Ivan Leko

 Tom Dubravec/Cropix
TRI ANALITIČARA ZA SN:

‘Hajduk još nije ispao iz utrke, jer Dinamo je bez Oršića slabiji za 30%. Ali Leko mora postati bog i batina"

Igrači nisu uopće uhvatili viziju igre koju trener želi, sustav se treba mijenjati, ističe Karačić
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. veljača 2023. 11:55

Kako iskusni treneri gledaju na Hajdukovo izdanje u Puli? Zanimljiva su razmišljanja Luke Bonačića, Branka Karačića i Ilije Lončarevića, stručnjaka koji iza sebe imaju godine vođenja momčadi kroz razne kategorije, rangove i selekcije.

Luka Bonačić vodio je Ivana Leku na njegovom igračkom početku krajem 90-ih u Hajduku.

- Da, sjećam se tih njegovih početaka. Veliki talent, ali bio je malo povučen na startu - prisjetio se Bonačić, a potom se vratio u sadašnjost s analizom Lekinih 3-5-2 u Puli.

- Ne može jedan centralni zatvarati bokove, to je preambiciozno. Ali mene nešto drugo više smeta. Leko treba biti “bog i batina”, on mora preuzeti kontrolu kod dolazaka igrača. Čuo sam da je rekao kako nije gledao ovog Marokanca. Leko je trener koji ima sve potrebne alate da bude prvi u hijerarhiji, da se sve njega pita u svezi kreiranja momčadi - rekao je iskusni strateg.

Pogubljena momčad

Može li nastaviti s trojicom u zadnjoj liniji?

- Ne može s ovim kadrom igrati 3-5-2. Posebno drugo poluvrijeme u Puli je momčad djelovala pogubljeno. Moram reći da mi nije jasna odluka VAR-a kod prvog poništenog pogotka. Prvo poluvrijeme je Hajduk imao snage, pola sata kvalitetno visoko izlazio, mogla je utakmica definitivno otići i na drugu stranu.

image
Goran Šebelić/Cropix

Međutim, svi danas igraju nogomet i Hajduk je u nastavku deklasiran igrom i rezultatom.

- Jednom sam pobijedio Špacu, a on mi je rekao “uh, kako si me to dobio”. Uzvratio sam mu “svi rade i treniraju”. Tako je i ovdje. Ovo nije Belgija, Leko mora shvatiti da je ovo kao iz pjesme “kamen, krš i maslina”. Ovo je brdo, prava šljaka i, na kraju, kada si u vučjoj jami moraš zavijati kao vuk. To bih ja mom Ivanu poručio.

Hajduk je izgubio od Istre i pritom je selekcija kadra ponovno izbila na površinu. Bila bi tema i ranije, ali nisu se gubile utakmice s Karoglanom.

- Ako je neki igrač prošao pet klubova po posudbama i probama, onda ne može biti za Hajduk. Ništa više ne bih dodao.

Sahitijevo trčanje gore-dolje

Je li Hajduk izgubio šanse za naslov prvaka ili....

- Nije, zašto bi izgubio? Dinamo me ničim nije impresionirao, s Oršićem su izgubili 30 posto ekipe. Hajduk još ima sve u svojim rukama - zaključio je Bonačić.

Branko Karačić se spremno odazvao na izazov mišljenja nakon Pule. Intrigantna tema za iskusnog trenera i bivšeg igrača Hajduka. Mislite li da je Leko prenaglio s uvođenjem sustava 3-5-2?

- Igrači još nisu uhvatili taj sustav, treba vremena. Već godinama igraju 4-3-3, 4-2-3-1 ili 4-1-4-1, što se pokazalo kao velika razlika. Malo je bilo vremena za takvu promjenu i dojma sam da će Leko morati već za sljedeću utakmicu vratiti sustav na igru s četvoricom u zadnjoj liniji - kazao je Karačić.

image

Emir Sahiti

Goran Šebelić/Cropix

Svaki trener ima svoju ideju i viziju, ali uvijek je i pitanje kadra koji ima na raspolaganju.

- Pogotovo u slučaju kada nije sudjelovao u selekciji tog igračkog kadra, jer bi tada igrači lakše uhvatili ideju. Držim da trenutno nema igrački kadar za takav sustav i bilo bi dobro za njega i Hajduk kada bi se vratio na četiri u zadnjoj liniji. Ovako je Hajduk izgubio kvalitetu koju je primjerice Melnjak imao u prethodnom sustavu. Nestao je njegov tajming dolaska iz drugog plana. Ovdje ga u 3-5-2 nismo vidjeli ni ofenzivno ni obrambeno. Slična je situacija i sa Sahitijem. Hitro krilo, ali izgubio se u tom prostoru od 100 metara, po 50 metara gore-dolje. Ova situacija ne odgovara ni Hajduku, ni Leki ni igračima, stoga je logično očekivati velike promjene.

Izgubljeni statusi

Dojam je da se izgubila iskoristivost igrača.

