Zlatko Dalić, Marko Livaja

 PROFIMEDIA
VRUĆA TEMA U SPLITU

Hajduk je prvi, a nema nijednog Vatrenog: ‘Livaja se sam eliminirao!‘; ‘Pa imaju Bijeli igrača za Hrvatsku‘

Bivši ugledni igrači Hajduka komentiraju priču koja je ovih dana sve glasnija u navijačkom puku
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 17. studeni 2023. 19:34

Je li čudno da Hajduk kao vodeća momčad u prvenstvu Super sport HNL-a nema niti jednog igrača u reprezentaciji? Zar je moguće da baš nema prvotimca splitskog kluba, koji zaslužuje mjesto među 24 pozvana za dvije predstojeće kvalifikacijske utakmice protiv Latvije i Armenije? Ima ih dosta zadojenih splitskim klubom, koji, eto, ne mogu shvatiti kako se to dogodilo da Hajduk trenutačno nema niti jednog igrača među Dalićevim izabranicima.

A situacija je jednostavna, najbolji igrač Hajduka Marko Livaja, koji bi prema svim kriterijima zaslužio, ne samo mjesto među pozvanima, nego i fiksni status u prvoj jedanaestorici, odlučio je odustati od nastupa za nacionalnu momčad i posvetiti se "bijelima" i jurišu na naslov prvaka. Osim toga, među pretpozivima, izbornik Zlatko Dalić uvrstio je Darija Melnjaka, koji se na njegovu žalost, ali još više navijača Hajduka, tako ozlijedio da je za njega ovo prvenstvo zaključeno.

Ptali smo za mišljenje petoricu veterana i trenera. Prvi se oglasio Ivan Pudar...

- O kandidatima odlučuje Dalić, i ima apsolutna sva prava. A ta činjenica da je Hajduk vodeći na tablici nije toliko bitna, jer je kao osnovno, Livaja sam sebe eliminirao. Odlučio se povući, upao je u probleme, koje je, mogu otvoreno kazati, sam izazvao onim svojim uvredljivim pjevanjem nakon finala Kupa u Rujevici. Pazite, to nikako ne znači da se bilo tko od navijača, kako se to dogodilo prigodom treninga reprezentacije, smije na vulgaran način obraćati bilo kojem igraču. Još nešto, momčad Girone vodeća je u prvenstvu Španjolske, nisam siguran da je takvim svojim položajem stekla prava da ima reprezentativca.

Ivan Gudelj ne vidi razlog za tu temu zbog velikog broja stranaca na Poljudu...

- Ne bih o toj dilemi, to treba li Hajduk imati reprezentativca. I to zbog prostog razloga, jer u igračkom kadru Hajduka igra pretjerani broj stranaca, toliko da ih je po četiri, pet na pričuvnoj klupi. Žao mi je da se Livaja odrekao reprezentacije, i to ne samo zbog opće koristi našeg nogometa, nego zbog interesa Hajduka, pa i samog Livaje.

Dražen Mužinić, pak, zagovara aktivaciju hrvatske nogometne diplomacije...

- Ima Hajduk igrača za reprezentaciju, to je Rokas Pukštas, koji bi prema svojoj formi, sposobnostima, bez obzira na to što je nedavno tek navršio devetnaest godina, mogao biti u konkurenciji za prvi sastav Hrvatske. Dakle, treba se usmjeriti na nagovaranje, vrbovanje, pridobivanje Rokasa za Hrvatsku.

A inače, mišljenja sam da se malo vodi računa o našoj djeci, o njihovim potencijalima, jer su u prvom planu legionari, s obzirom na to da se želi osvojiti naslov prvaka.

Toni Golem na istom je tragu...

- Imao sam sreću, zamislite, kao trener Solina da sam dobio mogućnost trenirati Pukštasa, koji je na temelju dvostruke registracije mogao igrati i za Hajduk i Split. Pored njega, iz Hajduka je na tu formulu došlo još sedam mladih igrača. I niti jedan nije želio doći na naš trening, niti igrati utakmice. A od Rokasa se nisam mogao obraniti, koliko je on želio i tražio igrati, stjecati iskustva. Njegova mentalna snaga je čudesna, to je igrač za našu reprezentaciju.

Nikica Cukrov razmišlja više o trenerima nego o igračima...

- To nije neka tragedija, znači da je Dalić sa svojim ljudima tako ocijenio mogućnosti, sposobnosti igrača Hajduka. Inače, na Poljudu imaju previše stranaca, tako da se mladi ne mogu razvijati. Pukštas i Sigur mladići su iz dopunske selekcije, ali gdje su oni s ovog podneblja? Tako da mi se javlja dilema - ili ta djeca nisu baš talentirana, ili ih treneri ne vode dobro.

Linker
28. travanj 2024 08:52