Mindaugas Nikoličius. Lukša Jakobušić i Ivan Leko

 VOJKO BASIC Cropix
KREĆE ‘NAPAD NA EUROPU‘

Hajduk se pojačava odmah, a dva igrača odlaze! Pala velika najava, direktor odgovorio na Lekinu želju

Sportski direktor Bjelih u razgovoru za SN otvoreno progovara o stvaranju nove, jake momčadi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. siječanj 2023. 18:27

Mindaugas Nikoličius odlučio se na razgovor sa tercetom medijskih predstavnika u Novigradu. Hajduk je realizirao nekoliko bitnih transfera, doveo je novog trenera koji je jasno poručio "treba nam četiri-pet pojačanja". Rekao je to Leko nakon drugog test susreta sa MOL Fehervarom sredinom ovog tjedna, ali Nikoličius je ostao smiren.

- Nemir je bio pred dvije godine na pripremama u Postirama, ali sad sam miran- ustvrdio je Nikoličius na početku razgovora.

Pričali smo na hrvatskom, kroz dvije godine u Hajduku napredovao je Nikoličius u govornom izričaju. Ali, druga je tema progresa puno bitnija. Kako napreduje proces dovođenja pojačanja?

- Situacija je takva kao što sam rekao prilikom predstavljanja trenera, angažman igrača je proces koji nikada ne staje. Treba se prilagoditi treneru i vidjet što je na raspolaganju. Pritom trebamo uzeti u obzir da je zimski rok specifičan – kazao je Nikoličius i nastavio analizirati stanje na tržištu.

- Igrači su pod ugovorima, imaju odštetu, malo je slobodnih na tržištu. Komplicirano je, ali s jedne strane u Hrvatskoj imamo prednost. Do 31. siječnja završava mercato u mnogim europskim zemljama, međutim u HNL-u traje do 14. veljače. Imamo dva tjedna "viška" za one koji još nisu našli klub. Jasno, želimo dovesti igrače što prije. One koji nam nedostaju za optimalni sustav, jer fale nam još neke pozicije. Trebamo jako oprezno pristupiti, nema puno prostora za pogrešku.

image

Mindaugas Nikoličius

VOJKO BASIC Cropix

Objasnio je Nikoličius kakv se profil igrača traži.

- Trebaju nam igrači koji se mogu dobro uklopiti u momčad i imati karekterstike bitne za ovaj Hajduk. Jasno, trebamo pogoditi mentalitet, dovesti igrače koji mogu igrati presing cijelu utakmicu. Puno je karakteristika gdje igrači trebaju odgovarati klubu i momčadi, nije lako realizirati pravo pojačanje. Ali, uspjet ćemo. Jasno, uz malo strpljenja.

Kada se mogu očekivati pojačanja?

- Ne može se precizirati, Vidjet ćemo, imamo mjesec dana na raspolaganju. Hoćemo li ove zime dovesti jednog ili četiri igrača, to ćemo vidjeti. Postoji plan koji se radi dugoročno. Imamo viziju kako bi momčad trebala izgledati na ljeto. Želimo jaki Hajduk u europskim utakmicama, ne bježimo od toga.

Nikoličius je jasan. Hajduk će se pojačati ove zime, ali konačni cilj je napraviti momčad koja će još ozbiljnije "napasti" Europu.

- Imamo osam mjeseci za pripremu kako izboriti Europu. Imamo cijelo proljeće i ljeto da se uigramo za europski nastup. To je jedna ideja na čijoj realizaciji radimo svaki dan i nadam se da ćemo naći prave igrače. Imamo jako dobru momčad, ali uvijek možemo biti bolji.

Na kojim pozicijama se traže pojačanja? Obrana i vezni red ?

- Trener treba vidjeti ukupni kadar kojeg posjedujemo. Nakon trening kampa u Istri, na treneru je procjena tko će izboriti minutažu. I opet možemo reagiratiđ, jer imamo dovoljno vremena. Planiramo pojačanja za zimu i ljetni prijelazni rok da bi što spremniji dočekali europske kvalifikacije – naglasio je Nikoličius.

