TOM DUBRAVEC/CROPIX
PRERANI ODLASCI

Hajduk je u nekoliko dana primio dva udarca. Izgubili su na Poljudu puno, no bio je to izbor igrača, ne kluba

Napori Jakobušića i Nikoličiusa nisu bili dovoljni, a vrijeme će pokazati hoće li barem talenti profitirati
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. veljača 2022. 10:26

Marko Brkljača (17) slovi za velikog nogometnog talenta. Ugledni Guardian sigurno ga nije slučajno uvrstio na popis 60 najvećih nogometnih talenata na svijetu, koji su rođeni 2004. godine. Na tom se popisu ne možeš naći slučajno.

Brkljača je još prije nekoliko godina godine na Poljudu podvučen kao istinski talent, te je kao takav uredno igrao za starije generacije, što je praksa koja je gotovo nestala u hrvatskom nogometu. Taj privilegij uživaju samo posebni talenti. Hajduk - dakle - nikada nije dvojio o potencijalu koji ima Brkljača. Zato je i jesenas dobio priliku u dvije seniorske HNL utakmice, te u jednoj Kup utakmici. Hajduk je mladom talentu realno pružio sve što mu je i mogao i trebao pružiti.

Međutim, Marko Brkljača u lipnju će svejedno napustiti Hajduk. Njegova obitelj i menadžer nisu se uspjeli dogovoriti s čelnicima kluba oko Markove budućnosti na Poljudu. Sportski direktor Nikoličius javno je kazao da su njihovi zahtjevi bili nerealni. Pod "nerealno" obično svrstavamo dva problema. Jedan je financijske prirode, a drugi je pitanje jamstava glede seniorske minutaže i statusa u momčadi. Ne znamo što je kod Brkljače bio problem, glasina je pregršt, ali istinu znaju samo Hajduk i obitelj.

image

Marko Brkljača i Valdas Dambrauskas

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

Hajduk je prije nekoliko dana ostao i bez Mate Ivkovića (16), još jednog iznimno talentiranog mladića iz Akademije. Ivković je otišao u Romu, kažu da tamo ima rodbinu te da je odluka obitelji o preseljenju bila toliko čvrsta da ih nije bilo moguće odgovoriti. Roma je - dakako - odmah prigrabila mladića s takvim pedigreom, ali je iskazala i poštovanje prema Hajduku plativši ga 600.000 eura, ili najmanje tri puta više od onoga što bi platili da su pričekali ljeto. Međutim, Romi je bilo stalo da je Hajduk ne doživi kao "otimača djece".

Gdje će Brkljača završiti tek ćemo vidjeti. Znamo da ga je prije godinu dana u svoje redove želio dovesti Juventus. U međuvremenu su se javili još neki europski klubovi, uglavnom iz Italije i Njemačke. Brkljača će za nekoga od njih potpisati u lipnju, a Hajduku će pripasti samo naknada za razvoj, koja ne može prijeći iznos od 250.000 eura. Što je debelo premalo za ono što je Hajduk dao kad ga je prije pet godina kao dječaka doveo iz Benkovca. Međutim, to je tako.

image

Mate Ivković (desno)

Screenshot

Odlazak dva velika talenta u samo nekoliko dana udarac je koji boli svaki klub na svijetu, pa mora boljeti i Hajduk, koji k tome najviše i živi od transfera igrača koje odgaja u svom dvorištu. Je li Hajduk mogao zadržati Ivakovića i(li) Brkljaču? Po onome što smo čuli, napravili su Jakobušić i Nikoličius sve što su mogli. I sve što su po nekim postavljenim klupskim kriterijima trebali napraviti. Nažalost, to se nije pokazalo dovoljnim. Nažalost za sve nas, jer Ivaković (16) i Brkljača (17) tek su trebali svojim igrama podići vrijednost HNL-a, a ne tako mladi otići van. Doduše, Brkljača možda i ostane u HNL-u, obitelj se još uvijek nije izjasnila gdje će ići.

Negdje u ovo vrijeme prošle godine Hajduk je potpisivao profesionalni ugovor sa Stipom Biukom, koji je bio u istom poziciji kao i sada Brkljača. Ugovor mu je završavao u lipnju, a na stolu je imao pregršt bogatih ponuda. Međutim, Biukov prvi izbor bio je ostanak na Poljudu. Sve drugo moralo je pričekati. Brzo se dogovorio s Hajdukom, kao i Marin Ljubičić koji tjedan kasnije.

Brkljači i Ivkoviću očito Hajduk nije bio prvi izbor. Hajduk je tako puno izgubio, a vrijeme će pokazati hoće li barem mladi talenti profitirati. Statistika nogometnog uspjeha igrača koji su tako mladi odlazili iz matičnog kluba nije baš obećavajuća. No, to je rizik s kojim će oni koji su se odlučili na odlazak morati suočiti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:04