GORAN MEHKEK Cropix
PRIPREME ZA DERBI

Hajduk je iz potpunog nereda došao do situacije da želi iznenaditi Dinamo. Evo tko se sve vraća Gattusu

Pred Splićanima je mini ciklus za osvježavanje i revitalizaciju oporavljenih
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 03. rujan 2024. 22:56

Na prvu veću pauzu u nacionalnom prvenstvu Hajduk odlazi s bodovnim zaostatkom od -2 naspram Dinama, što uopće ne izgleda tako loše iz perspektive Bijelih nakon europskih šokova.

Iako je početak sezone bio poprilično u neredu, što je kumovalo i ispadanju iz Europe, sada situacija iz tjedna u tjedan izgleda sve bolje. Pauza je dočekana trijumfalno nakon što je na Poljudu pao Osijek i to u utakmici koja je opet mogla završiti s više od jednog pogotka u mreži Marka Malenice.

Kalinić se probudio u smiraj roka

Početak sezone bio je opet prožet brojnim ozljedama, a kako nisu stigla u pravo vrijeme adekvatna pojačanja, Hajdukov talijanski trener Gennaro Gattuso morao se krpati iz unutarnjih poljudskih snaga.

Sportski direktor bijeloga kluba Nikola Kalinić ipak se probudio u smiraj roka pa je na Poljud doveo negdašnjeg istaknutog mladog reprezentativca Stipu Biuka, a istom bi trasom mogli Toma Bašić i možda Jan Mlakar.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

Jasno, sjajne su to vijesti za Hajduk, kojeg u sljedećem prvenstvenom kolu čeka najveći derbi hrvatskog nogometa, sudar s Dinamom u Maksimiru. Plavi su prve bodove izgubili minulog vikenda na Rujevici, točnije, uzeli su jedan od moguća tri, i pokazali da se s njima može ravnopravno igrati.

Mnoge su utakmice svojih suigrača s poljudskih tribina pratili Šarlija, Bamba, Sigur, Moufi, pa čak i Capan i Trajkovski, dok od ranije nema Mihaela Žapera. Poljud više nije dom Emira Sahitija, a svojevrsna utjeha je ostanak mladog američkog reprezentativca Rokasa Pukštasa, koji nakon nerealiziranog ljetnog transfera na Apenine nekako stidljivo najavljuje povratak u staru igračku formu.

Gattuso ima desetak dana mira da presloži i dodatno utrenira svoj kadar, a izvjesno je da će na Maksimiru biti jači za usluge Sanyanga, koji mu je bio nominalno prvo krilo.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U punu formu može ući i Ivan Rakitić, koji je neizostavan u koncepciji Talijana, a dodatno mogu napredovati i Elez ili već sada sjajni Livaja.

Svoj stari dom okusit će i Stipe Biuk, koji će gotovo sigurno igrati na krilu, a lako je moguće da mu se pridruži i Toma Bašić. Sasvim će se oporaviti i Niko Sigur, ali kroz reprezentaciju Kanade, pa bi Gattusu trebao doći spreman za sve nove izazove.

Vraća se Uremović

U kadar se, čist od kartona, vraća i defenzivac Filip Uremović, koji je nominalno prvi stoper ekipe, a sve ovo daje naznake da bi u prvom velikom derbiju sezone u Maksimiru mogao istrčati Hajduk u novom ruhu, potpuno spreman čak i za iznenaditi trenutno bolju ekipu, možda i zasjesti na sam vrh prvenstvene tablice iznad Dinama i Rijeke.

Doći će vrijeme kad ćemo saznati hoće li tako zaista i biti, ali Gattuso ima desetak dana mira za pripremu u svakom smislu osvježenog Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:35