VOJKO BASIC Cropix
KAROGLAN U PROBLEMU

Hajduk je u kratkom roku ostao bez dva aduta, a ozljeda drugog poremetila je i kombinacije za vezni red

Sigur je od anonimnog juniora postao ključan igrač koji je iz prvih 11 istisnuo zvučno pojačanje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. studeni 2023. 16:33

Rijetki su igrači koji mogu kvalitetno pokriti pozicije u dvije linije, a pritom njihov izostanak donosi velike glavobolje trenerima. Da nevolja za Hajduk bude još veća, Bijeli su u kratkom vremenu ostali bez dva igrača sličnih karakteristika.

Dario Melnjak, lijevi bek ofenzivnih sklonosti, obavljao je defenzivne zadaće, a pritom stvarao “nered” u zadnjoj trećini, pred suparničkim vratima.

Niko Sigur ima drukčije zadatke, polivalentni desni bek jednako se dobro snalazio na poziciji zadnjeg veznog. Leko i Karoglan koristili su 20-godišnjeg kanadskog Hrvata na beku i korektoru vezne linije, međutim, i Sigur je “out”.

Srećom po Bijele, samo dva tjedna. Koja mu je pozicija najbolja objasnio je još nakon debija u travnju ove godine protiv Varaždina na Poljudu...

- Najvažnije mi je da sam na terenu, samo želim igrati. Najčešće igram defenzivnog veznjaka i desnog beka, ali mogu igrati kao stoper s trojicom u zadnjoj liniji. Mogu na krilu, visoko u veznom redu. Dok god igram, ja sam sretan! - ispričao je Sigur.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Pukštas je na Poljud došao preko probe, a Hajduk je mladog Kanađanina hrvatskih korijena doveo iz Radomlja.

Pomalo čudan put u karijeri, ali Sigur je iz poluprofesionalnog kanadskog kluba Vaughan Azzurri u veljači prošle godine došao kao 18-godišnjak u Radomlje. Šest mjeseci je proveo u Hajdukovoj slovenskoj filijali, da bi se u kolovozu prošle godine priključio Bijelima.

Nije igrao za juniore u Ligi prvaka mladih zbog UEFA-ina pravila da igrač starije generacije mora provesti dvije godine u klubu. Nije se našao u Ženevi na juniorskom Final Fouru, ali kako to život posloži i nagradi, u isto vrijeme dobio je priliku debitirati za prvu momčad.

Od debija, u tih šest i pol mjeseci, silno je napredovao. Ušao je u reprezentaciju Hrvatske U-21, koju je izabrao u konkurenciji s Kanadom, zatim se ustalio u prvoj ekipi Hajduka. Sve se odvijalo filmskom brzinom, pa uz Sahitija i Lučića jedini Sigur ima svih 15 nastupa u HNL-u, s tim da je tek dvaput ušao s klupe. Oba puta u dvobojima s Rijekom.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Sigur se od gotovo anonimnog juniora, koji nije sudjelovao u najvećim uspjesima svoje generacije, premetnuo u ključnog igrača prve ekipe. Svojim tjelesnim kapacitetom, ali i kvalitetom proboja bočne pozicije, iz bekovske konkurencije istisnuo je ljetnu prinovu Moufija, međutim, ozljedom Sigura upravo je Marokanac prvi kandidat za njegovu zamjenu.

U veznoj liniji je Karoglan ostao bez prirodne alternacije za Žapera, ali sredinu će u bitno jačoj konkurenciji lakše “zakrpati”.

Koliko Karoglana sreća prati u posljednjim trenucima utakmica, jer sjetimo se kako su u prvom mandatu zabijali Awaziem i Livaja za pobjede u osmoj minuti nadoknade vremena, toliko ima i peha s ozljedama.

Ove sezone oba standardna beka ispala su iz kadra, ostao je bez Sigura i Melnjaka, a prošle sezone bez tri ključna igrača. Nikola Kalinić se ozlijedio odmah u drugoj utakmici s nasljednikom Dambrauskasa, da bi potom izvan konkurencije ostali Lovre Kalinić i Josip Elez zbog teških ozljeda i dugog oporavka.

Sigur je propustio okupljanje Hrvatske U21, izostat će i protiv Istre, ali već za dvoboj s Goricom mogao bi biti u konkurenciji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:28