Mislav Karoglan

 TOM DUBRAVEC/Cropix
MOMČAD ZA LOV NA TITULU

Hajduk dobiva svojeg Ivanušeca, Karoglan odlučio: Ovo će biti početna postava Bijelih

Najveći gubitnik bit će Dajaku, koji na Poljudu zasad nije uspio oživiti karijeru
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. siječanj 2024. 09:55

Hajdukov sportski direktor Mindaugas Nikoličius otkrio je na kojoj poziciji bi na proljeće trebao igrati Laszlo Kleinheisler (29), Mađar koji je stigao na posudbu iz Panathinaikosa.

- Znamo da je riječ o vrlo polivalentnom igraču koji može pokriti i četiri pozicije, ali mi ga dovodimo kao lijevo krilo, premda svjesni da uvijek može odigrati i kao veznjak - kazao je Nikoličius.

Kleinheisler je u karijeri odigrao blizu 400 utakmica, a u većini njih bio je vezni igrač. U pravilu lijeva “osmica”, ili klasična “desetka”. Još u omladinskom pogonu, a i kasnije kao mlad igrač bio je odgajan kao veznjak.

Najveći adut nakon Livaje

Međutim, Mađara smo u 131 utakmici u dresu Osijeka znali vidjeti na krilu i izgledao je vrlo dobro. Kleinheisler zna igrati okomito, a posebno je ubojit kada s lijeve strane uđe u sredinu terena, pa loptu namjesti na desnu nogu. Nije stoga sporno da može u Hajduku kontinuirano i dobro igrati na krilu. Premda oni koji ga godinama prate tvrde kako je najbolji kada igra u veznom redu.

Hajduk je ljetos na lijevom krilu vidio Leona Dajakua (22), ali nekadašnja velika nada Stuttgarta i Bayerna nije ispunila očekivanja. Hajduk zamjenu za njega nije imao na klupi, nego bi u kritičnim trenucima selio Emira Sahitija (25) s desne na lijevu stranu napada. U tim bi utakmicama ostala rupa na desnom krilu, koju bi najčešće popunjavao Benrahou, a znamo da Marokanac nije krilo. Suočen s manjkom krilnih napadača, trener Karoglan je na poziciju lijevog krila stavio Darija Melnjaka (31), ali inače prekaljeni lijevi bek trajao je na novoj poziciji točno 72 minute. Morao je izaći zbog teške ozljede koljena zbog koje neće igrati do kraja sezone...

image

Leon Dajaku

TOM DUBRAVEC Cropix

Kleinheisler je - dakle - taj. Ofenzivac koji bi kao lijevo krilo trebao biti najveći Hajdukov napadački adut nakon Marka Livaje. Mađar bi na Poljudu trebao biti ono što je Luka Ivanušec prošle sezone bio u Maksimiru - igrač odluke i prevage. I Ivanušec je tijekom karijere bio odgajan kao veznjak koji je bio nešto između osmice i desetke, a katkad i krilo. U 25. godini života Ante Čačić ga je nakon odlaska Mislava Oršića u Englesku zabetonirao na poziciji lijevog krila, a Ivanušec mu je uzvratio s 10 golova u proljetnom dijelu sezone. Može li Kleinheisler to ponoviti u 30. godini života?

Kleinheisler na lijevom krilu realno znači da Karoglan već sada ima posloženu prvu postavu s kojom na proljeće planira sačuvati vodeće mjesto na tablici. To je sljedećih 11 igrača:

Lučić - Sigur, Uremović, Šarlija, Diallo - Pukštas, Žaper, Krovinović - Sahiti, Livaja, Kleinheisler.

image
SN

Karoglan tu postavu neće moći izvesti već u prvom proljetnom kolu koje Hajduk igra protiv Rijeke na Poljudu. U jadranskom derbiju sigurno neće biti Dialla koji je otišao na Afrički kup nacija, a pitanje je i hoće li se Žaper moći dovoljno pripremiti, jer znamo da zbog ozljede neće na pripreme krenuti s punom snagom. Za Dialla na Poljudu aktivno traže zamjenu, vjerojatno u inozemstvu, dok će Žapera, ne bude li spreman, zamijeniti Sigur. Što bi značilo da će desni bek biti Moufi.

Manje minuta za Benrahoua

Najveći gubitnik s dolaskom Kleinheislera tako će po svemu biti Dajaku. Nijemac albanskih korijena stigao je u Split u pokušaju da oživi karijeru koja je prije nekoliko godina bila iznimno obećavajuća. Dajaku je kod Leke u pravilu bio pričuvni igrač, ali kod Karoglana se dosta brzo prometnuo u startera. Njegova tri gola i dvije asistencije u 591 prvenstvenoj minuti ne zvuče tako loše, ali Dajaku na krilu nije donosio prevagu, nije bio opasan, nije prolazio “jedan na jedan”. Teško je vjerovati da će moći ugroziti poziciju Kleinheislera ako Mađar odigra onako kako je prije samo godinu dana igrao u Osijeku.

image

Laszlo Kleinheisler

Attila Kisbenedek/afp/profimedia

Kleinheislerovo zauzimanje desne napadačke strane posljedično će značiti i dosta manje minuta za Benrahoua. Kako je Sahiti znao seliti na desno krilo - što mu je i prirodna pozicija - otvorio bi se prostor za Marokanca, koji je ukupno u prvenstvu dobio 844 minute. Doduše, Benrahou se suočio s praktički prepolovljenom minutažom čim je Karoglan zasjeo na klupu. Taj će se trend na proljeće samo nastaviti...

Linker
27. travanj 2024 10:02