Marko Livaja

 VOJKO BASIC/CROPIX
VELIKI INTERVJU ZA SN

‘Hajduk može do naslova, ali trebaju mu dva pojačanja! A da je još tu taj igrač, gdje bi im bio kraj...‘

Ne skriva zadovoljstvo pozitivnim promjenama u splitskome prvoligašu i sugerira nove poteze
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. siječanj 2022. 17:36

Mate Bilić (41) uvijek je odličan sugovornik. Odmjeren, a istovremeno konkretan, ne libi se reći ono što misli i vidi. A Hajduk u ovom trenutku vidi kao jako pozitivnu priču.

- Dobar je Hajduk, intrigira potencijal koji se skupio u svlačionici, energija koja je napravljena oko kluba. Puno je pozitivnih vibracija, a one su posljedica Hajdukove konkurentnosti. Ne mora Hajduk osvojiti trofej na kraju sezone, ali već je ovo veliki iskorak u odnosu na dosadašnje sezone.

Hajduk može čak i do dvostruke krune?

- Realno je trofej u Kupu bitno bliži nego u prvenstvu. U Kupu ga možeš osvojiti kroz samo dvije utakmice, a obje se igraju na Poljudu. Naravno da mi ne pada podcijeniti Goricu, te Osijek ili Rijeku u finalu, ali taj je put do trofeja bitno kraći i lakši od prvenstvenog. Hajduk je svakako sposoban uzeti i oba trofeja, ali konkurencija je iznimno jaka.

image

Veterani Hajduka: Srđan Andrić, Robert Jarni i Mate Bilić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Je li u prvenstvu ipak Dinamo favorit?

- Ne vidim ja to tako jer za mene favorita - nema. Rekao bih da trofej mogu uzeti četiri vodeća kluba, a svaki od njih ima svoje adute, kao i svoje slabosti. Ima ih i Dinamo.

Koji su aduti Hajduka stavimo li tu pozitivnu klimu na Poljudu na stranu?

- Svi mi pričamo o Livaji, rekao bih apsolutno zasluženo jer igra fantastično. Ima Hajduk još jako dobrih igrača, ali Livaja je priča za sebe.

Ne treba im govoriti

I Livaja će trebati podršku želi li Hajduk do naslova. Hoće li trebati i pojačanja?

- Hajduk po meni treba još dva igrača. Jedan je svakako desni bek jer Lovrencsics neće moći sam. Lovrencsics je odličan prema naprijed, ali prema nazad zna malo oscilirati jer su ga godine stisnule i katkad mora uhvatiti malo zraka. Sada ga mijenja Čolina, a on je izraziti lijevi bek. Uh, da je sada tu Juranović, gdje bi Hajduku bio kraj...

Niste rekli na kojoj još poziciji Hajduk treba pojačanje?

- Drugo nužno pojačanje je pravi - centarfor. Istinski centarfor, od 190 visine, koji zna kako se “napada” prva stativa, kako se otvara prostor suigračima, kako se zabija iz duela, skoka... Hajduk treba takvog centarfora koji će biti “mantinela” Livaji, koji će otvarati dodatni prostor kako bi Livaja bio još bolji.

Je li vi to opisujete Nikolu Kalinića?

image

Stipe Pletikosa, Mate Bilić i Ivica Šurjak

JAKOV PRKIC/CROPIX

- Nije mi to bila namjera. Hajduk stvarno treba istinskog centarfora koji će zabijati golove. Bio bih oduševljen kad bi to bio Kalinić, ali doista ne znam hoće li on doći ili neće.

Dio stručnjaka sumnjičavo gleda prema tandemu Livaja - Kalinić. Vi ste bili centarfor, kako ih vi vidite?

- Znaju me ljudi pitati mogu li Petković i Livaja u reprezentaciji igrati zajedno? Moj je odgovor da mogu jer su obojica vrsni igrači, znalci sposobni uvijek nešto napraviti s loptom u nogama. Livaja i Kalinić odgovaraju si po svim parametrima. Oni su Hajdukova škola, iskusni igrači koji su prošli sve što igrač u karijeri može proći. Njima ne treba objašnjavati tko će napasti prostor, tko će na prvu vratnicu, gdje će se postaviti u nekoj situaciji. Obojica to savršeno znaju. Pravi centarfor uvijek priželjkuje da iza sebe ima igrača kao što je Livaja. On može biti problem samo onima koji nisu dorasli takvim ulogama.

