TOM DUBRAVEC Cropix
UOČI DERBIJA S DINAMOM

Hajduk igra jalovo i neuvjerljivo, ali najveće utakmice su prilika za zaokret, pogotovo ako vas otpišu...

Hajdukovo stanje stvari pred derbi u Zagrebu nije bajno, ali jedan uspjeh bi promijenio ‘sliku‘
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. veljača 2023. 06:05

Ukoliko se za Dinamo može kazati da dolazi u optimalnom natjecateljskom trenutku za derbi, za Hajduk se može ustvrditi sasvim suprotno.

Naime, forma Bijelih nimalo ne ulijeva povjerenje čak i u pobjedničkim susretima sa slabije plasiranima, a kamoli uz odjeke poraznih epiloga s Istrom (0:3) i Rijekom (1:2). Jako je puno analiza i javnih propitivanja što se u stvari događa s aktualnim Hajdukom, kojeg se veže uz početak ere Ivana Leke.

Načelno gledano, Hajduk igra jalovo, neuvjerljive taktičke postavke i postojano je posve ovisan o igri Marka Livaje. Imenovanjem Leke za trenera stvorila se atmosfera kako je to ključan potez kojim će Hajduk, navedene i mnoge druge probleme, brzo i učinkovito razriješiti. Ako je javni pritisak (očekivanja) oko Dinama ogroman jer je dugo godina nadmoćan svima u Hrvatskoj, ništa manji pritisak osjeća i Hajduk. Štoviše, zbog dugogodišnjih frustracija natjecateljskim neuspješnostima, pritisak očekivanja je iz sezone u sezonu sve žešći. Jedan od generatora tome je izuzetno snažna privrženost navijača i senzacionalne posjete Poljudu i s najmanje atraktivnim suparnicima, a kamoli u većim utakmicama i boljim raspoloženjima momčadi.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Razočaranje nakon nepunih dva mjeseca nove trenerske ere je opipljivo upravo zato što je dolazak Leke potencirao ionako visoku dozu očekivanja od Hajduka. Trener je najavio velike promjene u načinu igre, brzinu i ritam, atraktivnost i zadovoljstvo za navijače. Kako govorimo o treneru koji je u Belgiji osvajao prvenstvo i kup, jasno je da su njegove najave bile maksimalni poticaj optimizmu ne samo navijača, nego cijelog okruženja. Više od rezultatskog minusa (tri pobjede i dva poraza) razočaranje generira neuvjerljivost igre jer kad navijač vidi da igra raste i postaje uvjerljiva i prepoznatljiva, onda lakše prihvaća tezu i hrani optimizam da će vrijeme donijeti i rezultate.

Za sada ovaj Lekin Hajduk ne odaje takvu perspektivu. No, posve je točno da sve ono što je najavljivao ne može biti stvoreno unutar mjesec dana. Najtočnije je i to da nema tog trenera koji je važniji od kvalitete igrača, te da ključna vrlina trenera jest da prepozna što može igrati s kadrom koji mu je na raspolaganju, te da igrače dovede u najbolju poziciju da te vrline pokažu. Tu Leko mora napraviti prvi iskorak. Pritom mu sigurno ne pomaže činjenica da se momčad u hodu i cajtnotu doselekcionira, ali i da mu je više važnih igrača ozlijeđeno.

Možda je zato ovaj derbi natjecateljski u najgorem trenutku, ali u kontekstu zaokreta i drugačijeg pristupa rastu, moguće je i najpovoljnije vrijeme. Motivi su važni faktori pogotovo kad vas otpišu i rasterećeni ulazite u bitke.

NAJVEĆI PLUS
Sve prognoze govore u korist Dinamove pobjede, upravo to može olakšati teret nekompletne i pomlađene momčadi. Tako se jednostavnije može pokazati vrline i kompenzirati mane.

NAJVEĆI MINUS
Izostanak niza važnih igrača zbog ozljeda, te činjenica da je Leko ionako težak i novi način igre uvježbavao na kraćim pripremama s jednim igračima, a sada to nastavlja s drugim igračima.

ŠANSE PREMA SN

Dinamo vs. Hajduk

40% - 60%

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:15