S kojom postavom će Hajduk istrčati protiv Dinama?

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
DVOJBA ZA DAMBRAUSKASA

‘Hajduk je u teškoj situaciji. Ja ne bih kalkulirao! Nisu u Maksimiru zaboravili tezu - ‘nikad lošiji Dinamo‘‘

Nemaju Splićani baš nimalo prostora za kalkulaciju, baš zbog tog psihološkog trenutka uoči finala Kupa
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. svibanj 2022. 17:24

Hajdukov trener Valdas Dambrauskas cijeloga tjedna liježe i budi se s jednim jedinim pitanjem - kakav sastav sučeliti Dinamu u subotnjem derbiju na Maksimiru? Jer, samo pet dana poslije zagrebačke utakmice, pred Splićanima je utakmica sezone, finale Kupa s Rijekom na Poljudu.

Litavac možda nikad u trenerskoj karijeri nije imao veću dvoumicu i doista mu je ovo “pitanje za milijun kuna”. Iako nema rezultatske neizvjesnosti, iako se redoslijed na ljestvici neće mijenjati, zna se predobro što derbi znači i Dinamu i Hajduku, kao i njihovim navijačima.

Ključni preduvjeti

Hoće li, dakle, Hajduk kalkulirati i na Maksimir istrčati sa “šarenom” momčadi, čuvajući najbolje igrače za četvrtak? Ili će, pak, Splićani doći u najjačem sastavu u Maksimir, kako bi možebitnim uspjehom užarili ozračje i učvrstili samopouzdanje uoči Rijeke, ali istodobno riskirajući u Maksimiru možebitne ozljede, isključenja? Dambrauskas je do subote, eto, na svojevrsnom “ringišpilu”...

Naš trener Dean Klafurić s varšavskom je Legijom 2018. godine osvojio dvostruku poljsku krunu, od tada ni jedan tamošnji klub nije ponovio taj uspjeh, a Legia je onda i zadnji put osvojila Kup. Upitali smo Klafurića što bi učinio na mjestu Dambrauskasa, te može li se povući usporednica sa situacijom koju je prije četiri godine imao u Legiji, s ovom Hajdukovom situacijom?

"Malo je sličnosti, budući da je u Poljskoj finale Kupa odigran tri kola prije kraja prvenstva. A nekoliko dana nakon tog finala, imali smo derbi s Jagiellonijom, pa je jasno da sam na obje utakmice morao, bez imalo kalkuliranja, izvesti najjači mogući sastav", prisjetio se Klafurić i nastavio:

"Ni ovako, gledajući sa strane, nije lako odgovoriti na hipotetski upit kakav bih sastav, kao Hajdukov trener, sučelio Dinamu. Stoga se, dakako, odmah želim ograditi i reći da nisam “unutra”, ne znam kako svlačionica diše, u kakvom su igrači tjelesnom i psihološkom stanju. A to su nekakvi preduvjeti za donošenje bilo kakvih odluka, posebno ovako važnih. Nije uopće prijeporno da je Hajduk u teškoj situaciji i smatram da je Rijeka u prednosti uoči tog finalnog kup-dvoboja. Hajduk, naime, ne može u Maksimiru kalkulirati u svezi rezultatskog ishoda, jer će taj rezultat usmjeriti i psihološki trenutak uoči finala Kupa. A pred Riječanima je, pak, lagana utakmica s Hrvatskim dragovoljcem, utakmica bez ikakvog pritiska i na Rujevici mogu sve misli okrenuti prema splitskom finalu Kupa, u kojem je Hajduk apsolutni favorit. Poglavito zbog domaćinstva, splitski navijači silno žele trofej, a to će stvoriti golemi pritisak na Hajdukovim igračima, dok će Riječani, s druge strane, biti rasterećeni."

image

Dean Klafurić

RANKO SUVAR Cropix

Sve je to točno, ali vratimo se subotnjem derbiju. Dakle, što biste učinili da ste Dambrauskas?

