Fran Tudor

NIKOLA VILIC Cropix

Hajdukovci su pobjedu emotivno proslavili, prvu nakon one s Pašalićevim potpisom. Dvije i pol godine su čekali poljudsko slavlje nad Dinamom, zato su društvene mreže nakon utakmice “gorjele”.

- Pobjeda nam puno znači, idemo u Zagreb na uzvrat dostići prednost Dinama - optimistički je poručio Tudor.

Optimizam je ipak ostao samo na riječima, a hajdukovci su sljedećeg junaka derbija ponovno čekali više od tri godine. Posljednjeg dana kolovoza Bijeli su, opet s Burićem na klupi, došli do nove pobjede nad Dinamom na Poljudu, pobjede vrijedne izlaska na prvo mjesto! Junak pobjede bio je libanonski reprezentativac Bassel Jradi. Glavom je poentirao nakon što je Josip Juranović ubacio iz slobodnjaka, a vratar Livaković s dosta nesigurnosti odbio udarac glavom Darka Nejašmića.

- Teško mi je opisati kako sam se osjećao kad sam zabio. Svi su skočili, publika, suigrači. Nevjerojatno. Jedan od najboljih osjećaja u mom životu. Atmosfera je bila fantastična, poseban doživljaj za mene. Hajduk zaslužuje biti na broju jedan, moramo nastaviti ovako, čekaju nas teške utakmice. Pobjedu ćemo proslaviti, a zatim se idemo pripremati za dvoboje koji nas čekaju - poručio je Jradi nakon pobjede.

image

Bassel Jradi

PAUN PAUNOVIC Cropix

Zanimljivo je da je Jradi u 80. minuti dobio drugi, isključujući žuti karton, ali Bijeli su uspjeli sačuvati pobjedu u kojoj je Burić nadmudrio Bjelicu s druge strane.

Dvije i pol godine nakon Jradija ponovno se ukazao domaći junak. Opet je na vratima Dinama bio Livaković, a uloge strijelca prihvatio se Nikola Kalinić. Kao i kod Jradijeva zgoditka, lopta je ponovno došla s desne strane, od asistenta Mikanovića. Kalinić je u derbi i ušao kao iskusni, prekaljeni golgeter. Već je Dinamu na Poljudu zabijao i 2009. godine, da bi se “staroj navici” vratio u travnju 2022.

- Uvijek je lijepo dobiti utakmicu, a pogotovo kad se igra protiv Dinama na Poljudu. Navijači mogu biti ponosni na ovaj Hajduk. Uspjeli smo pobijediti jer smo dali svoj maksimum, ali ne samo mi, nego i cijela klupa i navijači - poručio je Kalinić nakon utakmice.

image

Nikola Kalinić

ANTE CIZMIC Cropix

Nepotreban karton

U emotivnoj proslavi skinuo je dres, dobio treći žuti karton, koji ga je odvojio od sljedeće utakmice u Koprivnici, gdje su Bijeli remijem vratili “meč-loptu” na stranu prvoplasiranog Dinama.

Naposljetku i posljednji junak derbija u zadnjih deset godina, autor pogotka s početka listopada prošle godine, Emir Sahiti. Igrač koji obožava zabijati Modrima. Poentirao je u jedinoj pobjedi Šibenika u Maksimiru (2:1), pogodio za Hajduk u debitantskom nastupu na istom stadionu (2:0) i potom zabio za pobjedu prošle jeseni na Poljudu. U tri poteza Hajduk je došao do vodstva zgoditkom koji nije sličio na prethodne pogotke koji su odlučivali poljudske derbije. Vratar Lučić ispucao je loptu na Trajkovskog, koji je s centra glavom proslijedio za Sahitija. Pobjegao je obrani Dinama i ponudio sjajnu egzekuciju pospremivši loptu iza leđa Nevistića.

- Moj najdraži pogodak u karijeri, nikad dosad nisam zabio u derbiju na Poljudu.

image

Split, 011023.
Gradski stadion Poljud.
Derbi utakmica 10. kola SuperSport HNL-a izmedju HNK Hajduk i GNK Dinamo.
Na fotografiji: Emir Sahiti, strijelac pogotka za 1:0.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX

ANTE CIZMIC Cropix

Slavilo je 100.000 članova u zadnjem derbiju, a danas je Hajduk već prebacio brojku od 106.000. Ali, razlika je u plasmanu. Bijeli su pobjedom u zadnjem poljudskom derbiju potvrdili prvo mjesto pobjegavši Dinamu na plus pet u trenutku kad su Modri također imali utakmicu manje. U subotnji derbi hajdukovci ulaze s druge pozicije, s četiri boda minusa u odnosu na lidera Rijeku, ali i s jednim bodom plusa ispred Dinama, koji još uvijek ima taj susret manjka. Promijenila se situacija, više nije tako povoljna za hajdukovce, koji traže novi iskorak. Traže i novog junaka, jer ako je suditi po tradiciji, u zadnjih pet poljudskih nitko nije uspio ponoviti status najvažnijeg čovjeka utakmice...

Igrač iz drugog plana za gol u drugom poluvremenu

Pet smo junaka opisali, pet pobjeda također. Kakav je, dakle, profil Hajdukovog heroja, kako su se rađale pobjede? Bijeli su u zadnjih pet pobjeda četiri puta utakmicu “lomili” u drugom poluvremenu. Čak su četiri pobjede u tom razdoblju potpisane s identičnih 1:0, a zanimljivo je da u posljednjih pet pobjeda Dinamo nije postigao pogodak. Dakle, preduvjet pobjede čista je mreža, a junak se traži između igrača koji nisu u prvom planu. Onih s najvećim koeficijentom za junaka na kladionicama. Jer, primjerice, Livaja je zabijao u poljudskim derbijima, ali nije dosad bio strijelac u pobjedama.

Profil junaka Bijelih smo izvukli, a pritom je očekivani rezultat 1:0, što se podudara s najčešćim ishodom kojeg je ove sezone potpisivao Karoglan. Junak je igrač koji, uz iznimku Kalinića, nije prethodno zabijao za pobjedu protiv Dinama. Pobijede li Bijeli u subotu, bit će to prvi put od sezone 2002./03. da su Bijeli dvaput u istom prvenstvu dobili Modre na Poljudu. (jr)

Hajduk je od zadnje titule više poljudskih derbija izgubio nego dobio

Od zadnje titule koju je Hajduk osvojio 2005. godine, Bijeli su upisali 8 pobjeda u 32 utakmice na Poljudu. Statistički gledano, dobivali su svaku četvrtu. U tih 19 godina doživjeli su 11 poraza uz 13 remija. Evo svih pobjeda Hajduka u poljudskim derbijima od zadnje titule sa strijelcima:

15. travnja 2006.

Hajduk - Dinamo 1:0

(Cimirotič 49)

22. veljače 2009.

Hajduk - Dinamo 2:0

(Kalinić 45-11m, Ibričić 51)

31. listopada 2009.

Hajduk - Dinamo 2:1

(Lovren 44ag, Strinić 48)

14. rujna 2013.

Hajduk - Dinamo 2:0

(Pašalić 49, 69)

20. ožujka 2016.

Hajduk - Dinamo 1:0

(Tudor 4)

31. kolovoza 2019.

Hajduk - Dinamo 1:0

(Jradi 56)

20. travnja 2022.

Hajduk - Dinamo 1:0

(N. Kalinić 59)

1. listopada 2023.

Hajduk - Dinamo 1:0

(Sahiti 63)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:53