- Bili su u sustavu gdje je funkcionirala igra, i oni su pritom viđeni u pozitivnom smislu, ali taj status su izgubili s novim ulogama koje očito ne mogu prihvatiti.

Je li Hajduk ostao u šampionskoj utrci?

- Nažalost po Bijele, velike su šanse da su izgubili utrku. Dinamo ima širinu i kadar te veliku bodovnu prednost. Nitko nije očekivao da će Hajduk izgubiti u Puli, ali mora se priznati da Istra s trenerom Garcijom djeluje kvalitetno.

Za Hajduk nije poražavajući samo rezultat, više zabrinjava izdanje iz pulskog susreta.

- Istina, nije utakmica izgubljena s nadom da će ti se sreća negdje vratiti. Hajduk je izgledao jako skromno, da ne kažem jadno, pogubljeno. Igrači nisu uopće uhvatili viziju igre koju trener želi. Leko će se morati prilagoditi momčadi. Da je bio u selekciji, birao bi igrače prema svom sustavu, to je jasno, ali Hajduk u oba susreta na početku proljeća nije imao igru. Ni protiv Šibenika nije stvarao šanse, bez obzira na pritisak, ali protiv Istre je slika bila još jasnija.

Gušći vezni red

Kako komentirate zamjenu iz 62. minute kada su dva veznjaka, Fossati i Pukštas, ušli kod 0:2 umjesto Grgića i napadača Mlakara?

- Da je u pitanju vodstvo 2:0, shvatio bih te promjene, jer bilo je očekivano da se uđe u rizik, da se ofenzivnije djeluje. Ostaviti Mlakara i pritom uvesti Kalinića zvuči logičnije. Tako imaš veću mogućnost napada nego s istim profilom igrača. Puno je posla, ali treba imati i vremena.

Ilija Lončarević je mišljenja da sustav igre nije ključni faktor uspjeha.

- Sustav ne utječe na kvalitetu, a na treneru je da procijeni ima li kadar za igru s trojicom u zadnjoj liniji. Sjećam se da je jednom krajem 90-ih poslao predsjednik kluba svog trenera da vidi kako ja to igram s tri stopera u zadnjoj liniji. Rekao sam mu “što će ti tri stopera kada ti imaš krila”. Imao je tipične napadače koji ne mogu ponavljati bok kao što je mogao Oršić, na primjer. I s tim smo završili razgovor. Leko samo treba procijeniti može li mu Sahiti kao izrazito dobar igrač funkcionirati u ovom načinu igre, hoće li biti učinkovit kao u prethodnim sustavima. Hoće li imati gušći vezni red s rombom u sredini, s bekovima-krilima koji mogu to ponavljati - rekao je Lončarević.

Dvije godine pripremanja

Konkretno, može li Sahiti igrati desnog wing backa?

- Mislim da ne može na taj način. Može se njega staviti kao ofenzivnog veznog, ali ovdje ga ne vidim.

Ukupno, je li prikladnije igrati 4-3-3 ili 3-5-2?

- Ponavljam, sustav nema veze s rezultatom. Utakmica u Istri može biti loš dan, da se sve pogodi na strani protivnika. Ne zaboravimo i centimetre iz VAR sobe. Moglo je tako otići na drugu stranu pa bismo rekli da je sve idealno. Međutim, adaptacija svakog novog trenera traži vrijeme, trener Istre je sa slabijim kadrom igrača napravio posao jer je dobio vrijeme.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Je li Hajduk i dalje ozbiljan konkurent za naslov?

- Nije izgubljena utrka, ali ovakav Hajduk na početku sezone ne može raditi seriju. Mora napraviti veliki niz da bi iskoristio pogreške Dinama, pa zatim u direktnim sudarima hvatao zaostatak. Međutim, Dinamovi su igrači prekaljeni borci navikli na takve situacije. S druge strane Hajduk je napravio još jednu stvar, nije ušao u planiranje. Oslabili su momčad, a ništa spektakularno nije dovedeno. Barem da se klupa pojača. Uvijek postoji intencija prodaje igrača, jer je novac potreba, ali moraju se pritom angažirati i kvalitetne zamjene.

Planska reprodukcija, stari je i poznati termin Stanka Poklepovića.

- Ali to se mora pripremati dvije godine unaprijed i tu je Dinamo u prednosti. Jasno, ako ne nastavi, doći će i Dinamo u problem. Od toga se ne može pobjeći.

Je li Nikola Kalinić trebao ranije ući u Puli?

- Što se tiče zamjena, i dalje držim da Livaja i Nikola Kalinić nisu igrači koji bi mogli igrati zajedno. Teško je ukomponirati “špice” poput njih dvojice s upitnom reakcijom kod izgubljene lopte. Međutim, kada se već gubi 0:2, logika sigurno nalaže više rizika. Ali, ne bih ulazio u detalje kada već utakmicu nisam uživo gledao. Zato, dajte Leki vremena i strpljenja, to je moja poruka. Onaj tko je nestrpljiv neće napraviti posao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 16:26