Nema baš ni u Europi puno istinskih centarfora?

- Otkad pratim nogomet uvijek su najcjenjeniji bili igrači koji zabijaju, a posebno su takvi na cijeni danas. Istina, nema puno onih rasnih, rođenih centarfora, kao što su Haaland ili Vlahović. Tog sam Vlahovića kao skaut gledao dok je bio talentirani klinac koji je obećavao. Malo je tko mogao tvrditi da će biti igrač od 100 milijuna eura, ali vidjelo se da će biti pravi igrač. Vlahović ima sve što centarfor treba imati, a sve to na visokoj razini. Hajduk treba centarfora koji će redovito zabijati, samo tako može do naslova prvaka. Manchester City je valjda jedini klub u Europi koji ne treba centarfora da bi bio prvak. No, oni zato imaju sve drugo što možeš zamisliti.

Končan sud

Je li Valdas Dambrauskas trener koji može Hajduk povući do naslova?

- Ne znam, teško je dati konačni sud u kvalitetama Dambrauskasa. U Gorici je radio dobar posao, ali zahtjevi u Gorici potpuno su drugačiji od onih koje ima Hajduk. Stoga bih rekao da će sljedećih šest mjeseci jako puno reći o kvalitetama Dambrauskasa. Krenuo je odlično, napravio puno pozitivnih stvari, dokazao je da voli igru, da ima taj pobjednički gard, što je vrlo bitno. Dambrauskas ima i veliku podršku čelnika kluba, Nikoličius mu je dugogodišnji prijatelj, poznaju se u dušu, očito puno toga nogometnoga vide na sličan način. Sve su to podaci koji mu idu u prilog, ali tek ćemo vidjeti koliko je spreman toga iznijeti na svojim leđima.

Što će biti presudno u utrci za prvaka?

- Sreća, detalji i - trener. I tko će manje podleći pritiscima i mogućoj euforiji. Do naslova se - barem iz pozicije Hajduka - može samo ako će se ići mirno, uvijek u poniznom stavu.

‘Nenad Bjelica uvijek zna što radi‘

Nećemo vas pitati tko ima najboljeg trenera u ligi, ali znamo da jako cijenite Nenada Bjelicu?

- Bjelica je dokazan trener, iskusan, zna kako se osvajaju trofeji. Bjelica uvijek zna što radi, a sve što je do sada pokazao kao trener ide u prilog tome da ga treba doživjeti kao veliki Osijekov adut. Vidjeli smo koliko je dobre stvari napravio u Dinamu, a tom je stazom nastavio i u Osijeku, tamo stvarno radi odličan posao. Očito ima dobar budžet, a posebno mi se sviđa što je igrače birao po svom profilu. Meni je kao treneru užitak gledati kako se prilagođava suparnicima i kako vodi momčad prema jasnom cilju, a njegov je cilj uvijek biti pobjednik. Čitam da mu neki spočitavaju da bi trebao igrati atraktivnije, ali s takvima se ne mogu složiti. Svi bi mi htjeli igrati jako lijepo, ali najviše od svega bi svi htjeli pobjeđivati. I tu je Nenad Bjelica iznimno jak.

Sin Marko već igra centarfora u Hajduku

Kada ćemo Matu Bilića vidjeti u ulozi samostalnog trenera?

- Ne znam, rano mi je za to pitanje. Trenutačno mi je uistinu lijepo u ulozi asistenta Josipa Šimunića u U-19 reprezentaciji. Imamo doista lijep posao odgajati mlade i talentirane igrače. Nisam još sjeo sam sa sobom da vidim što će biti za neko vrijeme. Posla i sada imam dovoljno, pogledam puno utakmica, puno skautiram mlade igrače, te sam trenerski trenutačno sasvim ispunjen.

Ispunjeni ste i kao roditelj?

- Prije godinu dana dobili smo u Luki i treće dijete. Karli je 13 godina, Marko ima 11, tako da je u kući puno dječjeg smijeha, ali i dosta obveza.

Marko, dakako, trenira u Hajduku. Trebamo li pitati koja je pozicija?

- Igra centarfora ili desno krilo, ali još je dijete, tako da nema smisla analizirati ga nešto ozbiljnije. Mene veseli da voli nogomet, da voli trenirati, a privilegiran je jer može trenirati u velikom klubu kakav je Hajduk.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 16:22