Ivan Jurić

 Italy Photo Press/zuma Press/profimedia
Robert Šola
VRAĆA SE DIJETE KLUBA?

Hajduk pronašao novog trenera! Jurić prihvatio poziv, čeka se dogovor oko financija

Bilo je gotovo nemoguće zamisliti da će Ivan Jurić doći na Poljud, ali nemoguća misija na korak je do ostvarenja
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. lipanj 2024. 12:01

Nikola Kalinić je pronašao trenera - Ivana Jurića! Vijest koja je na prvu zvučala kao "nemoguća misija", na koncu se pokazala istinitom. Kalinić je odabrao Jurića, koji je prihvatio njegov poziv i sad je na Hajduku da se dogovori s trenerom koji je godinama radio sjajan posao u Italiji. Jurićevi zahtjevi po pitanju financija nisu astronomski, a i jasno je da Hajduk treba napraviti baš sve što može kako bi doveo Jurića.

Lukša Jakobušić je na početku svog mandata krenuo po Jurića, koji je tada bio trener Verone. Kažu nam da mu je Jakobušić stavio na stol ugovor s ponudom da ima isti novac kakav je imao u Italiji. Međutim, Jurić ga je odbio, ne zbog novca, nego zbog toga što se želio trenerski razvijati u Italiji.

Kalinić je u samo nekoliko dana svog mandata uspio nagovoriti trenera Jurićevog kalibra da dođe u Hajduk

Jurić je potom u ljeti 2021. preuzeo Torino, u kojem je odradio tri pune sezone, da bi sam prelomio kako više ne želi ostati jer klub nije spreman slijediti njegovu ambiciju.

Stoga je bilo skoro pa nemoguće zamisliti da bi Jurić došao na Poljud, jer Hajduk je po mnogim stvarima daleko iza Torina. S druge strane, Jurić je Hajdukovo dijete i vjerojatno je emocija odigrala važnu ulogu u cijeloj priči.

image
GABRIELE MARICCHIOLO Nurphoto Via Afp

S druge strane svaka čast Nikoli Kaliniću koji je uspio u samo nekoliko dana svog mandata nagovoriti trenera Jurićevog kalibra da dođe u Hajduk. Znamo da je razgovarao s Gattusom i Sousom, a Juriću se vjerojatno obratio pomalo iz očaja, jer tko bi računao da će se Jurić htjeti vratiti na Poljud? Međutim, Jurić mu je očito rekao - da.

Što znači Jurićev dolazak na Poljud? Potpuni zaokret u radu, jer Jurić je trener koji sve zasniva na fanatičnom radu. I kod njega ne postoji prostor za kompromis. Svi smo vidjeli snimke koje su otkrivale kako se potukao s direktorom Torina nakon što mu ovaj nije želio dovesti dogovorene igrače. Nikola Vlašić bio je među njima.

Populističke priče o "sjajnim dečkima i karakterima koji ginu za Hajduk" s Jurićem će postati stvar prošlosti

Igrači Torina dobro su znali da moraju ispuniti baš sve Jurićeve zahtjeve kako bi mogli istrčati na utakmici. Jurićevi su treninzi dugi, naporni ali i vrlo sadržajni i igrači željni rada i napretka bili su oduševljeni raditi na takav način. Oni koji nisu bili spremni raditi - ne bi igrali.

Populističke priče o "sjajnim dečkima i karakterima koji ginu za Hajduk" s Jurićem će postati stvar prošlosti. Prošla je sezona pregršt toga razotkrila, a na koncu je istinu "zakucao" sam Nikola Kalinić koji je javno priznao da je u svlačionici bilo previše nediscipline.

Kalinić je stoga tražio i pronašao trenera koji će znanjem i autoritetom, čvrsto sljedeći postulate današnjeg nogometa, pročistiti svlačionicu te je napraviti konkurentnom za ono što navijači i dioničari Hajduka traže. Jurić to neupitno zna i može napraviti.

Jurić je i veliki prijatelj Igora Tudora i Ivana Leke. Znamo da Tudor (u drugom mandatu) i Leko nisu uspjeli podići Hajduk na željenu razinu. Može li Jurić to promijeniti?

Kako god, Hajduk je na potezu...

Linker
07. lipanj 2024 12:13