Ivan Leko i Lukša Jakobušić

 ANTE CIZMIC Cropix
KRITIČNO PITANJE

Hajduk i dalje muči jedna te ista bolna točka: Hoće li na Poljudu konačno pronaći dobitnu kombinaciju?

Posuđivali su, dovodili, ali Splićani nikako nisu uspjeli pronaći oslonce na toj poziciji
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. svibanj 2023. 08:38

Mišo Krstičević je bio jasan, stopersko pitanje bilo je najkritičnije u sezoni na koju je prošle nedjelje spušten zastor.

- Nikada nije dobro kada imaš šest-sedam igrača slične kvalitete. Vrtiš sve, na kraju nemaš nijednog... - slikovito je kazao Krstičević.

I nije prvi put, Bijeli su već godinama u potrazi za stoperom. Posuđivali su, dovodili, ali nisu uspjeli pronaći stoperski tandem koji bi se profilirao kao standardni. Na kraju sezone Awaziem i Borevković su izbili u prvi plan, s njima dvojicom Hajduk nije primio pogodak pet utakmica zaredom.

Razne kombinacije

Šestu je, protiv Varaždina, Borevković krenuo s klupe odigravši drugo poluvrijeme. Ali, ne treba pritom zaboraviti da su dvije posljednje utakmice, od kojih i finale Hrvatskog nogometnog kupa, hajdukovci odigrali s Awaziemom i Ferrom, odnosno, Ferrom i Vuškovićem. Niz susreta na kraju sezone nije imao taj pritisak koji su sa sobom nosili dvoboji sredinom proljeća. U danima kada se lomila sezona, kada je Leko vapio za standardizacijom koju nije mogao pronaći...

image

Chidozie Awaziem.

ANTE CIZMIC Cropix

Sezonu je Hajduk počeo s Borevkovićem i Simićem na stoperskoj poziciji, nastavio s Elezom u tandemu s Awaziemom, da bi na kraju sezonu okončao Nigerijac s Ferrom jer se ozlijedio Elez, koji je propustio kompletno proljeće. U međuvremenu se nizalo “milijun kombinacija”. S dva, s tri stopera isprobavao je Leko sve, nema tko nije dobio šansu.

U drugom dijelu sezone, izostankom Eleza, šansu su dobili 16-godišnji Luka Vušković i 19-godišnji Dominik Prpić. Nikada nisu zajedno zaigrali, Prpić je imao ulogu startera dok je Vušković čekao pravo nastupa sa 16. rođendanom, a onda se Zagrepčanin ozlijedio zaključivši sezonu još sredinom veljače. U tom moru opcija i kombinacija, što se isprofiliralo za budućnost Hajduka?

image

Luka Vušković

TOM DUBRAVEC Cropix

Elez ostaje neprikosnoveni broj jedan, ali pitanje je kada će se vratiti u formu. Sedam mjeseci stanke dugo je razdoblje da bi netko mogao reći “sve će odmah biti kao nekad”. Prođe li pripreme s ekipom, odigra li i utakmice u trening-kampu u Sloveniji, više ćemo znati.

Nezahvalne prognoze

Ovako, nezahvalno je prognozirati da će Elez od starta biti prvi stoper. Awaziem je broj dva, ali upitnik iznad njegovog statusa nije ništa manji nego kod Eleza. Nigerijac je igrač u kojeg Leko ima neizmjerno povjerenje, ali što će tražiti Boavista, hoće li se Portugalci zadovoljiti s odštetom u rasponu od 1,0 do 1,2 milijuna eura pitanje je s neizvjesnim odgovorom.

image

Ferro

DUJE KLARIC Cropix

Već smo nekoliko puta naveli, nema Hajduk potrebe dovoditi nove stopere za startnu postavu ako Elez i Awaziem budu na razini reputacije koja ih krasi. Elez s iskustvom postavljanja i dugom loptom, a Nigerijac sa snagom i brzinom kojom je opčinio suigrače od prvog treninga. Međutim, jedan zbog ozljede, drugi zbog ugovora koji nije otkupljen, nisu igrači na koje Leko danas može tipovati.

Za dvojicu se mora “pomoliti” da mu i Bog usliši želju, da Elezu podari zdravlje, a pregovaračima oko Awaziema razum i vjeru u bolje sutra na Poljudu. Što Leki ostaje bez najboljih?

