BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
Analiza SN

Hajduk je pokazao kako može igrati: Treba mu izdanje kao protiv Vitorije u Splitu da bi mogao nauditi Dinamu

Gola logika kvalitete i trenutka forme može se saviti pod logikom derbija.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. listopad 2022. 14:03

Kada bismo na papir stavili logiku kvalitete kadra, trenutnu formu, atmosferu i raspoloženja okruženja, onda ne bi bilo puno dvojbe. Dinamo bi bio u velikoj prednosti glede pobjedničkog ishoda.

Kad bismo na drugi papir stavili logiku derbija, domaćinskih prednosti Poljuda, opciju velikog iskoraka glavnih igrača Hajduka, a lošiji dan Dinamovih vedeta, onda ambicije Bijelih imaju snažno pokriće.

Koja bi logika mogla prevladati u petak predvečer na Poljudu, u drugom derbiju najvećeg rivaliteta u Hrvatskoj?

O tome bi se vjerodostojnije moglo predviđati nakon 15-tak minuta splitskog derbija, kada će se spoznati u kakvom su raspoloženju na travnjak Poljuda istrčali Hajduk i Dinamo. Naime, već tada će se moći spoznati je li Hajduk u nužnom tonusu da se nametne Dinamu, odnosno jesu li Modri ipak dekoncentrirani umorom od non stop igranja super važnih utakmica, odnosno jesu li jednim dijelom podsvjesno više opterećeni slijedećim euro nastupom, protiv Milana. Ukoliko bi se osjetio ovaj drugi fluid, onda bi šanse Hajduka da se dokopa tri boda za spas svoje i sezone borbe za vrh u HNL-u bile veće.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Objektivno gledano forma Hajduka u kontekstu forme Dinama ne ulijeva baš puno nade domaćinima da mogu slaviti pobjedu. Subjektivno cijenjeno možda će upravo taj osjećaj da ih većina, osim njihovih navijača, otpisuje, doprinijeti rasterećenijem a posljedično kvalitetnijem nastupu.

Dinamo će igrati na Poljudu sa velikom dozom samopouzdanja. Logično je da momčad koja se tako dobro ove sezone natječe u Ligi prvaka, sa velikanima euro nogometa, ima veliku vjeru u svoje sposobnosti kada se sučeli inferiornijoj konkurenciji u HNL-u. Naravno, derbi utakmica sa Hajdukom je uvijek neka nova priča, u kojoj se snaga papirnatih potencijala može saviti pod valom praktičnih odnosa na terenu, unutar jedne utakmice. Dinamo je demonstrirao snagu svojih argumenata u prvenstvu, kada je izdominirao Hajduk (4:1). U Super kupu, prije početka sezone, to nije bilo toliko uvjerljivo, jer je Hajduk bio konkurentan u prvom dijelu, a u drugom je nestao sa scene. Oscilacije Bijelih u tom derbiju, kao i pad u drugom, prvenstvenom, ukazuje na nestabilnost Hajduka. To je logično obzirom na veliki pritisak na trenera, igrače koji se stvara u neravnoteži sa objektivnim potencijalima kadra. Jedan je trener, Dambrauskas, već platio ceh i smijenjen je. Brzopleto. Drugi, Karoglan, za sada se drži rezultatom koji je bitno iznad odjeka igre.

Usporedimo li dakle dvije stvarnosti aktera najvećeg derbija u Hrvatskoj jasno je da su Modri uvjerljiviji u prognozama. No, vratimo se korak unatrag. Dvoboj Hajduka i Vitorie na Poljudu, u kolovozu, pokazao je kako Bijeli tim može izgledati kada je 100% našpanan i lišen imperativa. Svi su se pribojavali snage Portugalaca i od igrača Hajduka očekivalo se samo da daju sve od sebe pa što bude. Bez nerealnih pretenzija tonus Bijelih bio je optimalan i oni su na kraju slavili 3:1 pobjedu. Zasluženu i kvalitetno odrađenu. Paradoksalno, ona je nametnula početkom sezone (kolovoza) druge razine očekivanja, za koje Hajduk objektivno nema potencijale. Posljedica su porazi koji su logični (Villareal, Dinamo, Osijek), ali koji su nelogično stvorili visoku razinu razočaranja okruženja. Ta (ne)raspoloženja okruženja imaju izuzetno veliki utjecaj na igru hajdukovaca. Zato oni znaju igrati vrlo dobre faze u jednoj utakmici, a potom unutar iste spašavati vodstvo iako su suparnici objektivno kvalitetom inferiorniji.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Dinamo je te terete, u svojoj dimenziji (Europa i konkurencija HNL) nadvladao, ima ogromnu podršku navijača i javnog okruženja, te se ta sigurnost u njihovom nastupanju i te kako osjeća i onda kad tehničko-taktički nisu impresivni.

Kao zaključak, Hajduk mora odigrati do daske utakmicu u kontekstu ritma, borbe, emotivnosti te uz podršku navijača kompenzirati kvalitativnu inferiornost u odnosu na Dinamo. Hajduku treba izdanje kao protiv Vitorije u Splitu. Puno će se, dakako, pitati i Dinamo, ali nekako se čini realnim da će Modri administrativnije (manje emotivno) odraditi derbi, jer će im emocija biti podsvjesno zauzeta idućim dvobojem sa Milanom. Koliko će Čačićeva momčad imati odmaka od te "dekoncentracije" i koliko će Karoglanova škvadra imati snage prkositi logikama trenutka, toliko će neizvjesniji biti derbi odnosno realnija opcija da kvalitetniji gosti ipak padnu pod naletom entuzijazma Bijelih.

TRI IZDVOJENE TOČKE

HAJDUKOVA MISIJA

Bijelima treba naj utakmica polusezone. Tonus kao protiv Vitorije, borba, fokus, kompaktnost i strpljiva gradnja rezultata.

To podrazumijeva da svaki pojedinac pruži maksimum u svojem djelokrugu, na planu trke, agresivnosti i tehničko-taktičke discipline. Hajduk nema snagu otvorenog napada i izlaganju riziku od kontri Modrih.

MODRA MISIJA

Sve su "zvijezde" na strani Dinama do početka utakmice. Dobra forma, samopouzdanje, veća kvaliteta i motivacija pred Katar za najbolje aktere. Modri su u fazi nagomilanog umora i u zoni igre velikih brojki. Karta im se negdje logično može okrenuti protiv.

Split je u tom kontekstu veliki izazov. Budu li u pristupu kao u LP, teško mogu razočarati. Budu li kao u HNL-u, onda su sve opcije otvorene.

DNK DERBIJA

Derbi je uvijek drugačija utakmica u odnosu na one u okviru logičnih faktora. Zato je utakmica otvorena za sve ishode. Ono što se nadamo to je da će igra biti dostojna dimenzije takmaca u hrvatskom nogometu. Ne samo u tehničkom smislu, nego i u kontekstu ponašanja, fair playa i favoriziranja tehničkog nadigravanja. Isto vrijedi i za publiku na tribinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 22:15