Anthony Kalik sa suigračima

 ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix
POJAČANJE BIJELIH

Hajduk je dobio ratnika zbog kojeg konkurencija ne spava mirno. Ugrožen je i Krovinović

Jedan je od rijetkih igrača koji može "srušiti" standardnost početnih 11 splitske momčadi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. prosinac 2023. 07:06

Pojačanja se na Poljudu traže i najavljuju u obrani i napadu, očekuju se lijevi bek i najmanje jedan krilni napadač, a vezni red je u stanju mirovanja. Stabilizirala se sredina terena, a jedan igrač bitno je podigao konkurenciju u veznom redu postavši bitan faktor.

U maksimirskom derbiju Hajduk je bio bez ozlijeđenog Žapera i kartoniranog Kalika, igrača koji je kod Karoglana postao nezaobilazni veznjak rotacije. Šest ulazaka s klupe upisao je od dolaska Karoglana koji je, mora se priznati, zažalio što nije Kalika imao za "ratničku" utakmicu u Maksimiru. Ali jasno je da se Kalik premetnuo u igrača zbog kojeg konkurencija u sredini ne spava mirno.

Od povratka u Hajduk, u ljeto 2022., nije se Kalik previše naigrao. Imao je problema s ozljedom nakon što je krajem siječnja ove godine odigrao dva susreta u ulozi startera. Propustio je kompletno proljeće, liječio ozljedu i nije se vratio na teren.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U aktualnoj sezoni uglavnom je utakmice počinjao s klupe, uz tek dva susreta koja je upisao u ulozi startera. Dobio je dvaput po 45 minuta u kolovoškom dvoboju s Belupom na Poljudu, te potom poluvrijeme u jadranskom derbiju na Rujevici početkom listopada. Prvi susret kod Karoglana odgledao je s klupe, a zatim je postao "dvanaesti igrač", bitan u rotaciji.

- Ostali smo bez Kalika za derbi, to nam je ozbiljan udarac - poručio je Karoglan nakon dvoboja s Lokomotivom u Kranjčevićevoj.

Jasno je i zašto se Karoglan požalio na gubitak Kalika. Hrvatski Australac donio je veznom redu potrebnu dozu agresivnosti, dinamičniju igru, promjenu ritma. Leko je Kalika postavljao iza "špica" u sustavu 4-2-3-1, jer 26-godišnji veznjak ima kapacitet za ofenzivne zadaće. U Gorici je igrao bliže suparničkim vratima, češće je dolazio u prigodu udarca, shodno tome i pogotka.

Žapera je Karoglan cementirao na "šestici", a dvije "osmice" želi vidjeti kao dva igrača "box to box" koji će uz to biti opasni i po suparnička vrata

U trenutnoj koncepciji sustava 4-3-3 Kalik je najupotrebljiviji na poziciji "osmice" s obzirom na to da je Žaper prigrlio "šesticu". Zato je Kalik postao igrač koji podiže konkurenciju, a prvi koji će morati još ozbiljnije "zapeti" svakako je Filip Krovinović. Defenzivni angažman je neupitan u repertoaru 28-godišnjeg veznjaka.

Krovinović je taj koji pruža stabilnost u sredini terena što se moglo primijetiti u nizu susreta. Hajduk je njegovim izlaskom padao u Solunu, silazna putanja je primijećena i na utakmici u Koprivnici, ali isto tako, u trenucima kada je trebalo podizati ritam, Karoglan je s klupe uvodio Kalika umjesto Krovinovića. Najbolji je primjer bio dvoboj u Kranjčevićevoj gdje je upravo Kalik nakon 55 minuta igre zamijenio standardnog Krovinovića.

image
VLADO KOS Cropix

Nije sporno da će upravo Kalik natjerati Krovinovića, ali i ostale konkurente u veznom redu na još veći angažman. Uporan je Kalik, žestok i agresivan, drukčiji od ostalih profila veznjaka Bijelih. Ne čudi stoga što je Karoglan njegov izostanak iz derbija proglasio "ozbiljnim gubitkom".

Kalik je jedan od rijetkih igrača koji može "srušiti" standardnost Karoglanovih početnih 11. Ili barem bitno podići konkurentnost i bez dovođenja pojačanja. Karoglan evidentno traži više trke i dinamike u sredini, traži igrača koji bi mogao stati uz rame Pukštasu, najvećoj uzdanici Bijelih na mercatu za sljedeću godinu.

Žapera je Karoglan "cementirao" na "šestici", a dvije "osmice" želi vidjeti kao dva igrača "box to box" koji će uz to biti opasni i po suparnička vrata. Zato će pripreme biti zanimljive, da se vidi koliko se uz ambicioznog Kalika može podići vezna linija. S mijenjanjem hijerarhije ili uz postojeću standardnu postavu, pitanje je na koje će najprecizniji odgovor ponuditi Krovinović i Kalik.


Kalik u brojkama sezone 2023./24.

HNL: 12 nastupa (10 ulazaka s klupe), 230 minuta, 1 asistencija

KUP: 2 nastupa, 135 minuta, 1 asistencija

EUROPA: 1 nastup, 11 minuta

UKUPNO: 15 nastupa (11 ulazaka s klupe), 376 minuta, 2 asistencije

Linker
01. svibanj 2024 05:19