ZELJKO HAJDINJAK Cropix
POVRATAK SHNL-A

Hajduk gostuje na stadionu na kojem nije primio gol skoro dvije godine

U nedjelju u sklopu desetog prvenstvenog kola Gattusova momčad gostuje kod Slavena Belupa
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. listopad 2024. 21:01

Godinama je gostovanje u Koprivnici pratila fama kako je riječ o jednom od najtežih iskušenja za Bijele. Najneugodnijih gdje se prvenstvo lomi, najčešće gubi. Istina, nekoć je Hajduk teško prolazio u Podravini. Nakon pobjede na premijeri Slavena Belupa u prvoligaškoj konkurenciji Splićani su čak devet godina čekali na novi uspjeh. Ali, davno je ta tradicija prekinuta, još 2006. Posljednjih sezona Hajduk se na Apašu osjeća odlično, već četiri susreta zaredom pobijedili su Bijeli s 1:0. U nedjelju stiže Gattuso u 10. ligaškom kolu, ali klasična “talijanka” igrala se na gostovanju Hajduka u Koprivnici i proteklih sezona.

Ista navika

Počeo je Leko s dvije pobjede u proljeće prošle godine. Prvo u polufinalu Kupa, a mjesec dana poslije i u finišu prvenstva. Nećemo pritom kazati kako je Hajduk dominantno prošao kroz oba dvoboja, ali Bijeli su upisali pobjede, pogotkom Livaje iz kaznenog udarca za finale Kupa i Mlakara za tri boda u prvenstvu. Leku je naslijedio Karoglan zadržavši istu naviku. Ponovno jedan pogodak, ponovno Livaja. Prije nepunu godinu dana Karoglan je svoj drugi mandat otvorio upravo pobjedom u srcu Podravine. Nakon Karoglana završnicu sezone odradio je Ivanković. Stigao je na Apaš bez Livaje, ali je ostvario identični cilj.

Opet jedan zgoditak vrijedan pobjede, ovog puta s Trajkovskim u ulozi strijelca za prvi trobod privremenog stratega Ivankovića na klupi Bijelih.

Što je zajedničko za sva četiri posljednja dvoboja Hajduka u Koprivnici? Tvrde, teške utakmice s malo šansi, shodno tome i golova. Hajduk je koprivničke pobjede bilježio u maniri velike momčadi, po receptu kojeg je krasio prefiks “rutinska klasa”. Bez blistave igre, ali čvrsto u obrani s realizacijom nadahnutog pojedinca. Od četiri posljednje utakmice najmanje se šansi kreiralo u najvažnijem dvoboju, polufinalu Kupa, kada je Hajduk uputio jedan, a S. Belupo ostao bez udarca u okvir.

U preostala tri dvoboja posjed je uglavnom bio na strani Hajduka, koji je upućivao najviše pet udaraca u okvir. Brojke su na tragu ovosezonske momčadi, koja je na četiri gostovanja varirala od šest udaraca u okvir vrata na utakmici s Istrom do “nule” u jadranskom derbiju s Rijekom. U dva preostala dvoboja na gostovanjima u SHNL-u Bijeli su četiri puta zapucali u okvir Lokomotivi, a protiv Dinama su im trebala dva udarca prema Nevistiću za jedan pogodak.

Hajdukovci su na prosjeku od četiri udarca prema vratima na ovosezonskim gostovanjima, a upravo su sličan učinak imali i kroz četiri posljednje pobjede u Koprivnici. Na Poljudu su iskazali zavidnu efikasnost, u pet susreta zabili 13 zgoditaka, u prosjeku 2,6 po utakmici, ali zato su u četiri susreta izvan Splita samo triput zatresli mrežu.

Trenerov potpis

Zbog svega navedenog nedjeljna Koprivnica zvuči kao još jedna prava “talijanka”, ovog puta s potpisom trenera koji preferira upravo takve profile utakmica. Prije nego pripremi nedjeljni dvoboj karizmatični stručnjak može slobodno pogledati kako su do pobjeda dolazili njegovi prethodnici, kojima je Slaven Belupo posljednji pogodak zabio još početkom studenoga 2022. Da priča bude potpuna, strijelac zadnjeg pogotka Farmaceuta na domaćem travnjaku protiv Hajduka bio je tko drugi nego Ivan Krstanović, centarfor koji je zabio najviše pogodaka Bijelima u SHNL-u.

Ali Krstanović odavno već ne stanuje na Apašu, njegovog nasljednika treba tražiti u nekim novim klincima kojima će Hajduk predstavljati jednako velik izazov.

Hajduk je s Gattusom u četiri gostovanja upisao tri remija i onu najvažniju pobjedu, u derbiju u Maksimiru. Ali, Talijanu treba jedan gostujući “trokorak” u susretu s klubovima iz donjeg dijela poretka, treba mu pobjeda koja bi potvrdila Hajdukove ambicije i status lidera. Koprivnica se doima kao pravi poligon za Hajdukov novi uzlet, jer ukupno gledajući u posljednje četiri sezone bilježe Bijeli odlične rezultate. Izuzev poraza iz listopada 2021. koji je Gustafssona koštao mjesta trenera, nije Hajduk imao većih problema u Koprivnici. Uzeli su hajdukovci 15 od 24 boda u zadnjih osam prvenstvenih utakmica, samo su za nijansu bolji susjedni Varaždin i Pula kao unosne gostujuće destinacije Bijelih u tom razdoblju.

U nedjelju Bijeli dolaze moćni, puni samopouzdanja s potvrđenim pobjedničkim receptom. Ali, ako je suditi po zadnjim dvobojima, s tribina i pred malim ekranima nagledat će se navijači “šahovskih” zamki s obje strane. Međutim, Hajduk uvijek ima Livaju.

Posljednja četiri Hajdukova gostovanja u Koprivnici

20. travnja 2024.

Slaven Belupo - Hajduk 0:1 (posjed 37-63, udarci 12-12, u okvir 5-5)

27. listopada 2023.

Slaven Belupo - Hajduk 0:1 (posjed 54-46, udarci 11-9, udarci u okvir 3-4)

19. svibnja 2023.

Slaven Belupo - Hajduk 0:1 (posjed 42-58, udarci 6-12, u okvir 2-5)

12. travnja 2023. (polufinale Kupa)

Slaven Belupo - Hajduk 0:1 (posjed 49-51, udarci 4-5, u okvir 0-1)

Linker
17. listopad 2024 21:01