ZELJKO HAJDINJAK Cropix
BIJELI MORAJU BOLJE

Hajduk za Vitoriju treba puno bolju igru, previše igrača nije u formi i samo genijalni Livaja neće biti dovoljan

Dva gostovanja, dvije čiste pobjede, dva puta po 2:0...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 31. srpanj 2022. 07:37

I u Puli i Varaždinu Hajduk je do bodova došao rutinski, što je odlična vijest za trenera Dambrauskasa. Za Hajdukove navijače sjajna je vijest da je Marko Livaja već sada u punoj formi. Izgleda čak i bolje nego što je izgledao prošle sezone, kada je bio daleko najbolji igrač lige. Izgleda toliko dobro da kad primi loptu, pa je tako genijalno spremi u mrežu, moraš pomisliti kako Hrvatska ima centarfora za Katar...

Hajduk - međutim - ne igra dobro. Nije izgledao dobro ni u Puli, a sinoć je u Varaždinu izgledao čak i oktavu slabije. Varaždin je punih 40-tak minuta izgledao rastrčanije, konkretnije, agresivnije i - opasnije. A Varaždin je skromna momčad, koju je Slaven Belupo kao gost u prvom kolu pobijedio 1:0, a trebalo je biti barem 3:0. Postonjski i Teklić izdominirali su u sredini terena Grgića i Atanasova. Hajduk gol nije primio samo zato što Varaždin nema dovoljno napadačke kvalitete, a i mladi splitski debitant Karlo Sentić (21) pokazao je da na Poljudu ponovno imaju golmana ozbiljne perspektive. Sentić je nakon Livaje bio najbolji igrač Hajduka.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Skromna igra Hajduka - pokrivena s novom pobjedom - svakako ne bi bila tema koju bih toliko naglašavao da u četvrtak na Poljud ne stiže Vitoria Guimarães. Portugalci su daleko jači od Varaždina, po onom što slušamo od ljudi koji odlično poznaju portugalske prilike, Vitora je odlična momčad, posebno dobra u posjedu i kontroli lopte. Što je i inače odlika portugalskih momčadi. Njezini veznjaci Almeida, Silva ili Semedo klasni su igrači. I okruženi su sličnima.

Hajduk s druge strane ima problem previše igrača koji nisu u dobroj formi. Lukas Grgić igra bitno slabije nego što je igrao proljetos. U Varaždinu je dobio tek tri od 13 duela, tri puta bio je predriblan. U njegovoj igri nema one proljetos tako prepoznatljive energije, potpuno je neopasan u fazi napada. Jani Atanasov sinoć je nakon dugo vremena startao, ali u 77 minuta ostao je nezamjetan. Jasno je da neće startati protiv Portugalaca, njegovo će mjesto zauzeti Josip Vuković, koji je obrambeno vidno kvalitetniji, ali napadački jednako skroman. Stoga je kompletna napadačka snaga veznog reda Splićana spala na Filipa Krovinovića, a on neće moći sam izaći na kraj s portugalskim igračima. Ni Krovinović nije u punoj formi, premda je vidljivo da se diže.

Stipe Biuk u Varaždinu nije izgledao dobro, bio je daleko slabiji nego u prvom kolu u Puli, ili u Superkupu protiv Dinama. Previše izgubljenih duela, neuspješnih driblinga, a premalo konkretnosti u završnici. Pa kad takvom Biuku na drugom krilu dodate nezamjetnog Emira Sahitija, onda je jasno zašto je Hajduk slabo igrao u Varaždinu. Slabi Grgić i Atanasov u vezni, slabi Biuk i Sahiti u napadu. Sahiti - baš kao i Grgić - nema energiju koja u prošloj sezoni često bila frapantno izražena u njegovoj igri. Valjda i Grgić i Sahiti trebaju malo vremena za paljenje svojih turbina...

Međutim, Hajduk vremena nema. Vitora je već u četvrtak na Poljudu. I nemojte dvojiti da je bitno jača od Djurgardensa, da ne spominjemo kazahstanski Kizilžar. A vidjeli smo kako su se s njima proveli Rijeka i Osijek. Želi li Hajduk izbjeći njihovu sudbinu morat će odigrati daleko bolje nego što je igrao u Puli, poglavito u Varaždinu.

Koliko god Marko Livaja bio genijalan...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:26