Marko Livaja

 DAMIR KRAJAC Cropix
PORAZ SPLIĆANA

Hajduk pao bez pogotka i izgubio prvu utakmicu na pripremama, pobijedila ga njegova slovenska filijala

Bijeli su porazom otvorili pripreme za novu sezonu u Sloveniji
Piše: Toni RoićObjavljeno: 03. srpanj 2024. 19:24

RADOMLJE - HAJDUK 1:0

RADOMLJE Stadion TBC. Gledatelja 50. Sudac: Jure Žagar. Pomoćnici: Kurtišič i Kužnik.

STRIJELAC: 1:0 - Štorman (39)

HAJDUK: Lučić (od 25. Silić) - Moufi, Uremović, Elez, Diallo - Pukštas, Sigur, Capan - Sahiti, Livaja, Šošić. Drugo poluvrijeme: Kalinić (od 79. Buljan) - Hrgović, Šarlija, Prpić, Melnjak - Krovinović, Skoko (od 70. Jurak) - Durdov, Kalik, Brajković - Antunović).

Trener: Gennaro Gattuso

KALCER RADOMLJE: Velić - Zukić, Korun, Dobrovoljc, Koderman - Gnjatić, Bilić - Štorman, Davidović, Gavrić - Kukovec. Još su igrali: Jelić, Kujabi, Ljutić, Žaler, Voglar, Vukasović, Stanokvić, Duraković, Moses, Cukon, Fortuna.


Poslije pobjeda nad Veležom i Posušjem, Gennaro Gattuso je doživio prvi poraz na klupi Hajduka. Bolji od splitske momčadi bio je njihov slovenski klub-partner Radomlje, koji je kao domaćin zabilježilo minimalnu pobjedu 1:0.

U prvoj provjeri na slovenskim pripremama Gattuso je Hajduka odlučio postaviti u formaciji 4-3-3, što je u neku ruku eksperimentalna taktička ideja, premda je još rano za konačne zaključke hoće li i dalje kroz pripreme na tome i inzistirati. U takvom rasporedu snaga je Marko Livaja figurirao kao centralni napadač, dok je desno počeo Sahiti, a lijevo Šošić. U centrali je, pak, Pukštas ordinirao desno, Sigur lijevo, a u sredini Capan, no već sredinom prvog poluvremena sustav se počeo pretvarati u 4-2-3-1 s Pukštasom kao polušpicom.

Pokušao je Hajduk napraviti početni pritisak i doći do vodećeg pogotka, a najbolja šansa ukazala se u 9. minuti. Fahd Moufi je dobio dobru loptu u sredini šesnaesterca i snažno opalio desnicom, ali uz blok stopera Radomlja i blagi dodir s gredom, lopta je otišla preko vrata i završila u korneru. Tražio je Gattuso stalnim povicima s klupe kontinuitet napada, ali u toj želji ostajalo je i prostora za kontranapade domaćina.

image

Roko Brajković

DAMIR KRAJAC Cropix

Tako je i Radomlje složilo dvoje dobre situacije, ali u prvoj je dobro reagirala zadnja linija Splićana, dok je u drugoj situaciji u 23. minuti Bilić možda bio i srušen u šesnaestercu Hajduka, ali sudac nije procijenio da je to dovoljno za kazneni udarac. Gattuso je kod pauze za piće sredinom prvog dijela napravio i prvu izmjenu i to na vratarskoj poziciji. Izašao je Lučić, a ušao Silić, ali očito je to bilo planirano da bi sva četiri vratara dobila minutažu od pola poluvremena.

Hajduk je do svoje nove prilike došao u 35. minuti. Najprije je udarac Šošića završio u bloku domaćih blizu gol-linije, da bi nakon kornera s vrha šesnaesterca odapeo i Sahiti, ali zamalo pokraj okvira. S tim udarcem nekako je i stao Hajdukov pritisak, a do daha su došli domaći, što su naplatili i vodećim pogotkom u 39. minuti. Nakon ubačaja s lijeve strane lopta je nakon odbijanca došla do Roka Štormana, koji je ostao sam na desetak metara i ljevicom usmjerio loptu u mrežu, neobranjivo za Silića. U posljednjem napadu prvog dijela i Gavrić je bio u šansi za Radomlje, ali vratar Splićana nije se dao iznenaditi, pa je na odmoru bilo 1:0 za Slovence.

image

Gennaro Gattuso

DAMIR KRAJAC Cropix

Na početku drugog poluvremena novih 11 igrača za Hajduk, ali ovaj put u rasporedu 4-2-3-1. Tražio se opet i pritisak, te barem izjednačenje, ali u 60. minuti novu dobru priliku imalo je Radomlje. Nakon dobre kombinacije Bilić se našao u prilici za udarac s kojih 14 metara, pucao je snažno, ali zamalo iznad grede sada vratara Lovre Kalinića.

U 65. minuti Hajduk je bio na koji centimetar od toliko željenog gola, ali poslije kornera s lijeve strane Anthony Kalik je glavom loptu usmjerio u gredu, a odbijenu loptu domaći su očistili iz šesnaesterca. Nakon solo prodora Brajkovića po lijevoj strani u 74. minuti, opet je Kalik u dobroj poziciji za poentiranje, ali ovoga puta je udarcem nogom s kojih 12 metara zamalo prebacio okvir. Još jedan peh za Australca, koji se srčano bori za ostanak u klubu, ali nikako da oduševi navijače i nekim pogotkom u bijelom dresu.

Ušao je pred kraj i četvrti splitski vratar Buljan, a Melnjak se u 83. minuti priključio napadu i dobro opalio, ali opet zamalo preko grede. Realizacija je izdala Hajduk u ovoj utakmici, a Malenšek im je u 86. minuti zamalo i drugu loptu smjestio u mrežu.

image

Bruno Durdov

DAMIR KRAJAC Cropix

U 89. minuti konačno se zatresla i mreža Radomlja, ali pogodak Prpića glavom nakon kornera sudac Žagar je poništio jer je vidio prekršaj nekog gostujućeg igrača u napadu. Splićani su se čudili i protestirali, ali sudac je ostao pri svome i to je bio kraj nade da će Hajduk barem izbjeći poraz u utakmici u kojoj je dominirao u posjedu, ali nije pronašao način za postići pogodak. Gattuso je ukupno koristio 25 igrača, a na klupi su ostali Skelin, Kavelj, Ćubelić i Đolonga, dok je Trajkovski doživio ozljedu lista i pitanje je kada će se vratiti u kadar. Navodi to i na pomisao da bi Hajduk što hitnije trebao dovesti napadača kao neki zaključak nakon treće provjere ovoga ljeta protiv slovenskog prvoligaša Radomlja...

image

Ivan Bilić

DAMIR KRAJAC Cropix

Linker
03. srpanj 2024 19:45