MARKO MRKONJIC Cropix
BOLJA BUDUĆNOST

Hajduk je odnio trostruki dobitak, no veliko je pitanje hoće li taj dečko dočekati punoljetnost na Poljudu

Demonstrirao je sjajan i izniman talent, vizionarsko razumijevanje igre, a zabio majstorski, šmekerski
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. ožujak 2023. 11:36

Hajduk je spasio snove o trofeju, Lekina taktička metamorfoza dala je ploda. Na Maksimiru je shvatio lekciju kako ne treba jahati hromog konja, u Gradskom vrtu Bijeli su bili spremni za natjecateljsku utakmicu, pobjedu u derbiju Kupa i to su naplatili rezultatom 2:1.

Iz Slavonije su odnijeli trostruki dobitak - šansu da se bore za obranu trofeja osvojenog lani, trenersku najavu da se "pobjednička strategija ne mijenja" jer ovi su igrači navikli igrati u formaciji s četvoricom, osjećaju se sigurnije i bolje te potvrdom klase Luke Vuškovića koji je sa šesnaest godina i pet dana postao najmlađi strijelac u Kupu.

image

Luka Vušković

BORIS KOVACEV Cropix

Iako je mladić imao i pogreške koje mu nitko nije uzeo za zlo, pogotovo što Osijek to nije znao naplatiti, demonstrirao je sjajan i izniman talent, vizionarsko razumijevanje igre, a zabio je majstorski, šmekerski. Hoće li uopće dočekati punoljetnost na Poljudu? Ubrzo bi moglo pljuštati vrhunske ponude jer njegovu kvalitetu i veliki klubovi bi mogli brzo biti spremni platiti. Navijači Hajduka u dva dana vidjeli su budućnost koja ima mora navući smiješak na lice.

Na to se nadovezalo nadahnuće Filipa Krovinovića koji je "prespavao" ogled s Dinamom, ali je u Osijeku bio najbolji prezenter temeljnog zahtjeva svih u klubu - pokazao je ponos i karakter, tome dodao i igračku vrijednost, asistirao, zabio, prednjačio na travnjaku.

Lekina omiljena taktička formacija s trojicom stopera za većinu ove momčadi Bijelih izgledala je kao put izvan zemljine orbite, u neizvjesnost i nepoznatost, a osim toga i fizički pretjerano zahtjevna. Učinio je zato što je znao raditi i u drugim klubovima, zaigrao sa četvoricom u posljednjoj liniji i dobio što je htio.

Hajduk je bilo stabilan, kompaktan, s dobrom energijom i posjedom, linije su se spajale, a iskusniji vezni red preuzeo je kontrolu nad utakmicom. Nije se oslanjao na presing i okomitost, za što nema kadar, nego posjed, pa nakon prednosti na kontre.

Pogodak Vuškovića došao je u savršenom trenutku za Bijele da se "napiju na izvoru" samopouzdanja i ovladaju utakmicom. Nakon što je Osijek pokušao dodati gas, iako njegovo vozilo odavno već turira u mjestu, Hajduk je s niz akcija mogao zabiti i više od još jednog pogotka. Na kraju su ušli u napetu završnicu i sačuvali prednost. Dok su domaćini u dubokoj jami te bi im ovakvima, ekipi koja se veliki dio utakmice nije znala dodati, mogla u pitanje doći i Europa, Hajduk je dobio smjernice kako dalje.

Međutim, daleko je to od konačnih odgovora.

Linker
19. travanj 2024 22:32