O pojačanjima se najviše razgovara u hajdučkom puku, ali na pripremama je i puno mladih igrača iz generacija od 2004. do 2007. Kakav je status Pukštasa, Prpića i ostalih?

- Na treneru je procjena, ali veseli nas što nakon Biuka i Ljubičića opet dolaze mlade nade u momčad. Svi želimo da igraju, jasno. Za početak mogu reći da se Pukštas i Prpić više ne vraćaju u juniore. Priključili smo šest bivših juniora, vratili i Čubelića sa posudbe iz Varaždina. Na njima je da se dokažu treneru.

Još se za kraj Nikoličius zahvalio domaćinima u Istri.

- Zahvala Zelenoj laguni u Poreču što su nam pružili gostoprimstvo na terenima, te dakako našim hotelijeru i ljubaznom osoblju Maestrala.

Hoćete li i dogodine doći u Istru na pripreme?

- Treba doživjeti dogodine – poručio je ozbiljni Nikoličikus uz rijetki osmjeh i dodao:

- Uvijek je spremna ona izjava "želimo vam puno sreće u daljnjem radu". Sjećam se utakmice Kupa u Biogradu, na poluvremenu sam već vidio kako se u izjavu upisuje i moje ime.

Takav je život, pun dokazivanja, a kod Nikoličiusa ove zime, kao i svakog mercata, potvrđivanje dolazi kroz pojačanja Hajduka.

image
VOJKO BASIC Cropix

ATANASOV U TRANSFER, EDUOK "OUT"

Nekoliko je zanimljivih igrača u aktualnom kadru kojima ističe ugovor na kraju sezone. Jani Atanasov, 23-ogodišnji povremeni reprezentativac Sjeverne Makedonije, svakako je najzanimljivije ime na popisu, tim više što nije s momčadi na pripremama u Istri.

- Tražimo rješenje, pregovaramo. Imamo ponuda za Atanasova, vjerujem da ćemo to brzo riješiti – kazao je Nikoličius.

Drugi je Samuel Eduok, Nigerijac koji je već dugo vremena izvan svih kombinacija. Zaboravljen od svih, potpuno na margini, praktički još od ljeta 2020. kada je preselio na posudbu u Konyaspor. Ove sezone nema nastupa u HNL-u, a prošle je zadnji put zaigrao u rujnu 2021. u prvenstvenoj utakmici za Bijele. Jasno, ni Eduok nije na pripremama.

- Za Eduoka je bilo nekih upita, ali nije posao išao prema realizaciji. Riješit ćemo njegov status.

Hoće li Eduok ostati u Hajduku do kraja ugovora ako se ne pronađe rješenje ove zime?

- Ne planiramo da Eduok bude u Hajduku na proljeće – ustvrdio je sportski direktor Bijelih.

Za razliku od Eduoka i Atanasova, stoper Simić i desni bočni Lovrencsics došli su s momčadi na pripreme, očito je da ih Hajduk treba, ali moraju riješiti svoj status.

- Simić i Lovrencsics su s nama, pričamo s njima i vidjet ćemo što i kako dalje.

Dakle, obojica ulaze u kategoriju igrača za koje je Hajduk već odavno zauzeo stav koji je ponovio predsjednik Jakobušić prilikom dolaska Ivana Leke za trenera Bijelih. Klupski stav je isti već dvije godine.

- Svi igrači kojima ističe ugovor moraju do kraja prijelaznog roka riješiti svoj status, u protivnom neće igrati – ponovio je Jakobušić prije tjedan i pol dana.

Jasno, u tu kategoriju ne ulaze Subašić i Nikola Kalinić, ali Simić i Lovrencsics moraju riješiti svoj status. Produljenjem ugovora ili realizacijom transfera, očito nema trećeg puta. Ugovor na kraju sezone ističe i Marcu Fossati za kojeg Hajduka ima opciju produljenja na još jednu godinu.

- U pitanju su ugovorne stvari, pratit ćemo razvoj situacije – zagonetno je oko statusa Fossatija odgovorio Nikoličius.