Simić i Borevković su “out”. Nekadašnjem igraču AC Milana ističe ugovor nakon četiri godine u Hajduku, a Borevkoviću posudba iz Vitorije Guimaraes. Dva mlađahna stopera, Prpić i Vušković su igrači budućnosti, ali i kod njih je problem. Jer, Vuškovićeva bliska budućnost uz Hajduk bi se mogla vezati isključivo kroz posudbu iz nekog od europskih velikana koji ga raširenih ruku čekaju ovog ljeta. Prpićevo dugo izbivanje uslijed ozljede, tri i pol mjeseca bez nogometa, nije problem koji bi trebalo zanemariti. Dapače, trebat će i Prpiću vremena za povratak u formu.

image

Toni Borevković

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Na kraju, tko ostaje? Francisco Reis Ferreira, poznatiji kao Ferro. Uzdanica i spas. Portugalac je jedini koji bez opterećenja, bez ikakve hipoteke ulazi u pripreme. Završio je sezonu kao starter u dva posljednja susreta, s tim da je četiri prethodna dvoboja “grijao” klupu. Mora se reći, nije Ferro nikoga oduševio, ali Portugalac ima ono što svaki profesionalac priželjkuje. Zdravlje i siguran ugovor.

Sa sedam na pet

Popis od sedam stopera za koji dan se službeno spušta na pet, od kojih su dvojica oporavljenici od višemjesečne ozljede, treći bez ugovora, četvrti “razapet” na mercatu, a peti mirno čeka priliku siguran da će je i dobiti u aktualnoj konstelaciji snaga.

image

Josip Elez

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Naposljetku, treba li Hajduku stoper? Za početak sezone sigurno treba. Liverpool su pred dvije godine “ubile” ozljede stopera, prije svih Van Dijka, zatim Gomeza i Matipa. Stopere su igrali i Henderson i Fabinho, protiv Reala u četvrtfinalu Lige prvaka Viniciusa su hvatali Rhys Williams i Nat Phillips, dva igrača koji su oporavkom Van Dijka i ostalih, te kupovinom Konatea, automatski postali prekobrojni s tek teoretskim izgledima da ponovno dobiju šansu. Pokušali su Redsi i posudbom Ozana Kabaka i Bena Daviesa iz Prestona podići konkurenciju, ali uzalud. Stoperi su poremetili balans momčadi, sezona 2020./21. pobjegla je iz ruka Jurgena Kloppa.

Leko je tijekom proljeća shvatio svu slojevitost problema stoperske pozicije. Odustao je od trojice u zadnjoj liniji, povjerenje poklonio dvojici, ali na kraju ipak nema profilirani tandem s kojim može 19. lipnja krenuti s ljetnim pripremama. Pozitivna bi svakako bila činjenica da među Bijele na vrijeme stigne kvalitetan stoper, bio bi to znak da Hajduk zaista misli ozbiljno. Makar na posudbu, dok standardni i najbolji ne budu na gornjem limitu mogućnosti.

Mujakić, Dimitrov, Vučur...

Hajduk se trudio, pokušavao na tržištu pronaći stopere koji bi oplemenili, a ujedno i zatvorili zadnju liniju, ali unatoč pokušajima rijetki su se posljednjih sezona promovirali kao igrači koje će se dugo pamtiti. I danas će se navijači prije sjetiti Maloče i Milovića, dvojice domaćih igrača, nego niza stopera koji su se izredali zadnjih sezona na Poljudu. Standardni stoperi u pokušaju bili su Mujakić i Dimitrov kod Igora Tudora u proljeće 2020. godine. Imao je i Tudor želju igrati s trojicom, pa je doveo dva središnja braniča, talenta iz BiH na jednoipolgodišnju posudbu, a Dimitrova na ugovor. Obojica su imali određenu kvalitetu za Hajduk, Mujakić snagu, želju i brzinu, a Dimitrov kontrolu lopte. Ali, ono što nisu imali, karakteristike koje su im nedostajale koštale su ih ostanka, odnosno ranijeg odlaska kao u slučaju Bugarina.

Pored Mujakića i Dimitrova, pokušao je Hajduk u ljeto 2018. s Božom Mikulićem, nekoć stoperom RNK Splita i Sampdorije., te Stipom Vučurom, Hrvatom rođenim u Austriji, koji se afirmirao kroz posrnulog velikana Kaiserslauterna. Šest mjeseci kasnije doveden je Ukrajinac Svatok, ali nijedan iz terceta nije ostavio dublji trag. U ljeto 2019. stigao je Simić, koji se zadržao do danas, ali s dvije velike "rupe" u nastupima kroz 2020. i aktualnu godinu.

Stoper za kojim se najviše žalilo, budući da se zna koliko može pružiti, svakako je bio Nikola Katić. Motivator svlačionice, igrač iznimnih mogućnosti koji je prošle sezone iz Rangersa prešao u Zurich gdje se u međuvremenu profilirao u jednog od ključnih igrača. Katić je na Poljud stigao nakon duge ozljede koljena, koja je na njegovu formu ostavila dublji trag nego li se i sam nadao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 18:49