ZELJKO HAJDINJAK Cropix
U SJENI MUNDIJALA

Hajduk počeo pripreme za nastavak sezone i napad na naslov, na prvo okupljanje stigao i trojac operiranih

Nikola Kalinić trebao bi biti spreman zaigrati i protiv Schalkea na Poljudu 16. prosinca
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 15:18

Nogometaši Hajduka pod vodstvom Mislava Karoglana započeli su u ponedjeljak ujutro s treninzima u okviru priprema za nastavak sezone. Prvi dio priprema Bijeli će odraditi u Splitu, a na ponovno okupljanju bilo je prisutno 29 igrača (bez reprezentativca Livaje), od kojih su 25-orica prostupila treningu. Među njima i dva nova lica u odnosu na jesensku polusezonu. Prvi je bivši vratar Istre Ivan Lučić, a drugi povratnik sa posudbe iz Varaždina, Ivan Čubelić. Na prvoj prozivci Karoglan je radio sa sljedećim kadrom:

- Karlo Sentić, Ivan Lučić, Danijel Subašić (vratari) Dario Melnjak, Toni Borevković, Chidozie Awaziem, Dino Mikanović, Kristian Dimitrov, Stefan Simić, Dominik Prpić, Gergo Lovrenscics, David Čolina, Lukas Grgić, Marco Fossati, Filip Krovinović, Rokas Pukštas, Ivan Ćubelić, Ivan Krolo, Stipe Biuk, Josip Vuković, Jani Atanasov, Samuel Eduok, Emir Sahiti, Jan Mlakar i Ivan Šarić.

Na prvo okupljanje stigao je i kvartet ozljeđenih. Kapetan Lovre Kalinić, Josip Elez i Anthony Kalik su tijekom prvenstvene stanke podvrgnuti operativnim zahvatima, a treba se priviknuti na činjenicu da ćemo vratara Kalinića i Eleza dugo čekati na povratak. Kapetana praktički tek sljedeće sezone, a Eleza, kako smo već rekli, u najboljem slučaju krajem veljače, iako se ne treba začuditi potraje li oporavak i mjesec dana duže nakon neugodne operacije kuka. Kalik je operirao trbušni zid i pripremno razdoblje za 25-ogodišnjeg Australca trebalo bi početi u siječnju. Četvrti ozljeđeni koji danas nije trenirao jest Nikola Kalinić, ali 34-ogodišnji centarfor trebao bi biti spreman zaigrati i protiv Schalkea na Poljudu 16. prosinca u prvoj test utakmici neobičnih priprema za proljeće započetih na startu prosinca.

Dvoboj sa Schalkeom nije jedini, jer već je najavljeno da će Hajduk biti zadnji test Auxerreu prije njihovog povratka u konkurenciju Ligue 1. Dva prijateljska ogleda već su planirana, a bit će još utakmica s obzirom da hajdukovci drugi dio priprema imaju odraditi u siječnju u Istri.

Što su glavni zadaci na početku priprema? Još uvijek čekamo potvrdu trenera ili imenovanje novog stručnjaka. Split danima "bruji" o Ivanu Leki sa glavom rečenicom "predsjednik je proanaš kapitalca". Međutim, sve zasada ostaje na kuloarskim pričama, Karoglan je taj koji je nastavio voditi treninge. Momčad će do utakmice sa njemačkim bundesligašem raditi na Poljudu, imat će 10-ak dana mira, imat će vrijeme za povratak treningu i lagano uigravanje. Jer Hajduk je ostao bez standardnogf stopera Eleza, morat će pronaći struka Bijelih novo rješenje na toj poziciji.

Pritom se logično očekuje i rješavanje statusa Simića i Dimitrova, dvoijice iskusnih stopera kojima ugovori ističu na kraju sezone. Još ima igrača kojima ugovor završava u lipnju sljedeće godine (Lovrencsics, Atanasov), međutim stoperi su najvažniji. Jer, Karoglan u ovom trenutku mora uigrati obranu koaj je ostala bez dvojice stupova, glavnih igrača. Bez vratara Kalinića kojeg je uspješno u dva posljednja tjedna polusezone zamijenio Sentić, te prvog stopera. Awaziema se drži standardnim stoperom, međutim i Nigerijac je posuđeni igrač, treba dobro odvagnuti u procjen njegova statusa. Jer, uvijek je isto pitanje, treba li ulagati u igrača koji ne ostaje u klubu ili minutažu povjeriti talentiraom Prpiću?

Jasno, postoji i opcija novih angažmana kao što je slučaj sa Patrick Pfeifferom kojeg su njemački mediji već preselili na Poljud iz bundesligaškog drugoligaša Darmstadta. Ima posla na Poljudu, a trenera nismo puno ni spominjali premda navijači toliko o novom strategu debatiraju. I kada su Vatreni u "žiži" Hajduk nije ništa manje zanimljiv. Dapače, očito će biti sve zanimljiviji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 15:59