Mogu li Livaja i Hajduk poremetiti planove Dinamu?

 TOM DUBRAVEC/Cropix
POLJUDSKA RAČUNICA

Hajduk ima ambiciozan plan koji uključuje i Dinamo. Može li se ostvariti do kraja sezone?

Ivan Leko i njegova momčad trebaju ući u veliku pobjedničku seriju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. ožujak 2023. 10:03

Nedjeljnom pobjedom nad Rijekom u maksimirskom derbiju vratio je Dinamo “plus devet” u odnosu na prvog pratitelja, momčad splitskog Hajduka. Time su se mnogi odmah upitali je li prvenstvo riješeno, je li Hajduk izgubio sve ambicije...

Pitanja su logična, ali i odgovori. Hajduk se i dalje potajno nada, međutim, naglas o tome gotovo nitko iz brojne hajdučke navijačke kolonije ne razmišlja.

- Dinamo je i dalje drugi svijet, daleko su da bi mi tu nešto mogli napraviti. Mi se moramo posvetiti sebi - kazao je Hajdukov trener Ivan Leko s golemom dozom skromnosti nakon prošlosubotnje minimalne pobjede nad Slavenom Belupom u trenutku kada su se Bijeli primakli na šest bodova razlike.

Dan kasnije Dinamo je povećao prednost i deset kola prije kraja nacionalnog prvenstva Modri imaju komfornu razliku, koju još pojačava i bolji međusobni omjer u nadmetanjima s Bijelima.

Pogled na utakmice koje dolaze jasno sugerira da je raspored saveznik lideru jer Modri idu u Veliku Goricu, zatim kod Lokomotive u Kranjčevićevu ulicu, dočekuju Slaven Belupo, putuju u Pulu i na kraju ugošćuju Varaždin. Pet susreta nismo slučajno nabrojili jer šesti je splitski derbi koji se igra posljednjeg travanjskog vikenda.

U kalkulacijama za hvatanje odbjeglog Dinama trebao bi se Hajduk nadati nekom pogrešnom koraku Modrih u pet navedenih dvoboja jer Bijeli nisu gospodari vlastite sudbine u utrci za prvaka.

Bez opterećivanja

S druge strane, Hajduk u tih pet dvoboja do velikog derbija na rasporedu ima gostovanje u Šibeniku, potom čeka Istru 1961 na Poljudu, gostuje u Rijeci, dočekuje Varaždin i odlazi u Veliku Goricu. Nećemo ulaziti u procjenu tko ima teže suparnike jer Hajduk bi trebalo uzeti svih 15 bodova, nanizati pet pobjeda, a to je doseg kakav Bijeli nisu imali u prvenstvu ove sezone. Zato je nada skromna, ali i dalje živi. Dočekati derbi barem s jednom pogreškom Dinama, a pritom uzeti sve raspoložive bodove, ambiciozan je cilj s kojim se hajdukovci ne mogu i ne smiju opterećivati.

Zašto? Zato što se hajdukovci primarno trebaju okrenuti svojoj igri, pokušati iz utakmice u utakmicu podizati formu, te pritom ostvariti onaj primarni zahtjev u sljedećih mjesec dana, a to je prolazak Slavena Belupa u polufinalu Hrvatskoga kupa. Borba za trofej puno je izglednija u Kupu, natjecanju koje Bijelima nudi dva susreta do obrane pobjednika.

Jasni otklon

Bez obzira na to što je poljudski predsjednik Lukša Jakobušić poručio “Kup je prošle godine bio radost, a ove bi nam predstavljao naviku”, za Hajduk bi još jedno Rabuzinovo Sunce u vitrinama označilo aktualnu sezonu - uspješnom.

Zbog toga se o šampionskoj utrci ipak razmišlja s jasnim otklonom, bez kalkulacija gledajući isključivo samo sljedeći dvoboj. Hajduk je kroz HNL dvoboje napravio previše pogrešaka, nije iskoristio posrtaje Dinama i zato priča o šampionskoj utrci ipak nema realnu podlogu dok Lekina momčad ne uđe u seriju uvjerljivih izdanja, u niz pobjeda s kojima bi pokazala da je spremna ozbiljno hvatati zaostatak. Tek tada bi Bijeli mogli razmišljati hoće li Dinamo ponovno zapeti protiv Lokomotive, Slavena Belupa i sličnih protivnika s kojima su se Modri mučili ovog proljeća.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 05:05