RONALD GORSIC Cropix
AUTOR BUDUĆNOSTI

Hajduk je omiljena mušterija ‘malog Mlinke‘, programiranog lidera Modrih koji derbije igra bez straha

Posebnu draž ima kada igra protiv kluba u kojem je napravio prve korake
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 26. veljača 2023. 12:38

Statistika je prilično jasna: u mladoj karijeri Martina Baturine već se iskristalizirala omiljena mušterija: tri utakmice, dva pogotka, jedna asistencija, a uz to, dvije pobjede i jedan remi. Protiv nikog dosad, ovaj silno talentirani veznjak nema bolje brojke. A ove ima protiv ni više ni manje, nego - Hajduka.

Samim time, već sada vuče na usporedbe s dinamovcima koji su uživali u nadmetanjima s "bijelima". U nekim sada već prastarim terenima, Franjo Wölfl obožavao je izaći na megdan Splićanima, kojima je zabio 15 pogodaka, dok su novo vrijeme prije svih obilježili Soudani i Eduardo da Silva sa sedam pogodaka, a inspiraciju imali su i Gavranović, Mandžukić, Junior Fernandes, sa šest pogodaka na kontu.

Ako, ipak, Baturinu stavljamo u kontekst omiljenog protivnika, onda, prema prvim utakmicama, vuče usporedba prema velikom Marku Mlinariću, klasnom veznjaku i "desetki", koju nosi i Baturina. Mlinka je Hajduku isporučio šest komada...

"Mali Mlinka"

- Sjećam se svakoga, ali najdraži mi je "onaj" slobodnjak iz 1996., ispred "juga" s Boysima, kada smo pobijedili i poslije osvojili naslov prvaka - prisjetio se jednom jednog od "stotine" derbija koje je igrao.

image
RONALD GORSIC Cropix

Da, "mali Mlinka", prema dosad viđenome ima posebnu draž kada igra protiv kluba u kojem je napravio prve korake, da bi kasnije preko Splita došao u Maksimir, gdje trenutačno zida obrise karijere, pred kojom je još prilično mnogo prepreka, ali iz ove perspektive, budućnost izgleda jako prosperitetno. Na stranu derbiji, Baturina je ove sezone u HNL-u, u 19 nastupa (62 minute po utakmici u prosjeku) na četiri pogotka i četiri asistencije, uz kreirane pritom tri velike prilike, 1,1 ključno dodavanje po utakmici, 89% uspješnih pasova (od toga 85% u suparničkoj polovici), 1,3 uspješnih driblinga po utakmici, pa i 50% dobivenih duela, što je kategorija koju još teše, ali opet, kažu analitički sustavi niti jednom njegova greška nije donijela pogodak, pa ni priliku protivniku, iako pamtimo svi grešku na centru za gol Varaždina prije nekoliko tjedana...

Kreator i detonator

Dinamo u ovaj susret ulazi s tri brončana "vatrena" - Livakovićem, Josipom Šutalom i također inspiriranim Petkovićem - s kapetanom Ademijem, metronomom Mišićem, ratnikom Ristovskim, kao i napokon razbuđenim Ivanušecom..., a uza sve njih, ovaj momak djeluje kao posljednja puzzlea "maksimirske slagalice strave". Za suparnika. Već je s razlogom od struke predodređen da postane, kako će jednom reći Damir Krznar, novi Dinamov kreator i detonator, momak u kojeg se isplati uložiti novac da će od talenta postati igrač, a sa sve jačim uplivom u Dinamovu igru postaje zapravo i lučonoša onima koji dolaze iza njega. Prije svih, tu mislimo na Gabrijela Rukavinu, o kojem se toliko govori da ga zaista jedva čekamo vidjeti u kontinuitetu, u seriji koja bi odala njegove mlade, 19-godišnje mogućnosti.

Pobjeda u derbiju, odlazak na "plus 11", sigurno bi ubrzala taj proces, a Baturinu još više rasteretila u jedinoj logičnoj ideji da vrlo brzo postane novi lider nove "plave" generacije. Hajduk u Maksimiru samo je jedna stuba na tome putu...

Rukopis budućnosti

Iako prognostičari otkrivaju da će na Maksimiru biti hladno, ovaj možda i odlučujući derbi, uz rezultatski značaj, nosi sa sobom mnogo više: već za, naime, pet eura na djelu se može vidjeti slet Dalićevih brončanih, ali i onih koji dolaze, s obje strane. Među njima, u ovome času, ponajviše strši Martin Baturina, Dinamov Pedri, rođena "osmica" s "cenerom" na leđima, koji Dinamovu igru čini drugačijom. Dodajte tome koga god želite, ali iskreno, u ligi koja ovoga proljeća kvalitetom pati zbog odlaska ozbiljnih igrača, a neki od ovih sigurno će otići i na ljeto, i u situaciji kada klubovi ne puštaju klince s lanca kao nekoć, ovo je idealna prilika da se iz prvog lica promotri najbolje što HNL ima, i ono što stvara.

U tom segmentu inkubatora, Martin Baturina s 20 godina zaista je predvodnik, ali i dečko koji se u derbijima ne skriva, dapače, u tri od četiri najveće utakmice hrvatskog nogometa bio je ključni igrač, a i tom karakternom crtom samo dodatno pokazuje hrabrost, kuražu za velika djela. Iako piše tek prve tomove svoje karijere, rukopis Martina Baturine već sada ima nekoliko esencijalno zavodljivih rečenica. On je, teško je uopće sumnjati, autor budućnosti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 07:48