VUŠKOVIĆ 16 PLUS JEDAN DAN

Luki Vuškoviću nudi se jedinstvena prigoda postati najmlađi igrač HNL-a. Naime, 24. veljače napunit ćew 16 godina, a dan kasnije igra se derbi na Maksimiru. Sa 16t godina i jednim danom teško bi netko prestigao Vuškovića u povijesnim knjigama, jer igrač u HNL-u dobiva pravo nastupa sa 16 godina. Hoće li Hajduk zadržati Vuškovića ove zime i planira li se njegov nastup u Makskimiru? Makar na nekoliko minuta za povijes.

- Nismo o tome pričali o tome, trener odlučuje tko će igrati. O rekordima ne razmišljamo.

Puno je polemika u navijačkim krugovima oko pitanja prodaje Biuka i Ljubičića. Dva "dragulja" otišla su za milijune, ali uvijek ostaje pitanje je li se moglo više, jesu li trebali ostati u Hajduku......

- Jako sam zadovoljan, to je dobra stvar za klub i za njih. Sa strane nogometa i financija. Igrači su također jako zadovoljni. Morate znati, mi ništa ne radimo na silu. Svi želimo što duže zadržati igrače u klubu. Za Biuka smo odbili puno ponuda.

Kakav je status igrača na posudbi, Awaziema i Borevkovića?

- Igrači na posudbi se bore za svoj status. S jedne strane trener jako dobro poznaje Hajduk, puno je utakmica gledao, ali ipak treba znati da se igrači najbolje upoznaju kroz trening kamp. Na licu mjesta. Što se tiče igrača na posudbi, osigurali smo se, imamo pravo otkupa za oba igrača.

Je li otkupna klauzula Awaziema dva milijuna eura?

- Ne bih o novcima. Mogu reći da je zasada ostavio dobar dojam.

Mislio sam da će se Bruno Marić ispričati Karoglanu, ali nije

Boravio je Nikoličius na seminaru sudaca u Medulinu, pritom je od Brune Marića očekivao ispriku za riječi upućene tadašnjem treneru Bijelih Mislavu Karoglanu još sredinom studenoga.

- Nije se dogodila isprika, a mislili smo da će se ispričati našem treneru Karoglanu. Ne, nismo bili u kontaktu.

Zamolio je pritom šef sudaca mjesec dana šutnje.

- Pratit ćemo situaciju, ali mi nećemo šutjeti. Ako bude potrebno, oglasit ćemo se.

Podsjetimo, Karoglan je u studenome, poslije utakmice sa Slavenom Belupom u Koprivnici, dao izjavu:

"Ovo me tendenciozno suđenje podsjetilo na doba Jugoslavije."

Nije trebalo dugo da Bruno Marić odgovori...

"On nema pojma kako se sudilo u Jugoslaviji. To samo govori o njemu. Nije mu bilo suđenje kao u Jugoslaviji kad je sudac donio odluku u njegovu korist protiv Varaždina. To je licemjerstvo, huškanje i populistička izjava. Ali, neće mu to uspjeti, nisu ljudi glupi. Bilo bi mu pametnije da je poslije utakmice uzeo savjet od Slavenovog trenera Zorana Zekića. Mi nismo kao suci u bivšoj državi."

Marić je od strane Hrvatskog nogometnog saveza zbog te izjave prijavljen Disciplinskoj komisiji zbog javnih komentara koji krše odredbe navedenog Kodeksa te izlaze izvan djelokruga sudaca, suđenja i rada Komisije nogometnih sudaca, a potom je i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 7.000 kuna temeljem članka 84. Disciplinskog pravilnika HNS-a, zbog povrede odredbi HNS-ovog Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika. Ispriku, eto, nije uputio... (jr)

Treća utakmica s Celjem

Nakon što je slovenski prvoligaš Celje odigrao 120 minuta kontra Dinama u četvrtak poslijepodne, u subotu će Hajduk zaigrati protiv trećeplasirane momčadi Dežele. Prvenstvo u Sloveniji nastavlja se 11. veljače, tri tjedna nakon starta HNL-a. Hajduku je Celje pretposljednja provjera, zadnju utakmicu na pripremama Bijeli imaju u nedjelju sa Slovackim, stoga se očekuje da će trener Leko kombinirati minutažu kroz dva zadnja pripremna susreta. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. travanj 2024 19:20