Ivan Leko nije dobro krenuo na klupi Hajduka

 PAUN PAUNOVIC Cropix
NAJGORA OBRANA PROLJEĆA

Hajduk ovoliko utakmica koliko je izgubio u nastavku sezone, nije izgubio u cijeloj prošlog godini

Splićani su primili čak 16 pogodaka, daleko najviše od svih HNL prvoligaša ovog proljeća
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. ožujak 2023. 09:18

U sedam kola 2023. godine, plus zaostala utakmica Gorice i Varaždina, koji imaju po osam odigranih dvoboja, najbolja je zasad Rijeka s osvojenih 16 bodova. Jakirovićeva momčad nadmašila je i Dinamo za status najvećeg iznenađenja drugog dijela sezone.

Hajduk je najveće razočaranje, premda Bijeli nisu uzeli najmanje bodova. Veće rezultatsko razočaranje je Osijek, ali s obzirom na zimsku rasprodaju u Gradskom vrtu, očekivanja i nisu bila velika kao na Poljudu. Krenuli su Bijeli u nastavak sezone s golemim ambicijama, doveli su novog trenera visokog internacionalnog rejtinga, ali odmah u startu zabilježili su četiri poraza u mjesec i pol dana. Toliko su poraza, primjerice, u HNL-u zabilježili kroz kompletnu kalendarsku 2022. godinu! Uz to, Hajduk je do početka proljeća bio neporažen na Poljudu ove sezone, ali u samo četiri dvoboja na splitskom travnjaku stigla su dva neugodna i bolna poraza. Splićani su s novim trenerom osvojili tek devet bodova, šesta su momčad lige u tom segmentu na početku drugog dijela prvenstva. I to nije sve jer je još teže objasniti podatak da Splićani imaju najlošiju obranu proljeća. Primili su čak 16 pogodaka, daleko najviše od svih HNL prvoligaša ovog proljeća. Dapače, tek su klubovi s dna, Šibenik i Gorica, dotaknuli dvoznamenkasti broj zgoditaka u rubrici “primljeni”, ali s deset “inkasiranih još uvijek su puno bolji od Hajduka. Neshvatljivo, ali je činjenica s kojom se na Poljudu moraju suočiti.

Rijeka je osvojila najviše bodova, preporođena momčad s Rujevice izgubila je tek pet bodova u porazu od Belupa i remiju na gostovanju u Gradskom vrtu. Fascinantno zvuči da su Riječani više bodova uzeli u sedam utakmica proljeća, nego u cijeloj jeseni kroz 17 odigranih utakmica. Taj podatak najviše govori o strelovitom napretku Rijeke.

Dinamo je drugi po učinku, tri remija je upisala Čačićeva momčad. Modri ne briljiraju, ali zbog slabašne konkurencije sigurni su i sa skromnijim ostvarenjima u drugom dijelu. Varaždin (s utakmicom više), te Istra i Lokomotiva, zatvaraju Top 5, a Hajduk predvodi donji dio, gdje su se svi stisnuli u tri boda. Gorica i Osijek su najlošiji, tek za bod bolji Belupo i Šibenik. Zanimljivo je primijetiti da su Belupo i Gorica najneefikasnije momčadi proljeća s tri pogotka u sedam utakmica.

Koji je sukus početka proljeća u HNL-u? Jakirović je pronašao najbolji balans momčadi, Čačić drži radnu temperaturu jedine neporažene momčadi proljeća, dok Garcia, Čabraja i Kovačević rade u mirnom i rezultatima neopterećenom okruženju i shodno tome skupljaju bodove iznad očekivanja. Leko još traži smjer u kojem će krenuti u potrazi za uzrocima bolnih poraza, Zekić i Sopić se bore s pitanjem strijelca, dok Čanadi i Perković pokušavaju stabilizirati bitno oslabljene momčadi u slobodnom padu forme.

TABLICA 2023.

1. Rijeka 7 5 1 1 11:5 16

2. Dinamo 7 4 3 0 12:4 15

3. Istra 1961 7 3 2 2 6:4 11

4. Varaždin 8 3 2 3 7:9 11

5. Lokomotiva 7 3 1 3 11:8 10

6. Hajduk 7 3 0 4 12:16 9

7. Sl.Belupo 7 1 4 2 3:4 7

8. Šibenik 7 2 1 4 6:10 7

9. Osijek 7 1 3 3 4:5 6

10. Gorica 8 1 3 4 3:10 6

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 19:03