VOJKO BAŠIĆ/Cropix
NOVA OPREMA

Hajduk se nakon 11 godina okreće Nijemcima: Bijeli stižu u društvo Reala i Juventusa

Splitski klub okrenuo se jednom od najjačih svjetskih proizvođača opreme Adidasu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. svibanj 2024. 09:15

Sve je spremno, nova sezona donosi i novog tehničkog sponzora. Donosi nove dresove, s oznakom novog proizvođača. U subotu u dvoboju s Lokomotivom posljednji put će hajdukovci igrati u Macronu, nakon jedanaest godina s talijanskim tehničkim sponzorom od nove sezone Hajduk će nositi Adidas, a službena objava novog tehničkog sponzora bit će na Skupštini kluba 6. lipnja.

Talijanski Macron na Poljud je stigao u ljeto 2013. godine nakon što je deset godina Hajduk nosio Umbro. Posljednje produljenje s Macronom obavljeno je u ožujku 2020. godine kad je potpisana obveza do ljeta 2024. godine.

- Iznimna nam je čast što možemo svečano objaviti produženje ugovora s našim tehničkim sponzorom Macronom na još tri godine, a koji će potpisom ovog novog ugovora biti uz nas duže od jednog desetljeća što ga čini jednim od najdugovječnijih sponzora i partnera kluba. Sama ta činjenica dovoljno govori o tome koliko smo zadovoljni dosadašnjom suradnjom. Naravno da smo imali i ponude brojnih drugih sportskih brendova, ali Macron je kao i do sada ponudio najbolje uvjete i vjerujemo kako ćemo opet imati jedinstveni dres i sportsku opremu, prepoznatljivu ne samo u našem okruženju, nego i diljem Europe i svijeta - kazao je tom prigodom ondašnji predsjednik Uprave Hajduka, Marin Brbić.

image
Joško Ponoš/Cropix

Takvo je bilo raspoloženje kad su se Bijeli priklonili Macronu, što se tada držalo velikim iznenađenjem. Tim više što se često Hajduk povezivalo s Nikeom u trenutku kad je isticao ugovor s Umbrom. U “igri” je tada bilo još nekoliko brendova, ali naposljetku se Macron pokazao kao najbolji poslovni partner. Uostalom, da je drukčije ne bi Hajduk čak jedanaest godina bio pod okriljem talijanskog tehničkog sponzora.

Ovog puta Hajduk se nije priklonio istoj strategiji, okrenuo se jednom od najjačih svjetskih proizvođača opreme. Dinamo ide iz Adidasa, a Hajduk ulazi u Adidas, stiže u društvo Real Madrida, Manchester Uniteda, Juventusa, Milana, Bayerna....

Adidas novi sponzor

Da će Adidas biti novi tehnički sponzor razvidno je već mjesecima. Jasni su bili i “signali”. Kadeti Bijelih krajem ožujka otišli su na Adidas Generation Cup na Floridu, a Hajdukovi fan shopovi već dva mjeseca žive u diskontnoj rasprodaji posljednjih primjeraka dresova i sportske opreme koja u subotu u Kranjčevićevoj doživljava zadnju epizodu. Sjajna prigoda za kolekcionare u oproštaju s aktualnim izdanjem sve tri garniture.

Zanimljivo je da Hajduk dosad nikada nije imao Adidas za tehničkog sponzora, ali dvije utakmice su Bijeli odigrali u dresovima s “tri crte”. U trenutku kad nisu imali riješenog sponzora za sezonu, u kolovozu 1999. protiv Dudelangea u kvalifikacijama za Kup UEFA, odigrali su dva susreta s Adidasom. Kupili su dvije garniture kao privremeno rješenje i potom se okrenuli svom sponzoru. Da, nakon 25 godina Adidas dolazi na velika vrata!

Bijeli prodali gotovo 50.000 dresova u dvije godine

Koliko je tržišno zanimljiv Hajdukov dres jasno govori i podatak da je Hajduk u dvije posljednje sezone prodao 48.380 dresova. Fascinantno u odnosu na ostale hrvatske klubove. Neusporedivo!

Rast je počeo s niskih osnova. Niskih iz današnje perspektive, jasno. Hajduk je u 2020. imao 5309 prodanih dresova, godinu poslije je stigao do 12.523 primjerka, dok je u 2022. prešao na višu razinu sa 20.340 prodanih dresova. U prošloj godini dosegnut je rekord od 28.400 prodanih dresova, čime je prihod od prodaje prešao 2 milijuna eura. U posljednje četiri godine prodaja dresova porasla je pet i pol puta! ̈Razvidno je pritom da se od novog tehničkog sponzora sigurno očekuje i povećanje brojki. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 09:15