ANTE CIZMIC Cropix
Povijesni učinak Bijelih 

Hajduk od osamostaljenja Hrvatske nije napravio ovo što je sada! Sve je počelo Lekinim ključnim potezom

Splitski klub je pod Ivanom Lekom sezonu završio s nizom od osam utakmica bez primljenog gola
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 29. svibanj 2023. 12:41

Iako su se u Hajduku nadali većoj borbi za naslov prvaka, osvajanje Kupa i drugog mjesta ne može biti neuspjeh za splitsku momčad, pogotovo kada se zna kako je Hajduk izgledao na početku proljetnog dijela sezone kada je Ivan Leko doživio debakl na Maksimiru te poraze od Istre, Rijeke i Lokomotive. Leko je nakon toga promijenio sustav igre te više nije igrao s tri nego sa četiri obrambena igrača, a Hajduk je u završnici sezone upisao dobre rezultate.

image

Ivan Leko je vodio Hajduk do niza od osam utakmica bez primljenog gola

TOM DUBRAVEC/Cropix

Splitski klub je sezonu završio s nizom od osam utakmica bez primljenog gola. Sve je počelo pobjedom nad Varaždinom 22. travnja (2:0), nakon toga su uslijedila dva remija bez golova protiv Gorice i Dinama, pa onda niz pobjeda - Lokomotiva (3:0), Osijek (3:0), Slaven Belupo (1:0) te dvije protiv Šibenika, u Kupu (2:0) i prvenstvu (3:0).

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Leko je stabilizirao obranu koja izgleda puno bolje nego u prvom dijelu prvenstva, a ovakav niz Hajduk nikada nije imao u samostalnoj Hrvatskoj. Do sada je najduži niz bez primljenog gola za splitski klub bio sedam utakmica, a to se dogodilo dva puta - prvi put u inauguralnoj sezoni HNL-a, 1992. je Hajduk od 5. do 31. svibnja redom igrao protiv Dubrovnika, HAŠK-Građanskog, Zadra, Rijeke, Osijeka, Inkera i Varteksa te u tim utakmica upisao gol-razliku 9:0 uz sedam pobjeda i dva remija.

Drugi put se to dogodilo 2015. godine. Niz je počeo 30. kolovoza prvenstvenom pobjedom protiv Intera iz Zaprešića, a slijedila je pobjeda protiv Zagreba, remi protiv Dinama te novih pet pobjeda - u Kupu protiv Sloge iz Nove Gradiške te prvenstvene protiv Splita, Istre i Slaven Belupa.

Novi niz je trenutno zaustavljen ne brojci od osam uzastopnih utakmica bez primljenog gola. Njega su ostvarili Ivan Lučić na golu, na bekovima su uglavnom bili Niko Sigur i Dario Melnjak, a na stoperskim pozicijama su najčešće igrali Chidozie Awaziem i Toni Borevković. Je li to obrana s kojom Leko treba krenuti u sljedeću sezonu?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:32