ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NAKON PERFEKTNOG STARTA

Hajduk je stopostotan, vlada euforija, navijači su opijeni, ali treba biti realan i na jednu stvar se mora upozoriti

Ovaj put je Filip Krovinović konačno odigrao najbolju utakmicu poslije dugog niza vrlo prosječnih
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 27. kolovoz 2023. 12:20

Hajduk je pobijedio u Varaždinu, pri čemu se odmah, u startu mora konstatirati da je to bilo još jedno, peto po redu, zasluženo osvajanje tri boda. Tako da „bijeli“ nastavljaju svoju sjajnu seriju: pet utakmica, pet pobjeda od čega tri na gostovanjima, dvije u derbijima. To je perfektna bilanca splitskog kluba.

Adnan Čustović, pomoćni trener Hajduka, sasvim prirodno je bio zadovoljan, posebno na račun gromkog navijanja, koji su još jednom osvojili Varaždin i pružali žestoku podršku svojim ljubimcima.

Euforija je još od pobjede u prvom kolu nad Dinamom na Maksimiru zavladala među navijačima Hajduka, ona raste, pa premda još nije odigrana ni prva četvrtina prvenstva svi su uvjereni da će ‘bijeli‘ napokon poslije 19 godina postati prvaci, po sedmi put otkako je Hrvatske (ukupno u povijesti 17. put: tri u staroj, osam u Titovoj i šest u demokratskoj Hrvatskoj).

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Međutim, to što su navijači prezadovoljni, čak bi se moglo kazati da su opijeni stopostotnim početnim učinkom svoje momčadi, ipak ne treba pretjeravati, odnosno nužno je biti realan. A to znači svjestan da momčad Ivana Leke bez obzira na fantastične početne rezultate ipak još ne igra tako dobro, kako se tumači na temelju dosadašnjeg učinka. Hajduk u stvari melje, ‘bijeli‘ svojom ustrajnošću dolaze do pobjeda, što su pokazali i u Varaždinu.

Glavni čovjek ovog uzleta „majstora s mora“, to možda i ne treba ponavljati, zove se Marko Livaja, koji je još jednom pokazao koliko mu je stalo da Hajduk bude prvak. To je njegova misija od trenutka kada je došao na Poljud, jednako kao što je to sveta obveza predsjednika Lukše Jakobušića, svakako i trenera Ivana Leke. Oni su na neki način udarno trojstvo „Hajduka“. Međutim, prvenstvo je maraton, dok je ovo je bio startni sprint, tako da je svima kristalno jasno da je završni cilj baš daleko.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Hajduku trebaju dodatni igrački kadrovi. Vjerovalo se da će taj zadatak obaviti sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

On je do sada osigurao nekoliko igrača za kompletiranje ansambla, ali je praktički ispalo da je jedino pojačanje u pravom smislu riječi vratar Ivan Lučić.

Iskusni Hrvoje Vejić, kapetan Hajduka iz vremena 2005. kad su se „bijeli“ posljednji put okrunili šampionskim naslovom, prometnuo se u glavnog komentatora promotora želje navijačke armije, ali je ipak u osvrtu na pobjedu protiv Varaždina stavio primjedbu:

- Pet utakmica-15 bodova, uz ovaj raspored ne vjerujem da je to itko očekivao. Igramo dobro, momčad shvaća kakva je povijesna prilika napraviti ono što sanjamo već dugo godina. I bori se do kraja za svaki gol, za svaki bod. Ipak, dojma sam da nam fali širine, da nam za izdržati dugu sezonu treba još par kvalitetnih pojačanja.

Zanimljivo je da je trener Leko iz startnog sastava izostavio Vadisa Odjidju Ofoa, prednost je dao Yassineu Benrahou, koji je opet pokazao da ne trpi borbu prsa o prsa, odnosno daleko bolje djeluje kad ima više prostora. A to mu Varaždinci nisu dali. Naprotiv, ovaj put je Filip Krovinović konačno odigrao najbolju utakmicu poslije dugog niza vrlo prosječnih, pa i slabih igara.

Ispalo je da je Hajduk došao do pobjede u finišu dvoboja, to je bio rezultata enormne želje, generirane od strane Livaje, da se dođe do odlučnog gola. No, evidentno je da su domaćini gubili koncentraciju, zatim da Leon Dajaku do postignutog gola nije donio neku prednost, ali je na kraju zaslužio da ga se za odigranih tridesetak minuta, na temelju spretnog šuta za tri boda, proglasi akterom utakmice.

Znači da je umjesto negativne „petice“ dobio visoku „sedmicu“ kao uostalom i Krovinović, pa i vratar Ivan Lučić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. srpanj 2024 09:24