Ferro se vraća na Poljud

 JAKOV PRKIC Cropix
POVRATAK NA POLJUD

Hajduk vraća igrača s kojim je osvojio Kup, Portugalac postaje uvjerljivo najskuplji stoper Bijelih?

Splitski sastav će navodno za svoje pojačanje, uz novac, dati i 20 posto od budućeg transfera
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. veljača 2023. 16:13

Pretposljednjeg dana zimskog mercata Bijeli bi trebali dobiti još jednog novog igrača, drugog u aktualnom prijelaznom roku. Portugalac Ferro će staviti potpis na vjernost Hajduku koji otkupljuje njegov ugovor od Benfice. S portugalskim velikanom 25-godišnji Ferro bio je vezan ugovorom do ljeta 2024. godine, ali očito su obje strane, i Hajduk i Benfica, pronašli način i svrhu raskida obveze. Ako je precizna informacija koju je plasirao portugalski list Record da će Hajduk otkup ugovora za Ferra platiti 1.5 milijuna eura uz 20 % budućeg transfera Ferro će se izjednačiti s transferom Krovinovića za kojeg je Hajduk također Benfici platio 1,5 milijuna eura. Ali, pritom je razvidno da Ferro postaje najskuplji obrambeni igrač za kojeg je Hajduk platio odštetu. Rijetko su Bijeli zadnjih godina plaćali odštete, ali pritom su uglavnom dovodili napadače ili veznjake. Stopere su najčešće posuđivali, ali milijunsku odštetu za nijednog nisu platili.

S druge strane, splitski izvori tvrde kako Ferro ipak neće biti najskuplji Hajdukov branič, odnosno da će Benfica na ovom transferu zaraditi oko 500.000 eura, a ne spomenutih milijun i pol. U svakom slučaju, Ferro po drugi put dolazi u Hajduk, a prvom prigodom, prije godinu dana, bio je jedan od najskupljih ljudi u poljudskoj svlačionici. Transfermarkt je Ferra cijenio na čak četiri milijuna eura, ali godinu dana poslije Ferro se spustio na 2,5 milijuna eura po TM-u.

Debitirao je početkom veljače 2022. pogotkom u Velikoj Gorici u pobjedi Hajduka 4:0, ali nije nastavio u tom stilu. Ukupno je zabilježio 14 nastupa za Bijele postigavši i dva pogotka. Upravo je taj drugi i najvažniji u dresu Hajduka, jer zabio je Ferro Rijeci u finalu Kupa. Da, Portugalac ima s Bijelima osvojen Kup iz prošle sezone, ali unatoč tom uspjehu nije imao namjeru ostati na Poljudu. Tražio je veći izazov, međutim nije ga pronašao u proteklih osam mjeseci.

U Vitesseu gdje ga je Benfica poslala na posudbu nije dobio željenu priliku, zaigrao je tek devet utakmica u prvenstvu i jednu u Kupu, s tim da nije nastupio za nizozemski klub još od početka studenoga. Nema dvojbe, Hajduk je za Ferra velika prigoda, na pragu 26. godine pokušat će na Poljudu oživjeti karijeru koja je nekoć imala sjajnu perspektivu, Portugalci su ga držali za većeg talenta od Rubena Diasa, današnjeg stopera Manchester Cityja. Ali, nakon korona lockdowna iz 2020. izgubio se Ferro i već dvije i pol godine traži nekadašnju formu i preporuke koje su ga pratile. Ponovno će pokušati u Hajduku kojem nedostaju stoperi, jer u Lekinoj koncepciji s tri čovjeka u zadnjoj liniji, trener Bijelih prošle subote u Varaždinu nije imao nijednu alternaciju na klupi. Ferro pojačava konkurenciju, a po svom iskustvu trebao bi biti neprikosnoveni starter. Ali, morat će podići nivo igre u odnosu na prvi boravak na Poljudu. Prvi put nije bilo dovoljno, Ferro mora bolje iz drugog pokušaja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 14:18