TOM DUBRAVEC/CROPIX
PONOVNO NA POLJUDU?

Hajduk na korak do velikog pojačanja! ‘Želi s Bijelima osvojiti trofej, osjeća da je ovo pravi trenutak‘

Ne dogodi li se obrat, bit će na raspolaganju Dambrauskasu već za prvu utakmicu proljetnog dijela sezone
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. prosinac 2021. 07:05

Nije gotovo, ali ide u dobrom smjeru - Hajduk je sve bliže angažmanu Nikole Kalinića! Prema posljednjim informacijama Kalinića ne treba očekivati na početku priprema 3. siječnja, ali je gotovo sigurno da će biti u kadru za susret sa Šibenikom, 29. siječnja na Šubićevcu. Ne dogodi li se veliki obrat, Kalinić će biti na raspolaganju Dambrauskasu već za prvu utakmicu proljetnog dijela sezone.

Fale trofeji

Bez obzira kada će se tijekom siječnja priključiti Bijelima, nakon 12 i pol godina vraća se Kalinić na Poljud. Vraća se u klub u kojemu je proveo početak karijere jer šest godina je Kalinić nosio dres Hajduka. Od ljeta 2009. otisnuo se u inozemstvo, prvo u Blackburn, gdje je proveo dvije sezone u Premiershipu, potom je četiri godine igrao u Dnjipru s kojim je došao do finala Europske lige, da bi upravo nakon tog ljeta 2015. preselio u Firencu. Slijedile su dvije godine u Fiorentini, a zatim godina u AC Milanu, odakle je u ljeto 2018. transferiran u Atletico Madrid. U momčadi Diega Simeonea prošao je jednogodišnju posudbu u Romi, da bi se u pandemijsko ljeto 2020. skrasio u Veroni. Ukupno je u svim navedenim transferima za Kalinića plaćeno 57,3 milijuna eura, s naglaskom da je gotovo polovicu (27,5 milijuna eura) platio Milan u prelasku iz Fiorentine. Prvo pet milijuna kroz posudbu, a zatim 22,5 milijuna otkupa ugovora.

Sve smo izbrojali kod Kalinića, ali jedan detalj nedostaje. Fale trofeji! U tom segmentu se krije i motiv povratka.

- Kalinić je željan osvojiti trofej s Hajdukom, osjeća da je ovo proljeće pravi trenutak - kazao nam je jedan od njemu bliskih ljudi.

image

Nikola Kalinić u dresu Hajduka (2008.)

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Kalinić u karijeri ima tek jedan trofej, UEFA Superkup koji je osvojio s Atleticom u kolovozu 2018. Međutim, osvajanje trofeja momčadi Diega Simeonea odgledao je s klupe na stadionu u Tallinnu za Veliku gospu te godine. I taj jedini trofej nije dovoljan da bi ostavio pečat na karijeri igrača koji je prošao tri lige Petice, igrao u velikim klubovima poput Milana, Atletica i Rome. Igrao je, dakako, i u Hajduku, dvaput je bio nadomak trofeja, ali oba puta u finalu Kupa ispriječio se Dinamo. Najbliže je s Bijelima bio osvajanju Rabuzinova Sunca u svibnju 2009. kada je s tri pogotka “torpedirao” Dinamo u pobjedi 3:0, međutim, Zagrepčani su bili spretniji kroz izvođenje jedanaesteraca. Međutim, očito je došlo vrijeme da Kalinić kroz Hajduk ostvari svoju trofejnu igračku ambiciju. Bez obzira na sve zarađeno u karijeri, uvijek ostaje i ona sportska ambicija, a u tom segmentu Kalinić osjeća prazninu koju želi popuniti trofejom s Hajdukom. Kroz Kup u trećem pokušaju ili kroz prvenstvo? Pitanje je koje može ponuditi odgovor na oba kolosijeka, ali u svakom slučaju osvajanje nekog od naslova s Bijelima temeljni je motiv povratka Kalinića.

Ugovor do ljeta 2023.

U Veroni mu je ostalo još pola sezone, već smo elaborirali činjenicu da će se vjerojatno morati oprostiti s dijelom ugovora u gradu “Rome i Julije”, ali nije sporno da će zaradom u Hajduku kompenzirati dio izgubljenog u Veroni s kojom je u kolovozu 2020. potpisao ugovor na dvije godine s plaćom od dva milijuna eura godišnje. Međutim, financije ovog puta nisu u prvom planu. Nisu pritom ni beznačajne, ali Kaliniću je trofejna ambicija u prvom planu.

image

Nikola Kalinić u dresu Hajduka (2007.)

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

S Hajdukom bi trebao potpisati ugovor na jednu i pol godinu, s tim da će se nakon šest mjeseci, odnosno, isteka prve polusezone, vidjeti kakav je nastavak suradnje, kakvi su obostrani ciljevi i motivi. Početkom siječnja, dan uoči svetkovine Tri kralja, slavi Kalinić 34. rođendan. Krajnje vrijeme za povratak kada se taj korak uistinu želi napraviti. Zimski mercato traje cijeli siječanj, a stanka u talijanskom prvenstvu završava početkom sljedećeg mjeseca. Talijani se okupljaju upravo za Tri kralja kada nastavljaju prvenstvo, ali Verona će u drugi dio gotovo sigurno bez Kalinića.

Ove sezone odigrao je devet utakmica za Tudorovu momčad u Serie A, da bi u Napulju početkom studenoga zaradio isključenje, a potom je liječio ozljedu mišića lista. Po stanju neposredno uoči Božića bit će Kalinić spreman u siječnju, ali po svemu sudeći za Hajduk. Do tada mora razriješiti svoj status u Veroni, no po svemu je odlučan u namjeri vratiti se na Poljud. A onaj tko poznaje Kalinića, taj zna da će napraviti ono što namjerava. Cilj mu je u 2022. biti dio trofejne momčadi Hajduka i nema spora da devetka Bijelih dobiva novog vlasnika. Nije slučajno ostala upražnjena i ovog ljeta, Kalinić je “pikirao” taj dres.

GDJE JE SVE IGRAO

Hajduk (Hrvatska)

Istra 1961 (Hrvatska)

Šibenik (Hrvatska)

Blackburn (Engleska)

Dnjipro (Ukrajina)

Fiorentina (Italija)

AC Milan (Italija)

Roma (Italija)

Atletico Madrid (Španjolska)

Hellas Verona (Italija)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 11:51