"Ne bih kalkulirao! Mišljenja sam da Hajduk u Zagrebu mora ići na pobjedu i da protiv Dinama mora igrati u najboljem sastavu. Nemaju Splićani baš nimalo prostora za kalkulaciju, baš zbog tog psihološkog trenutka uoči finala Kupa. K tome, dočekat će ih maksimalno motivirani Dinamo, u šampionskom ozračju, a Hajduk je sam po sebi najveći suparnik Plavih u Prvoj HNL i zagrebačka će momčad željeti naplatiti sva podcjenjivanja tijekom sezone. Nisu u Maksimiru prebrisali i zaboravili teze “nikad lošiji Dinamo” i slično, k tome treba znati da Plavi ove sezone još nisu pobijedili Splićane i to će sigurno pokušati učiniti u zadnjem kolu."

Rizik uvijek postoji

Prihvatili biste, dakle, rizik od ozljeda igrača uoči finala Kupa, ili, pak, dobivanja crvenih kartona?

"Gledajte, taj rizik uvijek postoji, pa igrač se može ozlijediti i na treningu dan uoči utakmice! Vjerujem da svaki igrač Hajduka želi igrati u Maksimiru, a odmorio bih eventualno neke igrače koji su baš iscrpljeni ili nisu potpuno spremni, ako takvih uopće ima u Hajdukovoj svlačionici... A u svezi možebitnih isključenja, reći ću samo kako je na treneru najveća odgovornost da se to izbjegne, trener mora kvalitetno psihološki pripremiti momčad da bude pripravna na sve situacije i možebitne provokacije."

Hajduk bi, dakle, trebao u Maksimir doći bez ikakvih kalkulacija?

"Tako je! Splićani moraju protiv Dinama igrati kao što su igrali cijelu sezonu, moraju biti usredotočeni isključivo na derbi i ne smiju u podsvijesti razmišljati o Rijeci. Cijeloga proljeća, uostalom, nisu davali previše prostora mladima igračima u toj borbi za naslov, ne vidim razlog da u subotu bude drukčije. A kalkulacije često znaju biti poput bumeranga, vrate se na najgori način i donesu neugodan rasplet", smatra Klafurić.

Čačić bi trebao ostati na klupi plavog kluba

Vruća je i tema oko Dinamova trenera. Bi li Ante Čačić trebao ostati na klupi Plavih?

"Čačić bi trebao s Dinamom krenuti u novu sezonu! Uvijek sam za to da trener dobije kontinuitet u radu, a klub poput Dinama u ovoj je sezoni imao previše trenerskih promjena. Znaju se dobro Čačićeve kvalitete, iskusan je, ovo mu je treći trenerski mandat u Maksimiru. Osvojio je naslov prvaka i ne bi ga se trebalo mijenjati, poglavito o Čačiću ne bi trebao odlučivati rezultat utakmice s Hajdukom. Općenito smatram da jedna utakmica nikad ne bi trebala odlučivati o trenerskoj sudbini, iako sam siguran da bi u slučaju Dinamove pobjede, Čačićev ostanak na Plavoj klupi bio sigurna oklada", kaže Klafurić.

Počašćen sam pozivom Shkendije, na stolu imam još klupskih ponuda...

Prošloga je tjedna Klafurić bio u Sjevernoj Makedoniji i razgovarao je sa čelnicima Shkendije, koji ga žele dovesti na trenersku poziciju...

"Bio sam počašćen tim pozivom iz Tetova, Shkendia je posljednjih desetak godina jedan od najboljih makedonskih klubova. Razgovarali smo, rekao sam svoje uvjete i sve bi se trebalo rasplesti za nekoliko dana."

Imate li na stolu još ponuda?

"Postoje neke opcije, ovih bih dana trebao razgovarati i s predstavnicima klubova iz Slovačke, Mađarske i Slovenije. Vidjet ćemo što će biti, no vjerujem da ću se uskoro vratiti na trenersku klupu", rekao je Klafurić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 14:00