VOJKO BASIC Cropix
GATTUSOV ZADATAK

Hajduk stvara igrače za prodaju, jasno je tko će im u svim kombinacijama biti prioritet

Na Poljudu se traži nova energija za svježi kapital
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. rujan 2024. 12:46

Mercato je zaključen, osim posuđenog Biuka u završnici Hajduk nije dobio pojačanja i jasno je da se Gennaro Gattuso mora okrenuti postojećem kadru u kojem je čak 14 igrača od 2003. godišta i mlađih. Mora se okrenuti stvaranju igrača za prodaju do kraja sezone.

Ivica Olić protiv Farskih otoka komponirao je obranu s tri igrača ponikla u Hajduku od kojih su dvojica još uvijek u bijelom dresu, ali i Luka Vušković je doduše samo formalno igrač Hajduka na posudbi u belgijskom Westerlou. Da je kojim slučajem Sigur ostao vjeran Kockastima, mogla je i kompletna zadnja linija biti s hajdučkim potpisom. Ovako je Hrgović zaigrao na desnom beku, Vušković i Prpić na stoperskim pozicijama dok je Osječanin Bukvić dobio neuobičajenu ulogu lijevog beka.

Pukštas i Sigur za 12 milijuna eura

Rokas Pukštas nije samo najskuplji među mladima već je trenutno najcjenjeniji igrač kompletnog Hajduka s osam milijuna eura na Transfermarktu. U kategoriji mladih igrača Sigur je drugoplasirani s četiri milijuna, a potom slijedi Madžid Šošić s jednim milijunom eura. Ali s obzirom da je posljednja valorizacija izvršena početkom srpnja, jasno je da će u sljedećoj cijena rasti i Siguru koji je ušao u A reprezentaciju Kanade, prvotimcima Hrgoviću (300.000) i Prpiću (850.000) dok bi na popis morao biti uvršten i Durdov. (jr)

Izbornik mini Vatrenih prepoznao je kvalitetu koja stiže s Poljuda, jer Prpić i Hrgović imali su tijekom kolovoza uloge standardnih prvotimaca. Mladi Amerikanac Pukštas također, a Durdov je protiv Osijeka premijerno zaigrao u prvoj postavi. Sigur se neposredno prije stanke vratio nakon ozljede, dok je Antunović postao pričuvna opcija za poziciju “devetke”.

Skroman prostor u napadu

Rezultat će nesporno diktirati uloge ove jeseni, a pritom je jasno da će Pukštas (20) u svakoj kombinaciji ostati klupski prioritet u segmentu razvoja. Uz njega i Sigur (21) kao reprezentativac Kanade s tim da treba vidjeti gdje će Gattuso koristiti igrača koji može zaigrati na desnom beku, ali i zadnjem veznom što se do sada pokazalo kao njegova najbolja pozicija. O ulozi Sigura ovisit će ponajviše i minutaža Hrgovića (20) koji se tijekom kolovoza afirmirao kao novo rješenje na desnom beku.

Ljevak odličnog centaršuta primarno se iskazao kao odličan asistent, a upravo mu ofenzivni segment pruža prednost u odnosu na Sigura. Prpić (20) je u kontinuitetu mijenjao Šarliju, razvidno je da će ove jeseni i dalje imati šansu u seriji nastupa. Durdov (16) je najmlađi što ne znači da će imati i najmanje prigoda. Dapače, jer igrač koji tek u prosincu puni 17 godina dobio je šansu u šest utakmica, dva prvenstvena i četiri europska dvoboja. Stasiti centarfor Antunović ima ukupno četiri nastupa uz skromnih 27 minuta. Jasno je da će uz Livaju i Trajkovskog biti skroman prostor, ali minutaža će se sigurno ukazivati i za 20-godišnjeg stasitog napadača.

image

Niko Sigur

DAMIR KRAJAC Cropix

Hajduk je ovog ljeta prodao samo Sahitija. Plan je bio unovčiti Pukštasa za veliku svotu, međutim ostao je Amerikanac na Poljudu. U sljedeća dva mercata Pukštas će ponovno biti među najtraženijim hajdukovcima na tržištu, jer još uvijek drži najveću cijenu. Ali, neće biti i jedini ukoliko se nekome od preostale petorice mladih pruži šansa u kontinuitetu.

S obzirom na kadar kojeg posjeduju, svježi kapital u milijunskom iznosu Bijeli mogu ove sezone tražiti isključivo iz svog mladog potencijala. Prošle sezonu punu afirmaciju doživio je Pukštas, uz njega i Sigur, a dijelom i Prpić u finišu prvenstva, a kako je počela nova sezona, očito je da na veliku scenu dolaze nova lica predvođena Hrgovićem, Durdovom i Antunovićem od kojih svaki ima svoje specifičnosti za tržišnu utrku.

Imat će prigodu

I to nije sve, jer osim šestorice mladih koji su sezonu otvorili uglavnom s bitnom minutažom u kadru su ostala i devetorica koji će također tražiti šansu koju do sada nisu dobili. Vratar Buljan (20), stoper Skelin (17), bočni igrači Đolonga (20) i Hodak (18), zadnji vezni Jurak (19), ofenzivci u sredini Skoko (18) i nešto stariji Šošić (22), rođen 2002. godine, te krilni napadač Brajković (19) ostali su bez ijedne minute na startu sezone premda su često znali sjediti na klupi.

Samo je Capan (20) upisao tri nastupa, međutim u posljednjih mjesec dana, od uzvrata na Farskim otocima, bilježi tek 12 minuta u HNL-u. Do sada Gattuso nije devetoricu vidio u izboru za HNL dvoboje, ali činjenica je da nisu otišli na posudbu što znači da će imati prigodu. Koliko će tu šansu iskoristiti, ovisit će o njima, ali ponajviše o rezultatu.

U-21 hajdukovci kod Gennara Gattusa

Rokas Pukštas (20)

- 9 nastupa, 753 minute

Dominik Prpić (20)

- 7 nastupa, 417 minuta

Bruno Durdov (16)

- 6 nastupa, 123 minute

Mate Antunović (20)

- 4 nastupa, 27 minuta

Šimun Hrgović (20)

- 3 nastupa, 182 minute

Marko Capan (20)

- 3 nastupa, 172 minute

Niko Sigur (20)

- 3 nastupa, 31 minuta

Niko Đolonga (20), Roko Brajković (19), Borna Buljan (19), Luka Hodak (18), Luka Jurak (19), Noa Skoko (18), Marino Skelin (17)

- bez nastupa

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. rujan 2024 12:46