BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
RONALDO IZ TURČINOVIĆA ZA SN

‘Hajduk treba napasti Dinamo od prve minute jer ima momčad koja može pobijediti svakoga!‘

Junak uskršnjeg derbija iz 2001. godine savjetuje svoj bivši klub uoči derbija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. travanj 2022. 14:14

Uskrs s mirisom derbija? Prva asocijacija u Splitu je svakako pobjeda Bijelih 3:1 iz 2001. godine. Raširene ruke i pobjednički let Stanka Bubala.

- Eh, da je još jednom poletjeti prema sjeveru. Zabiti gol i skočiti na ogradu. Da samo znaju ovi današnji igrači kakva im se prigoda pruža. Što bih dao da mi je to još jednom doživjeti - sa sjetom u glasu kazat će Bubalo.

Ronaldo iz Turčinovića zabio je Dinamu dva pogotka u preduskršnjem derbiju pred 21 godinu. Stanko Bubalo odigrao je jednu sezonu za Hajduk, ali navijači ga pamte kao da je bijeli dres nosio cijelo desetljeće.

- Koliko me ljudi zove, pred svaki derbi novinari pitaju “što će biti”. A tek kada dođem u Split, uhhh. Već se radujem današnjem posjetu Poljudu. Stižem na derbi naravno, moram uživo pogledati važnu utakmicu.

image

Stanko Bubalo

Paun Paunović/Cropix

Prije aktualnog derbija prisjetili smo se onog s početka priče, iz šampionske 2001. godine.

- Imali smo četiri boda zaostatka iza Dinama, taj susret nam je bio ključni. Da je Dinamo dobio otišao bi na plus sedam, prvenstvo bi bilo završeno. Ali, nismo se dali, uzeli smo važne bodove, s pobjedom došli na samo jedan bod minusa. Sjećam se atmosfere, publika nas je zaista nosila u svakom trenutku.

Puno teža situacija

Emotivno Bubalo prepričava detalje slavnog derbija iz sezone kada su Bijeli otišli do kraja. Mogu li i ove godine?

- Puno je teža situacija negoli je bila u naše doba. Ali, pobjeda je jedini izbor u današnjem dvoboju. Bez pobjede nije više realno sanjati titulu. Ne samo zbog bodovne razlike, već primarno radi činjenice da je ostalo premalo utakmica do kraja sezone. U našoj šampionskoj godini dohvatili smo minus od devet bodova iz prvoplasiranog Osijeka, ali imali smo cijelu polusezonu na raspolaganju.

Kojim putem će Hajduk do pobjede? Kakav pristup izabrati?

- Nema nikakve filozofije, Hajduk treba napasti od prve minute utakmice. Bez obzira što je Dinamo s druge strane, Hajduk nema zašto čekati. Samo napad i ništa drugo! Dinamo je jak, nije slučajno prvi u poretku, međutim Hajduk ima kvalitetnu momčad koja može svakog pobijediti - dodao je bivši napadač splitskog kluba.

Livaja u prvom planu

Lijepo je svakom hajdukovcu čuti da Bijeli mogu svakog pobijediti, međutim na poljudskom travnjaku su imali puno problema ove sezone u dvobojima protiv momčadi iz vrha poretka. Tek dva boda od mogućih 15 u pet splitskih derbija. Što je razlog takvom učinku?

- Ne znam, uvijek se čudim tome. Mi smo na Poljudu pobjeđivali sve redom, nikada nismo imali problema. Bodove smo znali gubiti na gostovanjima, ali naš travnjak je bio neosvojiva tvrđava. Mora se priznati da Hajduk nije bio na očekivanoj razini u splitskim derbijima ove sezone. Pogotovo u dva zadnja s Osijekom i Dinamom kada su trebali više napasti. Obje utakmice su odigrane kao da su svi bili zadovoljni s remijem, ali ovog puta neriješeno može usrećiti samo Dinamo. Od Hajduka očekujem da će pokušati već u početnih 20-ak minuta zabiti pogodak. Drukčije se ne može nastaviti šampionski san.

Tko je igrač odluke?

- Marko Livaja je uvijek u prvom planu, bez obzira hoće li potpisati pogodak ili će biti asistent. Uz njega Nikola Kalinić, jasno, ako bude igrao. Najiskusnijima najviše vjerujem, ali imaju i najveću obvezu. Zbog njih navijači dolaze na stadion, Livaja i Kalinić su golgeteri koji će pružiti prevagu Hajduku u derbiju s Dinamom. Da, uvjeren sam da mogu Bijeli do pobjede - zaključio je Bubalo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 10:27