Ivan Leko

 VOJKO BASIC Cropix
URUŠAVANJE MOMČADI

Hajduk godinama nije bio u ovako teškoj situaciji. Leko uoči Osijeka mora riješiti dvije velike enigme

Možda će Ivan Leko i opravdati sve reference koje ima, ali to mu do sad nikako ne polazi za rukom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. ožujak 2023. 10:56

Dva mjeseca nakon preuzimanja Hajduka, Ivan Leko ima četiri pobjede i četiri poraza. Svjetla točka koja statistici pruža "pozitivnu nulu" jest prolaz u Kupu. U prvenstvu su Bijeli s učinkom od 43% ispod polovičnog učinka u sedam odigranih utakmica. Pritom su dobili nestvarnih 16 pogodaka, što je prosjek od 2,3 gola po utakmici.

Hajduk je druga najlošija momčad lige po primljenim golovima (35). Slabiji su Bijeli čak od Gorice (34), a jedino je Lokomotiva primila više (37).

Brojke su neumoljive, ali dojam je još teži jer, primjerice, već za nedjeljnu utakmicu u Osijeku mora Leko ponovno proučiti "vratarsko pitanje", vidjeti je li bolje vratiti Sentića ili držati Lučića na "jedinici". Nijedan nije uspio zaustaviti golijadu dva kola zaredom, a pritom nisu vratari imali ulogu direktnog krivca. Morat će se Leko opredijeliti za kontinuitet, pri čemu trenera očito nisu ni Sentić ni Lučić uvjerili da su neprikosnovena "jedinica".

Koga će staviti u stoperski tandem još je veća enigma. Awaziem griješi u seriji, Vuškovića nema smisla opteretiti ulogom nositelja sa 16 godina. Previše je najmlađem prvotimcu Bijelih bila i treća utakmicu u samo tjedan dana, a kamo li da ide u četvrtu. Morat će se okrenuti Leko prema Ferru i Simiću, a njima evidentno ne vjeruje. Momčad definitivno nije stabilizirana niti izbalansirana, Leko u dva mjeseca nije uspio definirati prepoznatljivi početni sastav. Dapače, ni sustav. Dijelom i zbog ozljeda, ali osam utakmica je lutao, tražio najbolja rješenja, da bi nakon uvodnog razdoblja došao u situaciju da mu najteži posao slijedi.

image

Ivan Leko

PAUN PAUNOVIC Cropix

U napadačkom segmentu ima niz opcija, međutim, za posljednju liniju, uključujući i vratara, ima samo upitnike bez jasnog odgovora. U dva mjeseca srušio se rezultat, ali nema više ni jasne strukture momčadi, što je puno veći problem.

Valdas Dambrauskas je počeo sezonu, smijenjen je nakon remija u Šibeniku, kojemu su prethodila dva poraza u prvenstvu, te ispadanje iz Europe od kvalitetnijeg Villarreala. Jakobušić je procijenio da Litavac nema snagu voditi Bijele prema zacrtanoj tituli. Momčad je potom povjerio Karoglanu, koji je šutke odradio ulogu "vojnika kluba", u 10 utakmica ostao bez poraza, sačuvavši solidnu poziciju za nasljednika. Leko je preuzeo momčad početkom godine, stigao je s referencom "kapitalac". Došao je sa zadaćom napraviti korak više.

- Svi su mi rekli - Leko je taj! - prisnažio je Jakobušić i prošlog tjedna.

Možda će Leko u budućnosti i opravdati sve pozitivne preporuke, ali kroz dva početna mjeseca to se ni sa čime nije dao naslutiti. Štoviše, u konkurenciji pet trenera koje je imenovao Jakobušić kroz dvije i pol godine na čelu Hajduka, Leko ima najlošiji start. Pritom je stigao s najvećim očekivanjima, a ima i momčad na razini prethodnika.

- Slažem se s konstatacijom da smo i s ovom momčadi, bez ikakvih pojačanja, morali dobiti Istru i Rijeku ovog proljeća - konstatirao je predsjednik.

Trebalo se dobiti, ali nije se ostvarilo. Jakobušić čvrsto stoji iza Leke, nema tu nikakvih upitnika, ni rasprava. Počne li ambiciozni predsjednik razmišljati o ispravnosti odluke dovođenja Leke, morat će preispitati i svoj status. Zato je Leko neupitan, ali mora se i Jakobušić u razgovoru s trenerom zapitati "gdje se pogriješilo". Gotovo ista momčad kao prošle jeseni, a kroz dva mjeseca brutalno se rasplinuo šampionski san, nestalo je povjerenje navijača i samopouzdanje igrača.

Je li razlog u jakim treninzima? Moguće. Je li razlog u "miksanju" sustava? Moguće. Možemo nizati još seriju pitanja s istim odgovorom, ali jedna je činjenica nesporna. Leko i momčad nisu pronašli sinergiju, negdje je došlo do "kratkog spoja" jer Hajduk ni blizu nije momčad kao iz prošle jeseni. Tada se smatralo da momčad može puno više, nadajući se pritom da će se cilj i ostvariti kada "trener-kapitalac" uzme sve u ruke. Ali nakon samo osam utakmica opet svi moraju za stol. Moraju pronaći rješenje kako podići momčad koja, izuzev utakmice s Osijekom, izgleda konfuzno i zbunjeno. Kao da su ostali bez snage, samopouzdanja. Igrači izgledaju kao da su izgubili i ono što su znali...

image

Lukša Jakobušić

VOJKO BASIC Cropix

Hajduk odavno nije bio u ovakvoj situaciji. U jesen 2020. godine, kada je Jakobušić preuzeo klub, momčad je nanizala tri poraza, ali neusporedivo je teže danas jer je momčad puno skuplja, jer ekipa ima klase poput Marka Livaje, Nikole Kalinića i Filipa Krovinovića. Današnja momčad je već pokazala da može pobjeđivati, da može biti u uskoj borbi za trofeje, ali zašto ovog proljeća ne pokazuje ništa od karakteristika koje su je krasile kroz kalendarsku 2022. godinu pitanja su na koja bi primarno Leko, a zatim i sportski direktor, te predsjednik, morali pronaći odgovore. Jesu li s Lekom pogriješili analizirat će na kraju njegova mandata, ali jasno je da svi zajedno nešto ozbiljno moraju mijenjati. Za početak - zaustaviti kontinuirani pad!


POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Leko je kiksao s uvrštavanjem tog igrača u prvu momčad, a ovo što Awaziem radi nikad nisam vidio". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao greške koje je Hajdukova obrana radila na utakmici protiv Lokomotive. Zbog čega su Lokosi održali nogometnu lekciju Splićanima? Kako je Perković osvojio bod u debiju na klupi Osijeka? Može li Rijeka do Europe? Kako objasniti potez Ante Ercega? Odgovore na ta i druga pitanja pronađite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 02:29