JEWEL SAMAD Afp
BOLNA TOČKA

Hajduk je na dva Svjetska prenstva Hrvatskoj dao vratare, bekove..., ali jedne pozicije jednostavno nema!

Ne čudi s obzirom da Bijeli već godinama posežu za serijom posudbi igrača na toj poziciji
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. prosinac 2022. 13:08

Ako je suditi po nastupu igrača poniklih u Hajduku na dva zadnja Svjetska prvenstva u Rusiji i Kataru, na Poljudu najbolje “sazrijevaju” vratari i napadači. Tri su vratara među 11 igrača afirmiranih ili poniklih na Poljudu koji su nastupili na dva zadnja SP-a u kockastom dresu. Danijel Subašić i Lovre Kalinić zaigrali su u Rusiji prije četiri godine. Nijedan od njih nije u tom trenutku bio igrač Bijelih jer Subašić je nosio dres Monaca, a Kalinić Genta, međutim, obojica su prethodno ostavili duboki trag kroz sezone igranja na Poljudu.

Nema stopera

Isto se može reći za dva beka koji nisu igrali zajedno, čak ni u reprezentaciji. Ali, Juranovića i Strinića veže ista hajdučka priča jer obojica su u prvu momčad Bijelih ušli dolaskom iz Zagreba. Strinić je prošao omladinsku školu na Poljudu, ali je preko Le Mansa i Hrvatskog dragovoljca ostvario povratak u Hajduk. U Rusiju je stigao kao igrač Sampdorije, a finale je napustio već kao igrač Milana. Josip Juranović je iz trećeligaša Dubrave došao do Hajduka, gdje je proveo pet i pol godina, a potom je preko Legije došao do Celtica, čiji dres danas nosi kao reprezentativac Vatrenih u Kataru.

U sredini terena tek su dva igrača, Pašalić i Filip Bradarić. Pašalić iz Atalante, te Bradarić koji je SP u Rusiji igrao kao nogometaš Rijeke. Prava je “zlatna žila” u napadu, gdje je Hajduk za reprezentaciju “odgojio” dva krila i dva centarfora. Ivan Perišić, doduše, nikada nije upisao službenu utakmicu za Bijele, tek turnir u Murskoj Soboti sa 17 godina, ali je prošao kroz omladinski pogon dosegnuvši službeno kadete Bijelih. Nikola Vlašić je još uvijek vlasnik najvećeg klupskog transfera (Everton 2017.. 8,7 milijuna eura), a Marko Livaja i Nikola Kalinić dođu kao šlag na tortu. Kalinić je bio u Rusiji, ali se vratio nakon prve utakmice. Marko Livaja je u Kataru upisao prvo veliko natjecanje za Vatrene, debitant u 29. godini na Svjetskom prvenstvu.

Koji je sukus priče? Hajduk je za dva SP-a u reprezentaciju davao vratare, bekove, dva vezna, dva krila i dvije “devetke”. Koga nema? Nema stopera!

Nisu Bijeli uspjeli “ugurati” nijednog stopera do reprezentacije, što i ne čudi s obzirom da su Bijeli već godinama u potrazi za stoperom i posežu za serijom posudbi igrača na toj poziciji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 16:07